Канабіс: страшний наркотик чи потужні ліки?
16 грудня
Про медичний канабіс, для лікування яких захворювань його використовують та чи збираються легалізовувати в Україні.
канабіс марихуана медичний_канабіс легалізація

Що вам перше спадає на думку, коли ви чуєте слово «канабіс»? Лікарський засіб, який допомагає хворим у боротьбі з раком, епілепсією, розсіяним склерозом та іншими тяжкими захворюваннями, або наркотик, який знаходиться поза законом в багатьох країнах світу та може призводити до проблем як з психічним, так і соматичним здоров’ям?

 

Канабіс (марихуана) впевнено займає позиції однієї з найпопулярніших психотропних речовину у світі. Згідно з даними на 2018 рік, 11,8 мільйонів молодих людей у Сполучених Штатах вживали марихуану протягом останнього року, що робить її другою за популярністю психотропною речовиною після алкоголю в країні.

Потенційно, регулярне рекреаційне вживання канабісу (тобто вживання не за медичними показами, а задля інших цілей) може призводити до проблем з увагою, пам'яттю, порушувати процес розвитку центральної нервової системи, збільшувати ризик розвитку інсульту та серцевого нападу, а дим, що утворюється в процесі куріння марихуани, може пошкоджувати легеневу тканини та дрібні кровоносні судини в легенях.

Проте, це стосується рекреаційного вживання. А що на рахунок медичного канабісу?

Питання терапевтичних ефектів канабісу досліджується вже не одне десятиліття. Серед більш ніж 500 речовин, що входять до складу канабісу, варто виділити дві: дельта-9-тетрагідроканабінол (THC), речовина з психотропними властивостями, та канабідіол (CBD), що психотропних властивостей не має. Цікаво, що всі побічні ефекти, викликані вживанням канабісу, пов’язані саме із THC.

Препарати на основі канабісу можуть мати у своєму складі як одну з вищеописаних речовину, так і їх комбінацію:

  • Дронабінол (Marinol) та набілон (Cesamet) – два препарати на основі ТГК, що схвалені FDA для лікування нудоти у пацієнтів, що проходять курс хіміотерапії, та для стимулювання апетиту у пацієнтів із синдромом виснаження на фоні ВІЛ-інфекції.
  • Набіксимолс (Sativex) – препарат на основі комбінації THC та CBD, що використовується для зменшення спастичного і невропатичного болю у пацієнтів з розсіяним склерозом. Доступний у Канаді, Великобританії та деяких інших Європейських країнах.
  • Epidiolex – препарат на основі CBD, схвалений FDA для лікування дітей із важкими формами епілепсії - синдромом Леннокса-Гасто та синдромом Драве. А огляд досліджень показує, що CBD ефективний у пацієнтів із різними формами епілепсії у вигляді додаткової терапії до класичних протиепілептичних препаратів (в тому числі і для лікування епілепсії, резистентної до типових протиепілептичних препаратів).

Також є дослідження, яке показує ефективність застосування канабісу для зменшення симптомів посттравматичного стресового розладу, таких як тривога, роздратованість, нав’язливість та флешбеки. Варто зазначити, що хоча дослідження і опубліковане в peer-rewied медичному журналі, його дизайн залишає бажати кращого.

Терапія судом у дітей за допомогою канабісу : дослідження

Медичний канабіс легалізований в Аргентині, Австралії, Канаді, Хорватії, Італії, Польщі, Португалії, США та багатьох інших країнах світу.

За часів очолювання МОЗ Уляною Супрун питання легалізації медичного канабісу виникло і в Україні.

20 травная 2019 року був зареєстрований законопроєкт щодо використання канабісу із низьким вмістом THC в медичних та наукових цілях. Однак, законопроєкт був знятий з розгляду, керівництво МОЗ змінилось (і не один раз), а питання канабісу так і не було вирішено.

Проте, нещодавно питання легалізації знову виникло на порядку денному. Стало відомо, що в уряді створена робоча група, яка напрацьовує законопроєкт щодо легалізації медичного канабісу в Україні. Однак, справа просувається доволі повільно і невпевнено.

Чому? Можливо, існують побоювання, що легалізація медичного канабісу призведе до збільшення його вживання з рекреаційною метою?

Дійсно, існує дослідження яке показує, що легалізація медичного канабісу таки призводить до збільшення вживання марихуани серед дорослого населення.

Однак інший мета-аналіз вказує на те, що легалізація медичного канабісу не призводить до збільшення вживання канабісу серед підлітків.

Дослідження у BMC Public Health приходить до висновку, що у штатах з легалізованою медичною марихуаною протягом 2006-2016 спостерігається збільшення вживання марихуани, але такі зміни суттєво пов'язані саме із тією часткою людей, на яких поширюється закон про легалізацію (тобто з тими, хто вживає канабіс за медичними показаннями).

Дати остаточну відповідь на поставлене питання доволі важко. Адже результати можуть бути пов’язані із статистичною похибкою. Дизайн всіх досліджень базується на інтерв’ю. Тобто людина сама дає відповідь на питання про вживання канабісу. А якщо канабіс легальний, то люди більш схильні казати правду про досвід вживання марихуани, ніж коли вона поза законом.

Можливо, є страх перед тим, що медичний канабіс може викликати серйозні побічні ефекти?

Можна знайти дані про те, що вживання медичного канабісу може викликати такі побічні ефекти як запаморочення, сухість у роті, нудоту, сонливість. Про серйозні побічні ефекти повідомляється вкрай рідко. Однак, даних про ризики для здоров'я, пов'язаних із довготривалим застосуванням канабісу, дуже мало, а тому необхідні подальші дослідження, щоб дати точну відповідь.

А тим часом у світі відбуваються зміни - Комісія ООН з наркотичних засобів, спираючись на рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров‘я, проголосувала за виключення канабісу із Списку IV Єдиної конвенції про наркотичні засоби, в якому знаходяться такі речовини як, наприклад, героїн та дезоморфін.

Таке рішення має відкрити ширші можливості для дослідження та використання медичного канабісу. Тож сподіваємось, що найближчим часом ми отримаємо відповіді на питання.

І хоча Україна утрималась від голосування, можливо, виключення канабісу із Списку IV стане рушієм до змін і для України в тому числі. А створення "робочої групи" буде не Last Dance with Mary Jane для держави.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com