Як працюють нові вакцини від COVID?
21 December
Коротко та доступно про механізм дії нових вакцин від COVID-19
вакцина від ковід

Щодня все більше країн схвалюють використання вакцини від Pfizer-BioNTech, а у Сполученому Королівстві імунізацію проводять ще з 8 грудня. Продукт розробки компанії Moderna також нещодавно отримав необхідний дозвіл у США. Обидві вакцини використовують механізм mRNA. Тож як саме працюють ці вакцини та які ризики пов’язані з їх застовуванням?

Вірус SARS-CoV-2 оточений білками-шипами, які необхідні для проникнення всередину клітин людини. Саме ця особливість вірусу була використана для створення нових вакцин. До складу обох вакцин входять мРНК (матрична рибонуклеїнова кислота) - тип РНК для перенесення інформації, необхідної для синтезу клітинами білків. У зв’язку з тим, що мРНК може легко зазнати пошкодження, була використана технологія, коли мРНК огортають ліпідними наночастинками (маленькі частинки жиру). Саме через нестабільність рибонуклеїнової кислоти вакцина потребує особливих умов зберігання (-70 градусів для вакцини Pfizer-BioNTech та -20 для Moderna).

Після введення вакцини ліпідні бульбашки з мРНК проникають всередину клітин людини, клітини ж зчитують інформацію рибонуклеїнової кислоти та починають виробляти білки-шипи, як у віруса SARS-CoV-2. Згодом мРНК руйнується, не залишаючи слідів. Шипи синтезовані клітинами мігрують на поверхню, а інша частина вивільняється, коли ці клітини помирають. Імунна система розпізнає ці чужорідні білки та активує процес імунної відповіді. B-клітини фіксуються на цих білках-шипах та після активації Т-клітинами-хелперами починають виробляти специфічні антитіла. В майбутньому у випадку потрапляння вірусу в організм людини, антитіла блокують шипи на його поверхні та попереджують подальший розвиток інфекції. Знищення вірусу забезпечується антигенпрезентуючими клітинами, що активують Т-клітини-кілери, які знищують інфіковані коронавірусом клітини, на поверхні яких знаходяться білки-шипи.

Для досягнення необхідної імунної відповіді проводиться введення двох доз вакцини з інтервалом у 21 день для Pfizer-BioNTech та у 28 днів для Moderna. У зв’язку з тим, що вакцини є новими, то дані про тривалість імунітету все ще вивчаються. І хоча існує можливість, що рівень антитіл може знизитись через декілька місяців після вакцинації, імунна система все ще містить B та Т клітини пам’яті, які можуть зберігати інформацію про SARS-CoV-2 протягом років або десятиліть.

Алергічні реакції

Резонанс виник після того як британський регулюючий орган повідомив, що він не рекомендує використання вакцини від Pfizer-BioNTech для людей, в яких в анамнезі є анафілактичні реакції на вакцини, медикаменти або їжу. Причиною такого рішення було виникнення анафілактичних реакцій у двох британських медичних працівників, що отримали нову вакцину. В обох в анамнезі були серйозні алергічні реакції, у зв’язку з чим вони завжди носили з собою EpiPen (пристрій для швидкої ін’єкції адреналіну, у випадку розвитку анафілактичної реакції). У двох описаних випадках були зроблені ін’єкції адреналіну та виконана госпіталізація.

Варто відмітити, що у третій фазі дослідження цієї вакцини не брали участь особи, в анамнезі в яких були анафілактичні реакції на інші вакцини. Проте кількість алергічних реакцій серед осіб, що отримали вакцину, порівнюючи з плацебо-групою, була незначно вищою (0,63% проти 0,51% відповідно). Американський імунолог Ентоні Фаучі прокоментував ці реакції як такі, що потребують уваги, проте зустрічаються досить рідко, а подібні небажані прояви є очікуваними при переході від тестування вакцини до її широкого застосування.

Побічні дії

  • Pfizer-BioNTech. Найчастішими побічними діями цієї вакцини є реакції в місці ін’єкції (84,1%), втома (62,9%), головний біль (55.1%), біль у м’язах (38,3%), озноб (31,9%), біль у суглобах (23,6%) та гарячка (14,2%). Частота важких побічних реакцій є меншою ніж 0,5%.
  • Moderna. Найчастішими побічними проявми є біль в місці ін’єкції (91,6%), втома (68,5%), головний біль (63,0%), біль у м’язах (59,6%), біль у суглобах (44,8%) та озноб (43,4%). Частота важких побічних реакцій знаходиться в діапазоні від 0,2% до 9,7%.

Побічні дії спостерігались частіше у молодих людей та після введення другої дози вакцини. Варто також відмітити, що в результаті дослідження обох вакцин частота паралічу Белла (параліч лицевого нерва) була вищою серед осіб, щоб отримували вакцини у порівнянні із плацебо-групою. Проте частота випадків не перевищувала поширеність цього стану серед населення.

Регуляторні органи різних країн продовжують наглядати за процесом впровадження масової вакцинації, а тому важливо вчасно отримувати та дотримуватись нових рекомендацій. Наступним важливим кроком є поява інших вакцин з різними механізмами дії, що дасть змогу вакцинувати осіб, які через протипокази не змогли імунізуватись зараз.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду Відродження

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com