Донорство кісткового мозку
14 травня
донорство кісткового мозку в Україні

 

Що таке стовбурові клітини та донорство кісткового мозку?

Гемопоетичні стовбурові клітини знаходяться у периферійній крові, кістковому мозку та в пуповинній крові людини й мають унікальні властивості ділитися та оновлюватися протягом життя.

Донорство кісткового мозку - це процедура, при якій здорова людина погоджується передати частину своїх стовбурових клітин для лікування пацієнта, у якого у власному кістковому мозку не утворюються гемопоетичні стовбурові клітини, або вони утворюються пошкодженими, наприклад при лейкемії, лімфомі та інших видах раку.

Як це працює в Україні?

Завдяки новим законодавчим нормам та створенню благодійних фондів, таких як UBMDR "Український реєстр донорів кісткового мозку", пацієнти отримують можливість отримати необхідне лікування без виїзду за кордон. Реєстр UBMDR є повноправним учасником світового реєстру WMDA "The World Marrow Donor Association" і може вести пошук донорів як у власній, так і у світовій базі даних. Усі трансплантації кісткового мозку в Україні в рамках пілотного проекту МОЗ України сплачує держава.

Як стати донором?

Щоб зрозуміти, чи підходить донор реципієнту, треба визначити ДНК-маркери, які називаються людськими лейкоцитарними антигенами (HLA). Для цього будь-яка людина може надати зразок своєї ДНК для ідентифікації HLA, які потім заносяться до загальної бази даних пошуку донорів. Надалі кожен збіг в цій базі дає можливість провести трансплантацію.

Все просто: чим більша база донорів, тим більше врятованих життів!
 

донорство кісткового мозку Україна

 

донорство кісткового мозку Україна

 

Зареєструватися онлайн: Заповнити форму-заявку, щоб отримати тестовий набір донора.

Зробити тест: За допомогою тест-набору зібрати й відправити зішкріб зі щоки для аналізу ДНК.

Чекати на збіг: Процес пошуку може зайняти місяці або навіть роки.

Стати донором: Коли ваші клітини співпадуть з клітинами хворого, ви матимете можливість врятувати життя.

Як відбувається донорство кісткового мозку?

І. Забір стовбурових клітин із крові, (80% випадків)

- Протягом п'яти днів донору вводять спеціальний препарат, що сприяє збільшенню кількості стовбурових клітин у крові й перевіряють наявність необхідної їх кількості.

- Послідовно проводиться процедура забору стовбурових клітин через спеціальний апарат, яка триває 3-5 годин.

- Після процедури можливі побічні ефекти, такі як біль у кістках, головний біль, втомлюваність, але вони зазвичай проходять через 1-2 дні.

ІІ.  Донорство  кісткового мозку, (20% випадків)

- Стовбурові клітини отримують з тазових кісток за допомогою голки та шприца під загальним знеболенням в лікарні.

- Після процедури донора госпіталізовують  у клініку на 1-2 дні.

- Найбільший ризик пов'язаний із використанням анестезії під час процедури, а також можливі побічні ефекти, такі як втома , біль у місці забору, синці, які швидко проходять.


Розвіюємо міфи:

Міф: Трансплантація кісткового мозку дуже болюча.

Факт: Сучасні методи анестезії дозволяють здійснювати процедуру майже безболісно.

 

Міф: Лише близькі родичі можуть бути донорами кісткового мозку.

Факт: Близькі родичі мають лише 25% шансів бути сумісними донорами. У більшості випадків донорами є люди, які зареєстровані в реєстрах донорів кісткового мозку.

 

Міф: Донорство кісткового мозку шкідливо для здоров'я.

Факт: Донорство є  безпечним  для донора. Втрата кісткового мозку не більше 1-5%, повністю відновлюється протягом декількох тижнів у донора, а кровотворення реципієнта буде забезпечене на все життя!

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com