Рифабутин проти резистентної H.pylori
17 травня
Проблема антибіотикорезистентності не оминула стороною H.pylori. А спроби визначити нову ефективну схему лікування призвели до тестування рифабутину як компоненту потрійної або квадротерапії. Що вдалося виявити у третій фазі клінічного дослідження ERADICATE?
rifabutin vs pylori

Проблема антибіотикорезистентності не оминула стороною H.pylori, і наразі нечутливість даного патогену до кларитроміцину чи метронідазолу вже не викликає ні в кого здивування. Резистентність до метронідазолу, кларитроміцину чи левофлоксацину настільки поширена, що дані препарати не слід застосовувати як компонент потрійної терапії, виключення становлять лише чутливі штами H.pylori

У спробах вчених знайти нову ефективну схему лікування було проведено дослідження ERADICATE Hp2. У даному дослідженні тестували потрійну терапію з рифабутином і, як виявилось, така потрійна терапія або квадротерапія з бісмутом ефективно лікує H.pylori. 

У попередньому пілотному дослідженні ERADICATE встановили фіксовану схему лікування RHB-105, що забезпечувала 89,4% ефективність лікування H.pylori. RHB-105 складається з рифабутину(150 мг/добу), амоксицилліну(3000 мг/добу) та омепразолу(120 мг/добу).

У третій фазі ERADICATE Hp2 вчені намагались підтвердити ефективність даної схеми (контроль — амоксицилліном/омепразолом) на 455 пацієнтах з H.pylori інфекцію, диспепсією не менше двох тижнів та за умови, що вони до цього не лікувались.

Серед пацієнтів, що досліджувались, резистентність H.pylori до амоксицилліну була у 6,4%, до кларитроміцину — 17,4%, до метронідазолу —43,6%. Резистентність до рифабутину була відсутня.

Ерадикація H.pylori терапією RHB-105 становила 83,8%, а результат амоксицилліну/омепразолу становив 57,7% (Р<.001). Важливо зазначити, що навіть у тих 99 пацієнтів, для яких лікування виявилось неефективним, не розвинулась резистентність до рифабутину. 

Найпоширеніші побічні ефекти включали: діарею, нудоту та головний біль. 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com