Чому інтерни старіють в 6 разів швидше?
17 вересня
Нове дослідження виявило зв'язок між рівнем стресу під час проходження інтернатури та швидкістю старіння серед молодих лікарів.
 шість років інтернатури старіння

Чи могли ви собі уявити, що навчаючись в інтернатурі, за один рік вашого життя ви проживете цілих шість?!

Нове дослідження свідчить, що до наступного літа ДНК новоспечених інтернів постарішає в 6 разів швидше ніж у звичайних людей. А ефект буде найбільшим серед тих, хто більше свого часу присвячуватиме роботі. Такого висновку дійшли дослідники з University of Michigan. Стаття, що була опублікована в онлайн-журналі Biological Psychiatry в листопаді 2019, розказує про зв’язок між стресом, який завдає інтернатура, та швидкістю старіння ДНК серед 250 резидентів першого року.

Дослідження використовувало теломери в якості індикатора старіння. Теломери складаються з некодуючих послідовностей нуклеотидів і розташовані на кінцях плечей хромосом. Вони захищають ДНК від пошкодження, та перешкоджають злиттю хромосом. Саме їхнє вкорочення пов’язують з усіма аспектами старіння на клітинному рівні.  З кожним поділом клітини відбувається зменшення теломери. Коли теломера стає занадто короткою, клітина втрачає здатність ділитись. Проте, результати можуть свідчити про можливість використання теломер ще й в якості біомаркерів стресу, та допоможуть зрозуміти як стрес потрапляє “під шкіру”, підвищуючи ризик виникнення захворювань.

В дослідженні, що тривало з 2015 по 2016 рік, студентам, які щойно закінчили медичний університет, було запропоновано здати зразки ДНК до початку резидентури. Після року тест повторювали. Також молодим людям давали заповнити анкету до початку навчання, під час і наприкінці року.

Результати показали, що деякі молоді лікарі починали резидентуру з вже коротшими теломерами, аніж їх колеги. До них відносились люди, сімейне середовище яких було дуже стресовим в ранньому періоді життя. В свою чергу, аналіз зразків ДНК виявив, що у всіх резидентів вкорочення теломер було більшим в 6 разів, ніж середні показники вкорочення в останньому мета-аналізі. До того ж, вивчаючи дані, дослідники виявили чіткий зв’язок між кількістю робочих годин і величиною скорочення: чим більше часу резидент проводив на роботі, тим меншою ставала довжина теломер.

Автори сподіваються, що подальші дослідження дозволять дізнатись, чи можливо захистити теломери від вкорочення або навіть простимулювати їх відновлення і подовження. Проте, своїм дослідженням вони також надіються привернути увагу до недосконалості в програмі підготовки молодих лікарів.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com