Перший тест для виявлення раку ротової порожнини
09 червня
Тест слини для виявлення раку ротоглотки, спричинений вірусом папіломи людини-16 (ВПЛ-16), увірвався у наш світ: він виявив такий рак у безсимптомної дорослої людини.
ковід19 віруспапіломилюдини онкологія

Звіт про справу був опублікований 31 березня у Frontiers in Oncology.

Тест слини був розроблений у Квінслендському технологічному університеті. Його назначають у вигляді полосканнь для ротової порожнини: людина споліскує фізіологічним розчином ротову порожнину, а потім випльовує пробу в пробірку.

Дослідження поширеності захворювання

Тест слини перевірявся у дослідженні поширеності ВПЛ-16, в якому було проведено тестування слини 650 здорових учасників до ДНК ВПЛ-16.

"З них у трьох учасників виявили стійку ДНК-інфекцію HPV-16", - повідомляють дослідники.

Із цих трьох учасників, один чоловік середнього віку, який протягом 36 місяців постійно мав позитивний показник ДНК до ВПЛ-16 - і його вірусне навантаження ВПЛ-16 постійно збільшувалось – запросили відвідувати ЛОР клініку для обстеження.

"Первинне клінічне обстеження ротоглотки, включало пальпацію та дослідження у білому світлі, не виявило суттєвих відхилень", - наголошують дослідники.

Як пояснив лікар, стандартна клінічна оцінка ротоглотки на наявність злоякісних утворень — включає дослідження у білому світлі, виявлення асиметрії підлеглих структур, пальпацію мигдаликів та кореня язика.

Також може бути корисним візуалізація за допомогою КТ або МРТ, але ці візуальні дослідження не в змозі виявити пошкодження розміром менше декількох міліметрів.

У випадку з цим пацієнтом проби слини були зібрані під час першого візиту, і знову через 6, 12 та 36 місяців після початку дослідження, а також через 2 тижні після того, як пацієнт вирішив зробити двосторонню тонзилектомію.

ДНК взяли з проб слини ротової порожнини, а також з тканини мигдаликів, отриманої після резекції. Генотипізацію ДНК HPV-16 та вірусне навантаження аналізували за допомогою ПЛР.

Результати зразків слини показали, що вірусне навантаження ДНК ВПЛ-16 пацієнта зросло експоненціально протягом 36 місяців спостереження, з 3,43 копій / 50 нг на початковому рівні до 1281,69 копій / 50 нг за 36 місяців.

Під час операції у пацієнта виявлено плоскоклітинний рак 2 мм у лівій мигдалині, проте всі інші тканини ротоглотки були нормальними та ДНК ВПЛ-16 негативними.

Через два тижні після перенесеної тонзилектомії вірусне навантаження пацієнта на ВПЛ-16 у зразках слини було відсутнє.

Цей випадок демонструє, що ВПЛ слини може виявити менші ураження, ніж будь-яке клінічне обстеження або навіть рентгенологічне дослідження, і той самий тест слини, можливо, також може бути використаний для моніторингу відповіді на проведене лікування.

Довготривала персистенція вірусу

Як пояснюють дослідники, тривала персистенція інфекції ВПЛ-16, швидше за все, є необхідною умовою розвитку наступних злоякісних захворювань.

На відміну від раку шийки матки, викликаного інфекцією ВПЛ-16, історія зараження ВПЛ в порожнині ротоглотки не відома.

Однак клінічне обстеження пацієнтів з тривалою ВПЛ-інфекцією або мікроскопічною карциномою не виявила жодних відхилень.

У доповіді також було сказано, що дуже ранні ураження можуть бути ліквідовані при мінімальній смертності. На жаль, більшість випадків раку ротоглотки нині діагностується на набагато пізніших стадіях, і хірургічне втручання часто пов'язане зі значними вадами, включаючи труднощі при ковтанні та навіть спілкуванні.

"Дивовижно, що цей чоловік вилікувався від своєї хвороби за допомоги 15-хвилинної процедури, яка зовсім йому не нашкодила", - прокоментувала лікар. "Нам потрібно намагатися зробити це нормою, а не винятком".

"Отже, ми повинні мати добре розроблений скринінг, використовуючи усю інформацію, яку ми отримали від цього випадку».

Статтю підготував Dmitriy Korniienko

#ковід19#віруспапіломилюдини#онкологія
facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com