Анафілаксія: як діяти?
29 червня
Новокаїн, необачно введений стоматологом пацієнту з непереносимістю, укус бджоли пацієнта з відомою алергією, перехресна реакція антибіотиків - анафілаксія це стан,що не залишає медичному працівнику жодної зайвої хвилини на роздуми і помилки. Які алгоритми є правильними для порятунку життя пацієнта і що робити в таких ситуаціях - читайте в останній версії рекомендацій Реанімаційної ради Великобританії (Resuscitation Council UK): «Невідкладне лікування анафілактичних реакцій - Рекомендації для медичних працівників», травень 2021.
анафілаксія перша допомога анафілактичний шок

Анафілаксія - це важка, небезпечна для життя, генералізована або системна реакція гіперчутливості.
Вона характеризується швидко виникаючими та небезпечними для життя змінами в дихальних шляхах та / або системи кровообігу, а також місцевими набряками шкіри та слизових оболонок. 

Діагностика анафілаксії: 

Раптове порушення функції дихальних шляхів, дихання та/або системи кровообігу, окремо чи у комбінації:

  • Набряк дихальних шляхів (набряк рото- та гортаноглотки та язика, що утруднює дихання / ковтання; пацієнти можуть відчувати, що горло закривається)
  • Хриплий голос
  • Аускультативно - стридор ( інспіраторні хрипи, спричинені обструкцією верхніх дихальних шляхів)
  • Залучення додаткової дихальної мускулатури
  • Бронхоспазм (хрип) та / або постійний кашель
  • Різка втома через тахіпное
  • Гіпоксемія (SpO2 <94%), яка може спричинити порушення свідомості та/або центральний ціаноз
  • Зупинка дихання

Ознаки шоку:

  • Бліді, липкі зовнішні слизові оболонки
  • Тахікардія
  • Гіпотонія 
  • Запаморочення, зниження рівня свідомості або знепритомнення
  • Аритмія
  • Зупинка серця
  • Зміни шкіри та / або слизової (гіперемія, кропив’янка, набряк Квінке)

 

Більшість реакцій розвиваються дуже швидко, протягом декількох хвилин: час залежить від тригера. Алергени, що вводяться парентерально (наприклад, внутрішньом'язово (ін'єкції, укуси комах), призводять до більш швидкого прояву симптомів, ніж реакція на пероральний шлях (через ротову порожнину) потрапляння тригеру.

Прояви симптомів часто безпосередньо залежать від алергенів чи тригерів:

  • Продукти харчування як тригери частіше зустрічаються у дитячому віці, рідше - у дорослих; ці реакції розвиваються більш поступово і, як правило, проявляються проблемами з диханням. Часто в анамнезі наявні прояви атопії/астми.
  • Медикаменти (ятрогенії) як тригери частіше виникають у дорослих, розвиваються, як правило, миттєво, проявляються переважно розладами кровообігу, рідше - розладами дихання; атопія в анамнезі не є типовою. 
  • Бджолина отрута та інші отрути комах в якості тригеру однаково часто зустрічаються як у дорослих, так і у дітей, реакції розвиваються як правило миттєво, проявляються переважно розладами кровообігу, рідше - розладами дихання, атопія в анамнезі не є типовою.

 

Приблизно в 5-10% випадків не вдається виявити жодного очевидного тригера.

Зміни шкіри або слизових оболонок не є ознакою анафілаксії і можуть бути відсутніми у приблизно 20% реакцій.

Ключові зміни  рекомендацій 2021 для клінічної практики: 

Основна характеристика анафілаксії:

  •  раптовий початок і швидке прогресування симптомів
  •  проблеми з дихальними шляхами та / або диханням та / або циркуляцією
  •  зміни шкіри та / або слизової оболонки (гіперемія, кропив'янка, набряк Квінке), але вони можуть бути відсутніми у 20% випадків.

Діагноз підтверджується, якщо пацієнт зазнав впливу підтвердженого для пацієнта алергену .

В основі терапії небезпечних для життя станів лежить алгоритм ABCDE :

  • А-Airway (дихальні шляхи)
  • В-Breathing (дихання)
  • С-Circulation (кровообіг)
  • D-Disability (неврологічний статус)
  • Е-Exposure (експозиція) 

 

Внутрішньовенне введення адреналіну повинно застосовуватися лише в певних ситуаціях і лише кваліфікованими та досвідченими в його застосуванні спеціалістами.

Інфузія адреналіну внутрішньовенно є базою лікування рефрактерної анафілаксії: зверніться за допомогою до фахівців на ранніх стадіях у пацієнтів, у яких, не зважаючи на введення  2-х доз  адреналіну в/м, залишаються проблеми з диханням та / або серцево-судинною системою.

Дотримуйтесь рекомендацій Національного інституту з питань охорони здоров’я та догляду (NICE) для оцінки та направлення пацієнтів з підозрою на анафілаксію. Зокрема:

  1. Усі пацієнти повинні бути скеровані до спеціалізованої клініки для оцінки алергії.
  2.  Запропонуйте пацієнтам (або, якщо це доречно, їхнім батькам та / або опікуну)  ін’єкцію адреналіну як проміжний захід до того, як стан пацієнта оцінить спеціаліст з ведення алергічних станів (якщо реакція не спричинена ліками).
  3.  Пацієнти, яким призначені автоматичні ін'єктори епінефрину (та / або їхні батьки / опікуни), повинні пройти навчання з їх використання та мати алгоритм плану дій.

 

Потрібні подальші дослідження для кращої ідентифікації та лікування пацієнтів з високою ймовірністю ризику виникнення анафілактичного стану.

Важливим станом для диференційної діагностики з анафілаксією є панічні атаки: вони не загрожують життю і є простішими у лікуванні. Часто пацієнти з анафілаксією в анамнезі є схильними до панічних атак, коли хибно вважають, що відбувалася реекспозиція з тригером. 

 

"анафілаксія перша допомога"

Переклад та адаптація: Kateryna Brychko

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com
Алергія на арахіс залишається в минулому!
FDA затвердили Palforzia, перший препарат від алергії на арахіс у дітей
Савчук Ярина
21 березня 2020