Препарати, яких можна та варто уникати (ІІ)
08 квітня
Поліпрагмазія. Медикаменти, які прописувати не варто.

Шукайте першу частину матеріалу за однойменною назвою на нашому сайті чи у запропонованих статтях!
медикаменти поліпрагмазія

❌Антимускаринові препарати (derifenacin, oxybutynin, solifenacin, tolterodine, trospium), що часто використовуються для лікування стресового нетримання сечі, мають лише невеликий вплив на проблему. Ці ЛЗ володіють сильними антихолінергічними ефектами та можуть спричиняти широкий спектр побічних ефектів, особливо у людей старшого віку. Так, до прикладу, оксибутинін допомагає лише у 114 випадків із 1000, при чому 63 пацієнти з 1000 припиняють терапію через побічні ефекти, що виникають протягом лікування.

❌Препарати для терапії астми чи ХОЗЛ
У багатьох пацієнтів із задишкою діагностується астма чи ХОЗЛ. Симптоми не зникають? Доза та кількість препаратів лише зростають.
У недавньому дослідженні було встановлено, що у однієї третини пацієнтів з актуальним діагнозом астми респіраторний тест був абсолютно нормальним (спірометрія/пікфлоуметрія), а відміна ЛЗ проти астми не викликала жодних проблем. Такий самий високий рівень некоректно поставлених діагнозів було виявлено і у двох інших дослідженнях.
Хороша можливість попрактикувати депрескрибцію ЛЗ, адже деяким пацієнтам діагноз встановлено невірно, інші ж можуть не мати активної астми, а отже, медикаменти можуть бути відміненими.

❌Інгібітори ацетилхолінестерази для пацієнтів з хворобою Альцгеймера
Ще один клас препаратів зі «скромним» впливом, але частими побічними ефектами. З 12 пацієнтів, що приймають донепезил (найбільш часто використувуваний інгібітор антихолінестерази (ІХЕ), лише 1 одержить від препарату хоч якусь терапевтичну користь. Побічні ефекти, пов’язані з вживанням цього класу ЛЗ, включають нудоту, зниження апетиту, втрату маси тіла, синкопе, нетримання сечі (деяких пацієнтів згодом можуть лікувати антимускариновими препаратами).
Гайдлайн, що допоможе вам вірно призначати ІХЕ.

❌М’язові релаксанти при болю в спині
Доказової бази не достатньо для використання м’язових релаксантів для лікування підгострого чи хронічного болю в нижніх відділах спини. Цьому класу препаратів властивий цілий ряд побічних ефектів, особливо небезпечних для людей літнього віку. Їх токсичність зростає у комбінації з алкоголем.

❌Вітамінні добавки
Багато пацієнтів вживають величезну кількість добавок. Більше того, немало лікарів та медичних працівників загалом часто їх рекомендують. Вживання вітамінів не знайшло свого доказавого підґрунтя для запобігання кардіо-васкулярних захворювань, у випадку з вітаміном D — превенції раку. Добавки кальцію також не показали хороших результатів при прийомі жінками в період менопаузи. Кальцій та вітамін D злегка підвищували щільність кісток, одночасно з частотою появи ниркових каменів, не знижуючи ризик переломів кісток. Добавки кальцію, до того ж, інгібуть абсорбцію тиреоїдного гормону.

Повний матеріал мовою оригіналу пропонуємо за посиланням.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com