Коронавірус: чи правильно вчинили шведи?
24 травня
На відміну від більшості країн світу, Швеція обрала «м’яку» модель для боротьби з коронавірусом і не запроваджувала карантину. Шведська стратегія мала бути прикладом для інших країн, але дані по захворюваності і смертності неоднозначні.
Коронавірус: чи правильно вчинили шведи?

На відміну від більшості країн світу, Швеція обрала «м’яку» модель для боротьби з коронавірусом і не запроваджувала карантину. Керівництво держави покладається на своїх громадян та їхню готовність до самоізоляції та дистанціювання. Згідно опитувань компанії Novus 9 з 10 шведів дотримуються дистанції в громадських місцях.

Шведська стратегія мала бути прикладом для інших країн, але дані по захворюваності і смертності неоднозначні.

В країні, яка нараховує 10,3 млн громадян, станом на 14 травня квітня було зафіксовано 28, 582 тисячі випадків захворювання на коронавірус та 3,529 летальних випадків, що набагато вище ніж у сусідніх країнах. На противагу цьому, у сусідній Данії зафіксовано 10,791 хворих та 537 смертей на 5,8 млн населення, в Норвегії 780 хворих та 207 летальних випадків на 5,4 млн населення.

За даними станом на 7 травня Швеція має вищий рівень смертності, ніж в Сполучених Штатах Америки. Зараз смертність в країні становить 297,16 на кожні 1 млн громадян, тоді як в США - 226,33 летальних випадків на 1 млн населення.

Підхід Швеції почали критикувати 2300 науковців, які написали лист до уряду з метою переглянути обмежувальні заходи в країні. Зокрема, після заяви Центру громадського здоров’я про те, що третина населення Стокгольму буде інфікована до початку травня. Пізніше прогноз було змінено на 26%, оскільки під час першого підрахунку було зроблено помилку. Екс-головний співробітник Європейського центру по запобіганню та контролю захворювань прогнозував, що хворих на COVID-19 до кінця квітня буде щонайменше 50%. Станом на 14 травня у Стокгольмі зафіксовано 9204 підтверджених випадків захворювання (населення міста - 974 073 громадян).

Шведське агентство охорони здоров’я вважає, що ще надто рано говорити про те, який вплив матимуть на колективний імунітет люди, які хворіють безсимптомною формою захворювання. «Ми ще не так багато знаємо про імунітет, але ми зможемо дізнатися більше завдяки тестуванню людей на антитіла до SARS-CoV-2», - говорить Андерс Валленштайн, заступник державного епідеміолога Швеції.

Авторка ілюстрації: Валерія Пінчук

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com