Діабет 2 типу: високоінтенсивні вправи можуть відновити роботу серця
02 квітня
Діабет 2 типу іноді може призвести до зниження серцевої функції. Однак результати нового дослідження показують, що ця функція може бути відновлена за допомогою вправ високої інтенсивності.
діабет серце статини вправи куріння

Близько 90-95% з 30 мільйонів чоловік в США, які страждають на діабет, мають діабет 2 типу. При діабеті 2 типу клітини організму стають стійкими до дії інсуліну, гормону, який допомагає перетворювати цукор в крові в енергію.

З інсуліном, нездатним активувати це перетворення енергії в клітинах, відбувається підвищення рівня цукру в крові і створюються умови для предіабету і діабету 2 типу.

Підвищений рівень цукру в крові може бути дуже шкідливим, потенційно викликаючи втрату зору і створюючи серйозні проблеми зі здоров'ям в різних органах, включаючи серце і нирки.

Науковці, що брали участь в новому дослідженні з Університету Отаго в Данідіне, Нова Зеландія, опублікували свої роботи в журналі Американського коледжу спортивної медицини «Медицина і наука в спорті і вправах». 

Вони кажуть, що фізичні вправи, ймовірно, кращий спосіб запобігти серцевим захворюванням у людей з діабетом 2 типу. Однак вони визнають, що однією з проблем може бути те, що у багатьох людей з цим захворюванням порушена робота серця, і тому вони не можуть тренуватися досить старанно, щоб отримати користь від цих вправ.

Команда Отаго протестувала цю гіпотезу в своєму дослідженні, яке зосередилося на перевагах високоінтенсивного інтервального тренування (HIIT).
HIIT включає короткі вибухи інтенсивного спринту або підйому по сходах, що чергуються з періодами вправ помірної інтенсивності, такими як біг або швидка ходьба.

HIIT протягом 3 місяців - покращує роботу серця
В ході дослідження протягом 3 місяців 11 дорослих людей середнього віку з діабетом 2 типу виконували 25-хвилинні фізичні вправи, які включали в себе 10 хвилин дуже високої активності.

Команда провела вимірювання серцевої функції учасників на початку дослідження і в кінці 3-місячного періоду тренувань. Потім вони порівняли цифри з контрольною групою з п'яти учасників, які не проходили навчання.

Дослідження показало, що учасники, які проходили НІІТ, продемонстрували поліпшення функції серця через 3 місяці і що цей результат був без будь-яких змін в їхньому лікуванні або дієті.

Що ще більш важливо, дослідження продемонструвало, що високоінтенсивна програма була безпечною для дорослих людей середнього віку з діабетом 2 типу.

Вченим необхідно буде відтворити результати більших досліджень, щоб бути впевненими в перевагах НІІТ серед людей з діабетом 2 типу.

Провідний автор Женев'єва Вілсон, яка проводила дослідження в рамках своєї докторської дисертації, каже, що результати команди демонструють, що високоінтенсивні вправи можуть забезпечити «недорогий, практичний спосіб повернути назад або зменшити втрату функції серця, викликану цукровим діабетом типом 2».

Вілсон додає, що це важливо, оскільки основною причиною смерті у пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу є хвороби серця.

Старший науковий співробітник Данідинської медичної школи, доктор Кріс Балді, керував роботою Вілсона з координатором, кардіологом та доцентом медичного факультету Джеррі Вілкінсом.

Разом дослідники відзначають, що дослідження показує, що програма HIIT для дорослих людей середнього віку з діабетом 2 типу була безпечною, і учасники могли дотримуватися її протягом більшої частини часу.

«Є два важливі клінічні наслідки цієї роботи», — стверджує доктор Балді.
«По-перше, якщо дорослі з діабетом типу 2 дотримуватимуться високоінтенсивних інтервальних тренувань, тоді вони стають здатними суттєво збільшувати аеробну ємність і реакцію на навантаження лівого шлуночка, так само як і дорослі, які не страждають на діабет».

«По-друге, високоінтенсивні вправи здатні попередити деякі зміни в роботі серця, які, ймовірно, передують діабетичній хворобі серця», — продовжує він.

 

Зниження ризику серцевих ускладнень

Для людей з діабетом 2 типу Національний інститут діабету і хвороб органів травлення і нирок рекомендує деякі корисні заходи для зниження ризику розвитку серцевих захворювань.

Використовуйте принцип ABCs:

A — для тесту A1C, який показує середній рівень глюкози в крові за попередні 3 місяці. Для більшості людей ідеальний A1C нижче 7%, але медична команда може допомогти встановити правильну мету.

B — для кров'яного тиску (blood pressure). Високий кров'яний тиск може викликати серцевий напад. Цільовий рівень артеріального тиску для більшості людей з діабетом — нижче 140/90 мм рт.

С — для холестерину (cholesterol). Занадто велика кількість «поганого» холестерину (холестерину ЛПНЩ) в організмі може уражати кровоносні судини, збільшуючи ризик серцевого нападу або інсульту. Статини можуть допомогти знизити рівень холестерину.

S — для кинути палити (stop smoking). Діабет і куріння звужують кровоносні судини, примушуючи серце працювати більше. Відмова від паління знижує ризик серцевого нападу та інших захворювань.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com