Корвітин. Доказова база
21 липня
Кверцетин (діюча речовина «Корвітину») – рослинний пігмент (флавоноїд), який міститься в багатьох рослинах і харчових продуктах, таких як червоне вино, цибуля, зелений чай, яблука, ягоди, гінкго білоба, звіробій.
доказовамедицина фармакологія лікарськіпрепарати covid19

Кверцетин найчастіше приймають перорально для лікування серцево-судинних патологій. Його також застосовують при онкологічних процесах, артритах, інфекціях сечового міхура та діабеті.

Але наукові докази, які підтверджують ефективність проти зазначених станів ВІДСУТНІ. Наразі кверцетин не розглядається як ліки, а лише як біологічно активна добавка (БАД), яку не можна використовувати з лікувальною метою.

Прихильники добавки кажуть, що кверцетин також може бути частиною схеми лікування COVID-19 разом з такими препаратами, як ремдезівір (противірусний препарат, який ще також не схвалений жодною країною) або плазма реконавалесцентів, і його перевагою вважають доступність (видача без рецепта) та відносна відсутність побічних дій.

Що відомо про дослідження кверцетину? Противірусні та антиоксидантні механізми

У клітинних культурах показано, що кверцетин запобігає проникненню вірусів в клітину і зменшує цитопатичну дію багатьох вірусів, включаючи риновірус і поліовірус. У дослідженні на тваринах у 2016 році гризуни, яким вводили кверцетин перед зараженням летальною дозою вірусу Ебола, вижили.

"COVID-19 асоціюється із підвищенням рівню інтерлейкіну-6, зменшеним рівнем інтерферонів та цитокіновим штормом, який пов’язаний з розвитком дихальної недостатності", — сказав Рубен Колунга Біанкателлі, доктор медичних наук, Університету Старого Домініона в Норфолку, штат Вірджинія, і перший автор статті про кверцетин та вітамін С як потенційну терапію SARS-CoV-2 у "Frontiers in Immunology".

Використовуючи це обґрунтування, дослідники кажуть, що вітамін С слід вводити разом з кверцетином, оскільки він може утилізувати окиснений кверцетин, сприяючи синергічному ефекту і посилюючи антивірусні властивості кверцетину. Після спалаху коронавірусу SARS-CoV-1 у 2003 році в Китаї дослідники виявили кверцетин та інші невеликі молекули, які були зв’язані з шиповим білком вірусу, перешкоджаючи його здатності заражати клітини господаря.

Дослідження на людях

Дослідник Хасана Еналь, доктор медичних наук, разом зі співавторами провели відкрите рандомізоване контрольоване дослідження в Туреччині, вивчаючи ефективність кверцетину проти COVID-19. У ході випробування 95 пацієнтів із COVID-19 отримували дозу 1000 мг для активного лікування, а 113 медичних працівників отримували дозу 500 мг у якості профілактики. В обох групах лікування кверцетин вводили разом із вітаміном С та бромелаїном (добавкою, що витягується з ананасів, яка використовується при опіках або запаленнях.)

“Станом на березень не було зафіксовано випадків COVID-19 серед медичних працівників, які приймали кверцетин профілактично та смертей серед пацієнтів із COVID-19, які лікувалися кверцетином” — повідомляє дослідник в "MedPage Today" в електронному листі. 

Однак у дослідженні немає активної групи порівняння або групи плацебо, і пацієнти, які отримували кверцетин, обирали лікування самостійно. Наразі були проведенні лише доклінічні випробування та використовувати цю добавку поза межами клінічного випробування не рекомендують. Усі дослідники погоджуються, що препарат має пройти жорстке подвійне сліпе рандомізоване дослідження.

Марк Кушман, доктор фармації університету Пердю, штат Індіана, заявив: "Кверцетин не є гарним кандидатом для розробки ліків, оскільки він метаболічно нестабільний і йому не вистачає потужності в експериментах in vitro. Наступним кроком буде демонстрація активності проти SARS-CoV-2 на тваринній моделі, але це, ймовірно, не призведе до перспективних результатів через два фактори, згадані раніше."

Дерек Лоу, доктор наук та дослідник, зазначає, що фармакокінетика кверцетину показує, що він "зникає, як сніжинка, що потрапляє на пательню, якщо брати дозування, розраховане на людину".

"Якщо цих досить слабких результатів достатньо, щоб деякі науковці опублікували наукові роботи, де вони перераховують кверцетин як одну з речовин, яка взаємодіє з білком X, це не означає, що він підіймається до рівня чогось, що є фармакокінетично цікавим", — сказав Лоу.

Дослідження можливого ефекту кверцетину у профілактиці та лікуванні COVID-19 Хасана Еналя у Туреччині планують завершити у серпні.

Статтю підготував Dmitriy Korniienko

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com