ШОЕ втрачає актуальність
Що собою являє лабораторна діагностика запалення ХХІ ст?
medium.com

Швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ) — широко використовуваний скринінг-тест при підозрі на запальні захворювання. Він може також надати вказівки в ході оцінки запальних захворювань.

На ШОЕ в основному впливає склад білків плазми. Негативний заряд еритроцитів змушує їх відштовхуватися один від одного, а їх осідання відбувається повільно. Білки плазми, які частково нейтралізують негативний заряд еритроцитів (зниження Zeta-потенціалу), призводять до більш швидкої агломерації еритроцитів. Тому, ці білки також носять назву агломеринів. До них, зокрема, відносяться білки гострої фази (наприклад, фібриноген), що виділяються при запальних реакціях. Напротивагу цьому, негативно заряджений альбумін, знижує ШОЕ.

Роками ми використовували вищезгаданий показник як невід’ємну частину діагностики запалення. Та що ж відомо про нього на сьогодні?

ШОЕ властива висока чутливість. Чутливість — це той показник, який вказує, у якого проценту хворих пацієнтів, при проведенні певного аналізу, дане захворювання буде встановлено, — тобто настане позитивний результат тесту.
ШОЕ й до сьогодні грає важливу роль при діагностиці деяких ревматологічних захворювань.
Показники ШОЕ корелюють з інтенсивністю запалення.

ПРОТЕ:

  • ШОЕ властива неспецифічність. Специфічність — такий показник, який вказує, який відсоток здорових досліджуваних, при проведенні конкретного аналізу для діагностики деякого захворювання, будуть визнані вірно здоровими.
  • Тест не підходить для скринінгу здорових.
  • Нормальні показники ШОЕ НЕ виключають вірусну та бактерійну інфекції!
  • Злегка підвищена ШОЕ не вказує на наявність запалення в організмі.
  • Підвищенні значення ШОЕ властиві й таким станам/хворобам як: гіперліпопротеїнемія, злоякісні новоутворення, анемії, гемоліз, лейкози.

Які ж тести застосовувати?

  • Уточнення показників інтерлейкіну-6 допоможе вам запідозрити наявність запалення в організмі ще за добу-дві до появи клінічної симптоматики! Особливо підходить для ранньої діагностики сепсису (в тому числі сепсису новонароджених) та як прогностичний критерій післяопераційних запальних ускладнень чи реакцій відторгнення.
  • Всім відомий С-реактивний білок. Цей показник, як і ШОЕ, корелює з інтенсивністю запалення. Зверніть увагу, що при наявності у крові високих концентрацій даного білка, встановлення ІЛ-6 вже не має сенсу (короткий час напіврозпаду, а як наслідок — низькі концентрації на момент підвищення С-РБ). Важливо зауважити, що його концентрація може майже не змінюватися при наявності у пацієнта автоімунних захворювань.
  • Прокальцитонін. Прекрасний показник не лише для діагностики запалення, але й для менеджменту антибіотикотерапії. Так, до прикладу, при підозрі на респіраторну інфекцію, пацієнту зі значеннями прокальцитоніну нижче <0.25 µg/L антибіотикотерапія не рекомендується. Також прокальцитонін НЕ зростає при вірусних захворювань, що може служити критерієм для диференційної діагностики можливої інфекції.
facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com