Рекомендації до уринотерапії
09 червня
«Приймати золотий душ». «Пити з власного кранику». «Потягувати чашечку теплої трав'яної сечі».

Як би ви це не назвали, практика пиття сечі має тисячолітню історію.
уринотерапія доказовамедицина

Звіти, що датуються стародавнім Римом, Грецією та Єгиптом, припускають, що уринотерапія застосовувалась для лікування всього, починаючи від вугрів закінчуючи онкологією. Був час, коли лікарі перевіряли чи є діабет у пацієнта за смаком сечі.

Сьогодні прихильники висловлюють аналогічно широкі твердження щодо лікувальних можливостей сечі. Отже, чи повинні ви додавати вашу сечу у свій ранковий смузі? Напевно, що ні.

Немає наукових доказів, які підтверджують твердження, що пити сечу корисно. Навпаки, дослідження говорять про те, що пиття сечі може занести бактерії, токсини та інші шкідливі речовини у вашу кров та навіть нашкодити вашим ниркам.

 

Заявлені методи використання

У 1945 р. Джон У. Армстронг, британський натуропат, опублікував популярну книгу про нібито цілющу силу пиття власної сечі. У книзі “The Water of Life: A Treatise on Urine Therapy,” - стверджується, що сеча може вилікувати всі основні захворювання. Він стверджував, що людям, в передсмертному стані потрібно не їсти і не пити нічого, окрім власної сечі протягом декількох тижнів, та на додачу щодня втирати її в шкіру.

Інші методи щодо терапії сечею є анекдотичними або випливають зі стародавніх текстів. Висловлювались твердження, що пиття сечі може лікувати такі патології:

- алергія

- вугрі

- рак

- проблеми з серцем

- інфекції

- рани

- закладений ніс

- висип та інші шкірні недуги

У сучасній Нігерії досі використовують сечу як засіб для боротьби із судомами у дітей.

Немає наукових доказів, які б підтверджували будь-які з цих тверджень!

 

Чи сеча стерильна?

Одним словом, ні. Міф про те, що сеча стерильна, є поширеним і тривалим. Навіть деякі лікарі не знають, що це лише міф. Міф про стерильність сечі, ймовірно, бере свій початок із досліджень інфекцій сечовивідних шляхів (ІСШ), проведеному ще в 1950-х роках. Під час цього дослідження зразки сечі, які не мали ознак ІСШ, були позначені "негативними".

Однак відсутність ІСШ — спричиненого великою концентрацією бактерій — не збігається з відсутністю бактерій. Більш сучасні дослідження вказують, що сеча насправді містить бактерії, які можуть бути шкідливими, якщо потраплять в кров через рану.

 

Чи сеча безпечна?

Не зважаючи на те, що споживання невеликої кількості сечі, напевно, не призведе до уросепсису, це точно не так безпечно, як стакан води.

У вашому організмі є багато різних колоній здорових бактерій. Вони нешкідливі, якщо не починають виходити з-під контролю. Коли сеча проходить через сечовивідні шляхи, вона забруднюється бактеріями. Випиваючи сечу, свою чи чужу, ви вводите у вашу систему бактерії, які можуть спричинити проблеми із шлунково-кишковим трактом та інші інфекції.

 

Токсини

У сечі містяться відходи, які відфільтровані з вашої крові. Хоча їх називають токсинами, ці відходи не є надто токсичними. Однак вони сильно концентровані. І ваше тіло намагається позбутися від них, адже якщо вони залишаються, то концентровані відходи змушують нирки знову фільтрувати їх, викликаючи зайве напруження.

 

Ліки

Після метаболізму лікарських препаратів, останні виводяться через сечу. Пиття власної сечі може змінити дозу ліків, які ви вже приймаєте. Пиття чужої сечі може ввести чужорідні ліки у кров.

 

Чи допоможе сеча при дегідратації?

Сподіваємось, що пиття сечі для вас не є рутиною. Але що робити, якщо ви опинилися, наприклад, на безлюдному острові? Чи може пиття сечі врятувати вас від зневоднення?

Хоча це є гарним прийомом, для драматичної сцени в кіно, але це залишається лише міфом у реальному житті. Пити сечу, коли ви вмираєте від зневоднення, було б приблизно так само корисно, як пити морську воду.

Сеча містить концентровані солі та мінерали. Для виведення солі вашим ниркам потрібна певна кількість води. Щоб компенсувати збільшення споживання солі, вам доведеться випивати більше води, ніж поступатиме з сечею. Це фактично прискорить процес зневоднення.

Польовий посібник армії США також дає інструкції солдатам не пити власну сечу при зневодненні.

 

Висновок

Пити власну сечу не доцільно! Це може вам зашкодити та додати у вашу кров зайві бактерії, токсини та ліки. Немає підстав думати, що пиття сечі будь-яким чином принесе користь вашому здоров’ю.

Статтю підготував Dmitriy Korniienko

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com