Шовні матеріали – що, де, коли?
17 квітня
На що має звертати увагу хірург при виборі шовного матеріалу?
Тут ви знайдете різновиди, властивості та клінічні дослідження про шовний матеріал.
surgery

Ідеальний шовний матеріал, звісно, стерильний, міцний, резистентний до інфікування, легкий у користуванні, та ще й дешевий. Велика кількість вимог, звісно, нівелюють можливість створення «ідеального» шва, ось чому варіацій так багато. Але загалом є декілька класифікацій.
• За біодоступністю: ті, що розсмоктуються і ті, що не володіють такою здатністю;
• За будовою нитки: моно- та поліволокно;
• За походженням: природні та штучні.

Біодоступність. Монокрил, вікрил, PDS підлягають процесам гідролізу та ферментативної деградації. Час зазвичай залежить від матеріалу, локації самого шва та індивідуально від організму пацієнта. Швидкість абсорбції може збільшуватись при інфекції, лихоманці чи недостатності білків. Розроблений у середині 90-х, монокрил доволі часто використовується, має монофіламентну структуру з періодом напіврозпаду 7-14 діб. Вікрил – розповсюджена альтернатива, яка відрізняється тим, що нитка є поліфіламентною. Теоретично, така будова зменшує вірогідність розпущення вузла, але збільшує можливість інфікування, до того ж підвищується локальна реакція тканини.


Неабсорбційні шовні матеріали включають нейлон, шовк, пролен. Вони забезпечують довготривалу фіксацію тканин, їх зазвичай використовують для анастомозів судин або кишок, зшивання сухожилля чи шкіри (в цьому випадку вузловий шов пізніше знімають). І нейлон і пролен обидва мають монофіламентну будову, що забезпечує високу стійкість та водночас незначну реакцію тканини. Наприклад, пролен 6-0 часто використовують при зашиванні шкіри обличчя, бо вважається, що слабка реакція тканини зменшує ступінь рубцювання.


Природні шовні матеріали, на зразок кетгуту та шовку, зараз вже не так широко використовують як раніше. Кетгут складається з колагену, що міститься в стінці кишки великої рогатої худоби, та його заборонили використовувати у Європі та Японії через ризик передачі захворювання відомого як губчата енцефалопатія великої рогатої худоби. Шовк найчастіше використовують лише для фіксації дренажів. Сталь може бути моно- або поліфіламентною. Вона знайшла своє використання в ортопедії для репарації сухожилля. Також за допомогою сталі накладають серкляж та зшивають груднину.

Детальне порівняння механічних властивостей абсорбційного шовного матеріалу.
Шовна гранульома чи метастаз? Вікрил VS монокрил у гінекології.
Використання пролену та вікрилу при вертикальній лапаротомії.
Лапаротомія та попередження постопераційних гриж


Більш детально про шви загалом можете почути у відео та прочитати у статті.


 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com