Медичний канабіс в Україні буде легалізовано
07 червня
легалізація канабісу медичний канабіс

Міністр охорони здоров’я Україні Віктор Ляшко повідомив про підтримання Кабміном законопроєкту «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни». 

Питання легалізації канабісу в Україні вперше виникло ще у 2019-му році, коли був зареєстрований законопроєкт щодо використання канабісу із низьким вмістом THC (дельта-9-тетрагідроканабінолу) в медичних та наукових цілях, однак, тоді законопроєкт був знятий з розгляду.

Наступним (і знову невдалим) кроком був провал голосування Верховною Радою за законопроєкт №5596, що надає доступ хворим до медичного канабісу в Україні та регулює його обіг, хоча МОЗ закликало нардепів ухвалити відповідний проєкт закону.

Однак на цей раз, за словами Міністра, МОЗ підготувало законодавче підґрунтя для забезпечення повного циклу виробництва препаратів на основі канабісу в Україні: від вирощування та переробки до повноцінного виробництва.

«Ми розуміємо негативні наслідки війни на стан психічного здоров’я. Ми розуміємо кількості людей, які будуть потребувати медикаментозного лікування внаслідок цього впливу. І ми розуміємо, що немає часу чекати» — зазначає Віктор Ляшко.

Медичний канабіс легалізований в Аргентині, Австралії, Канаді, Хорватії, Італії, Польщі, Португалії, США та інших країнах світу, а у 2020-му році Комісія ООН з наркотичних засобів виключила канабіс зі списку найнебезпечніших наркотичних речовин — Списку IV Єдиної конвенції про наркотичні засоби.

У світі препарати на основі медичного канабісу використовуються для лікування: 

— нудоти у пацієнтів, що проходять курс хімієтерапії;

— для стимулювання апетиту у пацієнтів із синдромом виснаження на фоні ВІЛ-інфекції;

— для зменшення спастичного і невропатичного болю у пацієнтів з розсіяним склерозом;

— для лікування дітей із важкими формами епілепсії — синдромом Леннокса-Гасто та синдромом Драве.

Також існують дані щодо ефективності застосування медичного канабісу для зменшення симптомів посттравматичного стресового розладу, таких як тривога, роздратованість, нав’язливість та флешбеки.

«Історично препарати на основі канабісу використовуються для зменшення больових відчуттів, спазмів та судом м’язів, лікування анорексії, ПТСР та тривожних розладів. Окрім цього вони використовуються в лікуванні окремих типів епілепсії, глаукоми, псоріазу, паркінсонізму, розсіяного склерозу. Важливим завданням цих ліків є і полегшення болю та страждань важкохворим та паліативним хворим, в тому числі онкологічним хворим, пацієнтам з ВІЛ» — додає голова МОЗ.

Адаптація та переклад: Владислав Федорченко

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com