Медицина в мистецтві #2
30 березня
Що не так з суглобами Симонетти Веспуччі?
Медицина в мистецтві #2

Продовжуємо медичний екскурс відомими картинами і сьогодні розглянемо Венеру Сандро Боттічеллі.

Увагу привертає права рука Венери, а саме ульнарна девіація третього, четвертого та п’ятого пальців. Також помітний набряк проксимальних міжфалангових суглобів першого, другого, третього та четвертого пальців та виражена згинальна контрактура п’ятого пальця. Ці ознаки можуть вказувати на наявність ревматоїдного артриту у дівчини. Є припущення, що художник так зобразив пальці через пасма волосся, які розтріпує вітер, але, швидше за все, саме незвична конфігурація пальців руки дала поштовх для такого зображення зачіски.

Також на користь артриту свідчать викривлення п’ятого пальця правої руки та ковбасоподібна припухлість вказівного пальця. Можна говорити ще про набряк гомілковостопних суглобів, які часто уражаються при ревматоїдному артриті.

У будь-якому випадку, цікаво спостерігати за картинами великих майстрів та виявляти сліди захворювань, на які страждали люди половину тисячоліття тому.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com