Наскільки ризиковано відпочивати цього літа? Думка експертів
09 червня
Для багатьох з нас минуло два місяці карантину.Спокуса вийти та насолодитися літом дуже велика. Але чи це безпечно? Експерти з інфекційних хвороб та громадського здоров’я оцінили ризик літніх заходів, починаючи від зборів на задньому дворі вашого будинку, обіду в ресторані та відпочинку біля басейну чи на пляжі.
ковід19 карантин

1. Збори компанією на задньому дворі: від низького до середнього ризику

Зустріч у просторій зоні невеликою групою не надто ризикована. Але наші експерти кажуть, що безпека тут залежить від того, кого ти запрошуєш, і якою була їх поведінка. "Якщо ви зібралися з однією іншою компанією, яка дотримувалася соціальної дистанції, це буде низький рівень ризику", - каже лікар Джудіт Гузман, експерт з дитячих інфекційних хвороб Орегонського університету охорони здоров'я та науки.

Що змінює ризик? 

Щоб знизити ризик, не діліться їжею, напоями чи посудом. Сама їжа не є причиною ризику, але ризик полягає у доторканні до спільних страв чи посуду.

Будьте уважні щодо алкоголю, це спонукає людей легковажно ставитися до соціальної дистанції. Це також збільшує шанси, що люди захочуть використати вашу ванну кімнату. "Після того, як ви перейдете в будинок разом з іншими, профіль ризику збільшується", - говорить він.

2. Їжа в всередині ресторану: від середнього до високого ризику

Обідати всередині приміщення "це все ще найбільш ризикована річ, яку ви можете зробити", застерігає Емілі Ландон, епідеміолог та інфекціоніст з Університету Чикаго. Проблема полягає в тому, що, "люди, як правило, затримуються в ресторанах тривалий час. Тож навіть якщо відстань буде нормальною, то час перебування нівелює це". Крім того, за його словами, звичайна розмова "призводить до деякого вивільнення вірусу".

Спалах у Гуанчжоу, стався в ресторані, де немає вікон та погана вентиляція, а кондиціонер, схоже, роздмухував крапельки між столами.

Що змінює ризик?

Рівень ризику залежить від того, наскільки добре ресторан адаптувався до пандемії. Ресторани повинні скоротити місця та звільнити простір, вимагати, щоб офіціанти носили маски та пропонували легкий доступ до рукомийників.

Якщо ви все-таки ходите в ресторан, шукайте столики на свіжому повітрі.

3. Відвідування релігійних служб в приміщенні: високий ризик

Служби богослужіння включають людей з різних соціальних верств, які збираються в приміщенні протягом тривалого часу. "Є усі інгредієнти для потенційного зараження багатьох людей за короткий проміжок часу", - каже Кімберлі Пауерс, епідеміолог з університету Північної Кароліни.

Що змінює ризик?

Якщо люди дотримуються належної соціальної відстані, носять маски та уникають співів, це може зменшити ризик. Ризик зменшується, якщо церква заздалегідь обмежить кількість відвідувачів до 25 осіб.

4. Провести день на пляжі чи в басейні: низький ризик

Поки ви зберігаєте соціальну дистанцію, це може бути досить безпечним заходом, кажуть наші експерти.

Сама вода — це не ризик. "Великий об'єм води розведе вірус, зробивши воду дуже малоймовірним джерелом інфекції", - каже експерт.

Що змінює ризик?

Ключове питання — наскільки ви близько підходите до інших? "Чи можете ви гарантувати, що ви залишитися на відстані 3 м [або більше] від будь-якої людини за межами визначеної вами родини?" запитує Ребекка Кац, директор Центру глобальної науки про здоров'я та безпеку медичного центру Джорджтаунського університету.

Слідкуйте за натовпами в пунктах пропуску та санвузлах. Зберігайте соціальну дистанцію як на суші, так і у воді.

5. Святкування на свіжому повітрі, наприклад, весілля на більш ніж 10 гостей: від середнього до високого ризику

Святкування, орієнтоване на сім’ю, зазвичай є літньою традицією, але зараз це є великим ризиком. Багато весіль були відкладені з вагомих причин.

"На відкритому повітрі зменшується ризик, але оскільки люди святкують і п'ють, це може порушити соціальну дистанцію", - каже лікар Каран з Гарварду.

Що змінює ризик?

Небезпека сильно різниться залежно від кількості людей.

Якщо ви плануєте влаштувати святкування, зробіть його невеликим, в якому в основному місцеві гості. "Запрошення людей з інших місцевостей" є високим ризиком, говорить Ландон, з університету Чикаго.

І двічі подумайте перед тим, щоб запросити своїх родичів, особливо старших членів сім’ї або тих, які мають хронічні захворювання.

6. Використання громадського туалету: низький до середнього ризику

Ризик залежить від кількості місцевих випадків COVID-19 та того, наскільки чиста туалетна кімната, говорить Яновський з Вашингтонського університету, зазначаючи, що у ванній кімнаті є кілька поверхонь із високим ризиком дотиків багатьох людей.

Що змінює ризик:

Основний ризик пов'язаний з туалетами — це невеликі та погано провітрювані кабінки — на кшталт "тих туалетів на АЗС біля шосе".

7. Дозволити другу використовувати вашу ванну кімнату: низький ризик

Ландон не вважає, що це великий ризик: "Те, що відбувається у ванній кімнаті, буде очищено за допомогою вентиляції й ви також можете легко очистити всі тверді поверхні".

Що змінює ризик?

Можливо, у вашого друга безсимптомна форма захворювання каже Яновський. "Було б розумно знезаразити ванну кімнату після того, як друг її використає, включаючи очищення поверхонь таких як двері, туалет та рукомийник"

8.Поїздка до будинку відпочинку з іншою сім’єю: низький ризик

Експерти заявили, що якщо обидві сім'ї перебувають на карантині та обмежують їх вплив на інших, це досить безпечно. "Якщо одна сім'я дуже активна або батьки мають роботу з більш високим рівнем контактів, то ризик збільшується", - каже Міллер.

Що змінює ризик?

Заздалегідь проговоріть з іншою сім’єю усі моменти, щоб переконатися, що ви поділяєте однакові очікування щодо запобіжних заходів, які кожен прийме за два тижні до приїзду і поки ви там. Слідкуйте за тим, щоб ніхто не мав ознак хвороби — якщо вони будуть, їм потрібно залишатися вдома.

9. Проживання в готелі: низький до середнього ризику

Єдина думка полягає в тому, що перебування в готелі є відносно низьким ризиком, особливо коли ви знаходитесь у своєму номері. Найкраще це обмежити час перебування у загальних приміщеннях, таких як вестибюль, тренажерний зал, ресторан та ліфт, де ризик впливу вищий.

Що змінює ризик?

Візьміть дезінфікуючі серветки, щоб витерти пульт від телевізора та інші тверді поверхні. Ви також можете зняти покривало, оскільки воно може не прибиратися після кожного гостя. Запитайте про правила прибирання готелю, оскільки у багатьох вже є нові протоколи COVID-19.

10. Зробити стрижку: від середнього до високого ризику

Зачіска передбачає "тісний контакт, який продовжується кілька хвилин", - зазначає Каран. "Це основний спосіб передачі, про який ми знаємо. І тканинні маски, безумовно, не ідеальні для захисту від цього".

Яновський каже, що це один із найвищих ризиків у цьому списку, оскільки немає способу дотримуватися відстані 3-м від перукаря. "Все, що потрібно, — це мати одного безсимптомного, але зараженого працівника, і раптом багато клієнтів мають високий ризик зараження", - говорить він.

Що змінює ризик?

Ризик не надто високий, якщо ви й ваш перукар носите маски і якщо COVID-19 не дуже поширений у вашій місцевості. Шукайте салон чи перукарню, яка має (і застосовує) політику щодо захисту своїх працівників.

11. Покупки в торговому центрі: ризик різний

Наскільки це ризиковано, залежить від того, який це торговий центр, наскільки переповнений він і скільки часу ви там проводите, погодилась наша колегія. "Натовпи з високою щільністю призводять до значного збільшення ризику", - каже Міллер. "Основним пом’якшувальним фактором є те, що люди довго не затримуються в одному місці".

Що змінює ризик?

Уникайте фуд-кортів та йдіть туди тільки з певною метою, а не просто у якості дозвілля, каже Ландон: "Перш ніж йти за покупкою вам слід переглянути її в Інтернеті, перш ніж вирушати. Знайте, що вам буде необхідно придбати або приміряти. Носіть маску. Увійдіть, подивіться на це. Прийміть своє рішення і вийдіть ».

12. Вправи на свіжому повітрі: низький ризик

Якщо ви не займаєтесь груповими видами спорту, заняття на свіжому повітрі — хороший спосіб випустити пару, зберігаючи соціальну дистанцію. Наші експерти погоджуються, що такі види спорту, як гольф та теніс, безпечніші, ніж контактні види спорту, такі як баскетбол та футбол. "Особисто я уникав би контактних видів спорту, поки ми не будемо краще розуміти ризик передачі", - говорить Каран.

Що змінює ризик?

Чим більше людей беруть участь у діяльності, тим вище ризик. Поширювати вірус можна, якщо ви знаходитесь на близькій відстані від інших — навіть якщо у вас немає симптомів — тому краще носити маску, якщо ви не можете залишатися зберігати соціальну дистанцію.

Статтю підготував Dmitriy Korniienko

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com