Що саме робить авокадо з ЛПНЩ?
У рандомізованому контрольованому дослідженні дослідники виявили, що вживання одного авокадо на день асоціюється із нижчим рівнем ЛПНЩ
avocado diet food useful nutrition medicine

У рандомізованому контрольованому дослідженні дослідники виявили, що вживання одного авокадо на день асоціюється із нижчим рівнем ЛПНЩ (конкретно малих, щільних частинок ЛПНЩ) та окислених ЛПНЩ у дорослих людей із надмірною вагою чи ожирінням.

"Ми змогли показати, що коли люди включали одне авокадо на день у свій раціон, у них було менше дрібних, щільних часток ЛПНЩ, ніж до дієти", — сказала відома професорка харчування Пенні Кріс-Етертон, яка додала, що маленькі, щільні частинки ЛПНЩ сприяють накопиченню бляшок в артеріях, що в свою чергу веде до виникнення атеросклерозу. "Отже, люди повинні розглянути можливість додавання авокадо в свій раціон"

Зокрема, дослідження виявило, що авокадо сприяло зменшенню окислених частинок ЛПНЩ. Аналогічно тому, як кисень може пошкодити їжу —подібно до розрізаного яблука, якие стає коричневим — дослідники заявили, що окислення також погано впливає на організм людини.

diet food avocado healthy
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash


"Багато досліджень показують, що окислення є основою для таких станів, як рак та захворювання серця", — сказала Кріс-Етертон. "Ми знаємо, що коли частинки ЛПНЩ окислюються, це запускає ланцюгову реакцію, яка може сприяти розвитку атеросклерозу."


Кріс-Етертон та її колеги цікавились, чи може авокадо також допомогти знизити  рівень окислених частинок ЛПНЩ.
Було проведено дослідження з трьома різними видами лікувальних дієт.


Через п’ять тижнів на дієті з авокадо, учасники мали значно нижчий рівень окисленого холестерину ЛПНЩ, ніж до початку дослідження або після завершення дієт із низьким і середнім вмістом жиру.  Після дієти з авокадо учасники також мали більш високий рівень лютеїну (біоактивний фактор, який захищає ЛПНЩ від окислення).

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com