Бустерна вакцинація: чи є необхідність?
13 січня
Як третя доза вакцини від COVID-19 впливає на захворюваність та смертність? З'ясовуємо на базі досвіду Ізраїлю.
Covid Вакцинація Бустер

Впровадження в обіг вакцини на основі матричної РНК BNT162b2 (Pfizer – BioNTech) та інших вакцин проти SARS-CoV-2 призвело до значного зниження смертності від Covid-19. Так в Ізраїлі захворюваність Covid-19 знизилася з майже 1000 випадків на 1 млн людей на день у січні 2021 року до 1-2 випадків на 1 млн людей на день у червні 2021 року.

Попри такі феноменальні результати, поява варіанта B.1.617.2 (дельта) з часом призвело до зниження ефективності BNT162b2 та відновлення кількості випадків захворювання Covid-19 в Ізраїлі, особливо серед груп населення, які були вакциновані на ранньому етапі. У зв’язку з цим, до серпня 2021 року в Ізраїлі спостерігався найвищий рівень захворюваності на Covid-19 у світі. Зважаючи на епідемічну ситуацію, 30 липня 2021 року Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю схвалило використання третьої, бустерної дози BNT162b2.

Читайте також:

Лікування COVID-19: оновлені рекомендації

Спочатку остання була показана для використання особам віком понад 60 років, які отримали другу дозу понад 5 місяців тому. Через два тижні МОЗ знизило вік для отримання права на бустерну дозу до 50 років. Схвалення місцевих регулюючих органів було отримано незважаючи на відсутність переконливих доказів ефективності, а також відсутність схвалення Food and Drug Administration та European Medicines Agency.

Наразі глобальні дебати щодо схвалення бустерів вакцини проти Covid-19 продовжуються. Дані щодо ефективності бустера BNT162b2 у зниженні смертності від Covid-19, як і раніше, недоступні для всіх вікових груп.

Для детального вивчення цього питання групою ізраїльських вчених було проведено дослідження, участь в якому взяли 843,208 жителів Ізраїлю віком від 50 років, які отримали 2 дози вакцини від Pfizer – BioNTech 5 і більше місяців тому.

Досліджувану популяцію розділили на дві групи: ті, хто отримував бустер протягом періоду дослідження (бустерна група), і ті, хто його не отримував. Учасників включали в групу ревакцинації лише на 7 день після ін'єкції, щоб дати час для ефективного формування антитіл. До цього часу вони складали контрольну групу.

Читайте також:
Коротко- та довгострокові наслідки COVID-19

Протягом періоду дослідження смерть від Covid-19 була зафіксована у 65 учасників у групі ревакцинації та у 137 учасників у групі без повторного щеплення (0,16 проти 2,98 осіб на 100 000 учасників на добу). Скоригований коефіцієнт ризику смерті від Covid-19 у групі, яка отримувала ревакцинацію, у порівнянні з групою, яка не отримувала повторного лікування, становив 0,10.

Серед учасників віком 65 років і старше смерть від Covid-19 фіксувалася у 60 із 470 808 учасників у групі ревакцинації та у 123 із 35 208 учасників у групі, яка не проходила курс ревакцинації (скоригований коефіцієнт ризику, 0,09). У віковій групі до 65 років скоригований коефіцієнт ризику склав 0,13.

Стать не мала значного впливу на ефективність ревакцинації. Так скоригований коефіцієнт ризику для осіб жіночої статі становив 0,11, для чоловічої – 0,12.

Протягом періоду дослідження підтверджена інфекція SARS-CoV-2 спостерігалася у 2888 учасників у групі ревакцинації та у 11 108 учасників у групі, яка її не отримувала. Скоригований коефіцієнт ризику зараження SARS-CoV-2 у групі, яка отримувала ревакцинацію, становив 0,17.

Таким чином, серед населення віком понад 50 років, які отримали ревакцинацію, смертність від Covid-19 була на 90% нижчою, ніж у тих, хто її не отримав.


Оновлено

Варто додати, що дані щодо ефективності ревакцинації проти нового штаму B.1.1.529 “Омікрон” залишаються обмеженими.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com