Шкірні симптоми COVID-19 з Іспанії
Іспанські дерматологи задокументували п'ять основних закономірностей впливу COVID-19 на шкіру, які пов'язані з різною демографією та прогнозом для пацієнтів.
Шкірні симптоми COVID-19 Іспанія

"Наше дослідження надає загальну класифікацію шкірних проявів COVID-19, яка може бути дуже корисною для будь-якого клініциста, який бачить пацієнтів із COVID-19", - затвердив Dr. Ignacio Garcia-Doval з Іспанської академії дерматології в Мадриді.

"Використовуючи додатковий атлас, будь-який лікар може за короткий час стати досить досвідченим у діагностиці шкірних проявів при COVID-19".

"Я також вважаю, що це відправна точка для подальших експериментів, таких як дослідження діагностичної цінності цих ознак, їх значення як епідеміологічних маркерів, опис менш поширених шкірних симптомів та їх еволюції, гістопатологія, механізм захворювання та, можливо, лікування ," – сказав лікар.

Dr. Garcia-Doval та його колеги проаналізували загальнонаціональну базу зображень та клінічних даних. За консенсусом вони описали п'ять клінічних закономірностей, а потім описали зв'язок цих закономірностей із демографічними показниками пацієнтів, часом виникнення симптомів COVID-19, тяжкості та прогнозу.

Як повідомляється в Британському журналі дерматології, шкірні прояви COVID-19 можна класифікувати як:

- периферичні ділянки еритеми з везикулами або пустулами (псевдо обмороження; 19%); асоціюється з пацієнтами середнього віку і триває в середньому 12,7 дня.

- інші везикулярні висипання (9%); пов'язані з пацієнтами середнього віку, тривалістю в середньому 10,4 дні.

- кропив’янка (19%); нагадують пухирі, які зазвичай сверблять і в основному розташовані на тулубі або по всьому тілу.

- макулопапульозні висипання (47%); тривалістю в середньому 8,6 дні і пов'язані з більш важкою формою захворювання.

- ліведо або некроз (6%); зустрічається в літніх пацієнтів, які страждають на більш важку форму захворювання.

Везикулярні висипання з’являються на початку захворювання (у 15% до появи інших симптомів). Псевдообмороження з’являється часто після розвитку симптомів COVID-19 (59% після інших симптомів), а решта мають тенденцію проявлятися одночасно з іншими симптомами.

Важкість симптомів COVID-19 вказує на ступінчастість проявів захворювання - від менш важкого перебігу при периферичних ураженнях до найтяжчого при інших ураженнях. Клінічні та епідеміологічні результати були подібними як для підтверджених, так і не підтверджених випадків. Для найбільш специфічних закономірностей (псевдообмороження та везикулярних висипань) альтернативні діагнози здавалися малоймовірними.

Dr. Garcia-Doval сказав: "Ми ще не впевнені в діагностичній цінності цих знахідок. Деякі, ймовірно, були індуковані вірусом, наприклад, везикулярні ураження та, а також шкірні симптоми псевдообмороження, проте інші , швидше за все, не були спровоковані SARS-CoV-2. Крім того, висип, який з’являється пізніше – псевдообмороження - може бути пов'язаний із негативними результатами тестів".

 

"Загалом, лише у 6% пацієнтів у наших зразках були шкірні прояви, що передували системним симптомам COVID-19, які могли виступати як попереджувальна ознака", - зазначив він.

Dr. John Ingram, головний редактор британського журналу дерматології, прокоментував в електронному листі Reuters Health: "Це дослідження є найбільш точним, щодо особливостей шкіри, пов'язаних із COVID-19 на сьогодні. Протягом певного часу спекулювали, що вірус є причиною ряду шкірних ознак, але до сих пір це були значною мірою індивідуальні або невеликі звіти про поодинокі випадки. Це дослідження являє собою набагато більш системну та ретельну класифікацію ознак ".

Dr. Adam Friedman, тимчасовий завідувач кафедрою дерматології та директор міждисциплінарних досліджень Школи медицини та медичних наук в Університеті Джорджа Вашингтона, округ Колумбія, прокоментував електронною поштою: "Цікавими новими висновками є васкулярні ураження, які викликають те, що називається COVID-пальцями або "toevids". Це перніозні (судинні реакції на низьку температуру) висипання на стопах (червоно-фіолетові набряклі папули та бляшки на пальцях ніг) ".

"Перніоз зазвичай є аномальною відповіддю на холодну температуру", - сказав він. "Однак, незрозуміло, чи температура має щось спільне з результатами, пов’язаними з COVID ... Що також дуже цікаво, це терміни цієї висипки, оскільки вона, як правило, має місце після прояву симптомів".

"В Університеті Джорджа Вашингтона ми виявили, що у цих пацієнтів часто негативні ПЛР тести. Це означає, що тест не помічає вірусних РНК або специфічних генів COVID-19", - сказав він. "Це може підказувати, що це відбувається у людей, організм яких ефективно перемагає інфекцію. Ми проводимо тестування на антитіла, щоб підтвердити цю теорію".

 

"Інші висипання з більш пурпурним кольором, відповідають цій закономірності, але, ймовірно, є більш міцною імунною відповіддю, що призводить до руйнування судин", - продовжив він. "На сьогодні Центр контролю та профілактики захворювань США не вважає, що ці дані є специфічними для зараження, у порівнянні із, наприклад, втратою запаху / смаку".

"З цього приводу, — додав він, — існує нова тенденція, яка свідчить про те, що «toevids» — хороша прогностична ознака, що вказує на кліренс вірусу без індукції цитокінового шторму, який є основною причиною захворюваності та смертності пацієнтів. Для підтвердження потрібно більше даних, але до цього ще далеко ".

 

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com