Аеробні навантаження можуть бути хорошим тренуванням для вашого мозку в будь-якому віці
30 травня
Згідно з новим дослідженням, ніколи не пізно зашнурувати кросівки і попотіти задля здоров'я мозку. Дослідження показує, що літні люди, можуть краще виконувати певні тести по мисленню і пам'яті після всього лише шести місяців аеробних вправ.
аеробні вправи тренування мозок альцгеймер память

Ніколи не пізно зашнурувати кросівки і потренуватися для здоров'я мозку, згідно з дослідженням, опублікованим в 13 травня 2020 року, онлайн-випуску Neurology®, медичного журналу Американської академії неврології.

«Як ми всі в кінцевому підсумку дізнаємося, ми втрачаємо трохи розумово і фізично з віком. Але навіть якщо ви почнете програму вправ в більш пізньому віці, вигода для вашого мозку може бути величезною », — сказав автор дослідження Марк Дж. Пулін, доктор філософії.

«Звичайно, аеробні вправи змушують кров рухатися по вашому тілу. Як показало наше дослідження, вони також можуть змусити кров рухатися до вашого мозку, особливо в ділянках, відповідальних за мовну швидкість і виконавчі функції. Наші результати можуть бути важливі, особливо для літніх людей, що піддаються ризику хвороби Альцгеймера та інших деменцій і захворювань головного мозку».

У дослідженні взяли участь 206 дорослих, які до початку шестимісячного курсу виконували вправи не більше чотирьох днів на тиждень з помірною інтенсивністю протягом 30 хвилин або менше або не більше двох днів в тиждень з високою інтенсивністю протягом 20 хвилин або менше. Вони мали середній вік 66 років і не мали проблем з серцем або пам'яттю.

На початку дослідження учасникам були запропоновані тести на мислення і пам'ять, а також ультразвук для вимірювання кровотоку в мозку. Фізичне тестування повторювали через три місяці, а тест на мислення і фізичне тестування повторювали в кінці шести місяців.

Учасники були зараховані до програми аеробних вправ під наглядом, що проводяться три дні на тиждень. У міру проходження програми вони збільшували своє тренування в середньому з 20 хвилин в день до, в середньому, не менше 40 хвилин. Крім того, людей просили займатися самостійно один раз в тиждень.

Дослідники виявили, що після шести місяців вправ учасники поліпшили тестування виконавчої функції на 5,7%, у тому числі розумову гнучкість і самокорекцію. Усна швидкість, яка перевіряє, наскільки швидко ви можете отримувати інформацію, збільшилася на 2,4%.

«Ця зміна словесної швидкості — це те, що ви очікуєте побачити у когось на п'ять років молодше», — сказав Пулін.

До і після шести місяців аеробної активності середній піковий кровотік у мозку учасників вимірювався за допомогою ультразвуку. Кровотік збільшився в середньому з 51,3 см/с до 52,7 см/с, збільшившись на 2,8%.

За словами Пуліна, збільшення кровотоку при фізичному навантаженні було пов'язано з рядом скромних, але значних поліпшень в аспектах мислення, які зазвичай знижуються з віком.

«Наше дослідження показало, що шестимісячні енергійні вправи можуть перекачувати кров в ділянки мозку, які покращують ваші словесні навички, а також пам'ять і гостроту розуму», — сказав Пулін.

«У той час, коли можна очікувати, що ці результати будуть зменшуватися через старіння, мати такі покращення завдяки вправам буде захоплюючим».

Обмеженням дослідження було те, що люди, які виконують вправу, не порівнювалися з аналогічною групою людей, які не займалися, тому результати могли бути пов'язані з іншими факторами, хоча дослідники намагалися це контролювати, двічі перевіряючи учасників за шість місяців до початку програми. Крім того, деякі вправи не виконувалися, тому зазначена сума може бути ненадійною.

Дослідження було підтримано Канадським інститутом досліджень в галузі охорони здоров'я, головою Фонду Бренди Страффорд в дослідженні хвороби Альцгеймера і дослідницької програмою Товариства Альцгеймера Канади.

 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com