Лами побороли COVID-19?
14 травня
Ймовірним кандидатом в рятівники людства від коронавірусу вчені вважають ламу на ім’я Вінтер.
Лами побороли COVID-19?

У 2016 році почалися дослідження антитіл крові лам співробітниками Техаського університету в Остіні та Національного інституту здоров'я та Гентського університету в Бельгії. Метою дослідників було вивчити вплив антитіл на два інших коронавіруси - SARS-CoV (збудника атипової пневмонії) та MERS-CoV (Близькосхідний коронавірусний респіраторний синдром).

Багато в чому дослідники завдячують ламі Вінтер. Саме їй пів року вводили ін’єкціїї зі знезараженими білками SARS-CoV та MERS-CoV. Імунна система сімейства верблюдових виробляє два типи антитіл: перший – дуже схожий на людські антитіла, другий – частинки маленького розміру (нанотіла). Вчені відслідковували антитіла в крові лами, що утворювались, і відбирали ті, які могли нейтралізовувати віруси.  

Зараз дослідникам вдалося розробити антитіла, котрі здатні блокувати шиповидні протеїни SARS-CoV-2, завдяки яким вірус проникає в клітину. За словами вчених, антитіла можна буде використовувати для лікування хворих Covid-19 за допомогою інгаляції, а також для обробки заражених місць. Новий метод передбачають використовувати виключно в якості терапії: замінити вакцину він навряд чи зможе, оскільки не забезпечує довгострокового захисту.

Наразі команда вчених проводить дослідження на хом’яках, якщо воно буде успішним, то через рік антитіла почнуть тестувати на людях. 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com