Ковід допоміг стримати спалах грипу цього року
08 жовтня
Щорічно 300,000-650,000 людей помирають внаслідок грипу. У 2020, у році, що заповнений жахливим новинами та подіями, перемога над грипом є променем світла та надії.
грип ВООЗ ковід

Щорічно з травня по жовтень проводиться опитування жителів Австралії та Нової Зеландії щодо наявності у них кашлю або лихоманки, типових симптомів для грипу. Цього року лише 0,4% жителів обох країн відмічали у себе такі симптоми, а це на 80% менше, ніж минулого року. До речі, багато інших країн у південній півкулі відмітили подібні спади.

Причини такого явища очевидні. Більшість країн застосовували жорсткі карантинні заходи для попередження поширення коронавірусу, а виявилось, що це допомогло зупинити поширення іншого смертельного вірусу – вірусу грипу.

ВООЗ слідкує за кількістю інфікованих у країнах, спираючись на дані локальних лабораторій. За перші два тижні серпня ВООЗ опрацювало результати 200 тисяч тестів на грип і виявило лише 46 (!) позитивних. Хоча для даного періоду типового року цей показник наближається до позначки у 3500 інфікованих.  

І такий спад у кількості інфікованих не пов’язаний зі значним зниженням кількості тестувань на грип. ВООЗ відслідковує дані 6 країн: Австралія, Аргентина, Південна Африка, Парагвай, Нова Зеландія та Чилі. Загальна кількість тестів на грип знизилась лише на 20%, хоча частка позитивних результатів сягнула рекордних мінімумів у багатьох країнах.

Наглядними є дані з Австралії: в період 2015-2019 щорічно 86 тисяч австралійців були хворими на грип і близько 130 з них помирали. Цього року загальна кількість інфікованих – 627, а кількість смертей – 1.

Ці дані дають можливість вирішити хоча б одну загадку пов’язану з COVID-19: приріст загальної смертності в деяких країнах (наприклад, в Чилі) був суттєво нижчим, ніж очікувалось, виходячи зі смертності від COVID-19. Можливо, причиною є і певний прорахунок зі сторони Чилі, але навіть якщо він є, факт залишається фактом: майже повна елімінація грипу цього року точно позитивно вплинула на показник смертності населення.  

Кількість випадків грипу ще може зрости цього і наступного року на півдні, адже менша кількість людей набула імунітет. А ось країни на півночі можуть впевнено очікувати зниження захворюваності: менше хворих приїде  з-за кордону, а дотримання соціальної дистанції ще суттєвіше знизить ризики.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com