Синдром нової запальної відповіді у дітей з COVID-19
Новий клінічний симптомокомплекс, що об’єднує атипові прояви хвороби Кавасакі та синдром токсичного шоку, може бути пов’язаний із COVID-19.
синдром запальної відповіді запалення педіатрія ковід

У лікарнях Нью-Йорка у п’ятнадцятьох дітей, що були госпіталізовані у проміжку з 17.04 до 1.05, діагностовано стан, який тимчасово отримав назву «педіатричний мультисистемний запальний синдром».

 

Лабораторні показники відповідають важкому перебігу COVID-19 і включають підвищення рівня С-реактивного протеїну, збільшення ШОЕ та високі показники феритину. У деяких пацієнтів також визначається запальні зміни в артеріях, характерні для хвороби Кавасакі.

У всіх 15 пацієнтів була лихоманка, яка відчувалась суб’єктивно або була зареєстрована за допомогою термометра, і більше ніж у половини була висипка, абдомінальний біль, блювання або діарея. Але, навіть менше, ніж у половини дітей, були присутні респіраторні симптоми.

У 4 з 15 пацієнтів ПЛР на SARS-CoV-2 була позитивною, а в 11 — дала негативний результат. Попри це,  6 дітей із тих 11 мали позитивні серологічні тести на SARS-CoV-2, що потенційно вказує на постінфекційні наслідки.

У Лондоні повідомляють про 8 дітей із гіперзапальним шоком, які мають клінічну картину, схожу на атипову хворобу Кавасакі, шоковий синдром хвороби Кавасакі або синдром токсичного шоку.

 Клінічні симптоми включали: постійну лихоманку, висип, кон’юнктивіт, периферичний набряк кінцівок, біль у кінцівках та шлунково-кишкові симптоми. У всіх хворих розвинувся теплий вазоплегічний шок, який не реагував на інфузійну терапію у відділенні реанімації; для гемодинамічної підтримки вводили норадреналін та мілринон. Семеро дітей потребували ШВЛ для стабілізації функцій серцево-судинної системи, хоча більшість з них не мали ознак значної дихальної недостатності.

Слід зазначити, що у деяких пацієнтів був розвиток невеликого плеврального, перикардіального та асцитичного випоту, що свідчить про дифузний запальний процесс. Поширеною ехокардіографічною знахідкою були ехосвітлі коронарні судини. У однієї дитини розвинулася аритмія з рефрактерним шоком, яка вимагала екстракорпорального життєзабезпечення. Після публікації статті інші лікарі у відділенні інтенсивної терапії виявили схожу клінічну картину ще у 20 дітей, у 10 з яких був позитивний серологічний тест на антитіла до SARS-CoV-2, включаючи описані вище 8.

 Жоден із 15 пацієнтів Нью-Йорка не помер, але 5 із них потребували механічної вентиляції та більше половини — введення вазопресорів для підтримки належного артеріального тиску. Одна дитина в Лондоні померла від масивного порушення мозкового кровообігу.

У прес-релізі AHA зазначається, що хвороба Кавасакі є найпоширенішою причиною набутих серцевих захворювань у розвинених країнах, але стан залишається рідкісним.

 Етіологія хвороби Кавасакі остаточно невідома, але деякі докази свідчать про інфекційний тригер та зимово-весняну сезонність хвороби. У попередніх дослідженнях вчені пов'язували хворобу Кавасакі з попередніми або супутніми інфекціями риновірусу / ентеровірусу, парагрипу , респіраторно-синцитіальним вірусом, вірусом грипу, аденовірусною інфекцією та чотирма поширеними штамами коронавірусу людини.

Діагноз синдрому Кавасакі вимагає тривалості лихоманки принаймні 5 днів при температурі 38 – 40 градусів за Цельсієм (101-104 ° F) або вище, а також чотирьох з наступних п'яти симптомів: висип на тулубі, почервоніння і набряк на долонях і підошвах стоп з поступовим лущенням шкіри, кон'юнктивіт, підвищена світлова чутливість очей, шийна лімфаденопатія і наявність подразнення та запалення слизової оболонки губ і ротоглотки, іноді з "малиновим" язиком.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com