Що варто знати про медичний канабіс
Червневе рішення Кабміну відкриває нові можливості для української медицини. Але з можливостями приходить і велика відповідальність. А тому необхідно бути обізнаним з тим, що може привнести використання марихуани в сучасній медицині.
Що варто знати про медичний канабіс

На початку літа 2022 року Кабінет міністрів України підтримав законопроект «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни». Таке рішення дозволяє почати впровадження канабісу до медичної практики в Україні, в той час як для світу дана методика давно не є новою. На сьогоднішній день марихуана активно використовується в лікуванні цілого ряду хвороб. Проте, для пересічної людини, канабіс може залишатися всього лиш "травкою", що курять підлітки аби відчути піднесення чи як протест проти батьків. Хочемо запевнити Вас, що це ствердження дуже далеке від істини.

Cannabis, або марихуана - це рослина, що містить в собі дві важливі для медицини складові - дельта-9-тетрагідроканабінол (ТНС) та канабідіол (СBD). В той час,  як вживання СBD справляє на людину заспокійливий, протитривожний та розслаблюючий ефект, саме ТНС викликає всім відоме відчуття піднесення. Всупереч поширеній думці, в медичних цілях використовується  переважно СBD. На даний момент доведеним є позитивний ефект канабісу в лікуванні таких патологій як епілепсія, м'язові спазми при розсіяному склерозі, надмірна нудота і блювання під час хіміотерапії, анорексія у пацієнтів зі СНІД-ом. Окрім того, досліджується ефективність використання марихуани в лікуванні синдрому подразненого кишечника, глаукоми, хвороб Паркінсона та Альцгеймера а також цілого спектру психологічних захворювань (безсоння, тривожність, посттравматичний стресовий розлад). Більше того, нещодавній аналіз 25 досліджень показав, що таблетки на основі канабісу (дронабінол та набілон) мають позитивний ефект у боротьбі з хронічним болем. Хоч цілком і не позбавлені негативних ефектів, ці ліки дають можливість відійти від традиційного використання опіатів в якості протибольових препаратів. Звісно, багато аспектів ще залишаються невідомими, але вчені активно працюють з метою розширення можливостей сучасної медицини.

Існує поширена думка, що марихуану вживають виключно шляхом паління у формі сигарети. І хоча цей метод є найбільш поширеним, він не є єдиним можливим. Окрім куріння висушених листків, канабіс додають до їжі (кексів, пиріжків), рідину, що містить марихуану, "вапоризують", з неї роблять витяжки та екстракти, заварюють чай використовують у "вейпах" та навіть косметології. Окрім того, у медичних цілях використовуються таблетки з коноплею та спреї, які пацієнт може наносити під язик. Тому, як бачите, одним "косяком" вживання коноплі не обмежується. 

Та все ж куріння є залишається найбільш поширеним методом вживання канабісу, що пов'язаний з певними ризиками. Не варто забувати, що куріння марихуани все ще залишається курінням, а тому має більшість негативних ефектів від вдихання диму, а саме збільшення ризику таких захворювань, як хронічний обструктивний бронхіт та рак легень. "Вейпінг" канабісу також може мати досить суттєві наслідки, як наприклад гостре ураження легень (VALI syndrome). Взагалі вживання канабісу у будь-якій формі, яка не є стандартизованим в медичному плані може спричинити виникнення небажаних побічних реакцій. Вся справа в тому, що концентрація СBD і, що більш важливо, THC, сильно залежить від форми прийому, а також сорту канабісу. А що за цим йде -  можливість передозуванням. 

І хоча передозування від вживання марихуани виникає достатньо рідко, а його прояви є більш легкими в порівнянні до тих же опіатів, про них теж слід пам'ятати. Серед найбільш поширених проявів передозування канабісом виділяють зниження апетиту, запаморочення та відчуття надмірної втоми, зміни настрою, діарея, галюцинації та навіть виникнення суіцидальних думок. Також не варто забувати, що тривале та систематичне його вживання зі значним вмістом THC призводить до виникнення залежності. 

Сьогодні перед канабісом як лікарським засобом залишається ще довгий шлях та тривалі дослідження. Перед тим, як медична марихуана закріпиться на глобальному ринку як терапевтичний засіб, необхідно чітко встановити та довести ефективність даного методу в лікуванні конкретних хвороб, підібрати необхідне дозування, визначити частоту виникнення побічних реакцій та алгоритми боротьби з ними. Окрім цього, необхідно розробити оптимальний спосіб прийому марихуани, який був би сприйнятливим та зручним у використанні і в той же час не становив загрози для здоров'я.Та сам кінець, звісно, необхідно прикласти чимало зусиль до правове урегулювання використання канабісу на медичному ринку та зміна сприйняття цієї речовини суспільством.  Завданням кожного є бути обізнаним, аби упередження не ставали перепоною до нашого розвитку.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com
Терапія судом у дітей за допомогою канабісу : дослідження
Чи знали ви, що канабіс може застосовуватись при лікуванні судомних нападів? Якщо ні, ця стаття саме для вас!
Anastasiia Moisieienko
06 червня 2020