Хірургічні костюми та медичні шапочки не захищають від післяопераційних інфекцій!
Відповідно до дослідження, опублікованого 12 лютого у журналі JAMA Surgery, використання хірургічних халатів та медичних беретів (одноразових медичних шапочок) ніяк не знижує ризик виникнення післяопераційних інфекцій (surgical site infections (SSIs)).
SSI JAMA хірургія операційна

Відповідно до дослідження, опублікованого 12 лютого у журналі JAMA Surgery, використання хірургічних халатів та медичних беретів (одноразових медичних шапочок) ніяк не знижує ризик виникнення післяопераційних інфекцій (surgical site infections (SSIs)).

«Результати цього дослідження дозволяють припустити, що хірургічні халати та шапочки є ані корисними, ані економічно вигідними для профілактики SSI», - пишут Бредлі Уіллс, доктор медичних наук з Університету Алабами у Бірмінгемі та його колеги.

Приблизно 300 000 випадків SSI фіксуються щорічно у США, що складає п’яту частину усіх внутрішньолікарняних інфекцій і обходиться американській системі охорони здоров’я приблизно у 10 мільярдів доларів на рік.

Хоча існують певні дані, що підтверджують ефективність деякого медичного одягу (наприклад, рукавичок чи хірургічних халатів) для запобігання SSI, проте немає жодного доказу ефективності використання хірургічних халатів та шапочок.

Уіллс та його колеги провели ретроспективне когортне дослідження, щоб з’ясувати чи було обов’язковим використання хірургічних халатів та шапочок у операційній, та чи пов’язано це зі зниженням ризику виникнення SSI.

Дослідження включало 34 042 стаціонарні хірургічні операції у великій клінічній лікарні третинного рівня у період з січня 2017 по жовтень 2018 років. Дослідники порівняли три періоди за цей час.

Протягом першого періоду (8 місяців) жодних шапочок чи хірургічних халатів не було використано. У другому періоді (6 місяців) були обов’язкові хірургічні халати, а у третьому (8 місяців) використовувались і хірургічні халати, і шапочки.

Не зважаючи на зміну дресс-коду, ризик SSI залишався відносно постійним на протязі усього періоду дослідження, без суттєвої різниці між трьома періодами (1.01% vs 0.99% vs 0.83%; P = .28).

Аналогічно, дослідники не виявили суттєвої різниці між періодами у ризику смертності (1.83% vs 2.05% vs 1.92%; P = .54), післяопераційному сепсисі (6.60% vs 6.24% vs 6.54%; P = .54) чи розходженні швів (1.07% vs 0.84% vs 1.06%; P = .20).

Вони також підрахували, що використання хірургічних халатів протягом 14 місяців другого та третього періоду обійшлося додатково у 264 760,78 доларів.

«Отримані дані свідчать, що немає ніякої користі у використанні шапочок та хірургічних халатів як способів профілактики SSI», - заключають автори.

У супровідній редакційній статті Радван Діпп Рамос, доктор медицини та Камал М.Ф. Ітані, доктор медицини, обидва з Бостонської системи охорони здоров’я у справах ветеранів, Вест-Роксбері, штат Массачусетс, погоджуються, що зараз є достатньо доказів, які свідчать про те, що така політика щодо використання одягу, хоча і з добрими намірами, але ніяк не знижує ризик виникнення SSI, а тільки збільшує витрати лікарні.

Рамос та Ітані, які також працюють у Бостонському університеті і Гарвардській медичній школі, також підкреслюють необхідність пам’ятати про раціональні рекомендації щодо медичного одягу.

Персонал повинен знімати головний убір, маску та бахіли за межами операційної та використовувати нові, коли вони повернуться назад, та не заходити в операційну у змінному взутті без бахіл.

"Не маючи кращих доказів у будь-якій з цих областей, міф та реальність продовжуватимуть співіснувати, і наш здоровий глузд, доповнений наявними доказами, повинен переважати над емоціями та бездоказовою практикою", - підсумовують редактори.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com