Ресурси для вивчення терапії
Все, що потрібно при вивченні терапії: від обстеження до радіологічної діагностики та фармакології
#OSCE #therapy #internalmedicine #learning #selfdevelopment #books #practicalskills #tips #medicalenglish

Терапію (внутрішні хвороби) за правом можна назвати однією з найголовніших клінічних дисциплін, яка потребує великого накопичення знань та спроможності швидко й ефективно ними користуватися. З чого почати у її вивченні та на чому зосередитись, сподіваємось, допоможе наша підбірка корисних ресурсів.

Підручники

  1. "Mechanisms of Clinical Signs" Mark Dennis, William Talbot Bowen, Lucy Cho — шедевральний англомовний підручник, усі симптоми пояснені з патофізіологічного боку, також ви знайдете яскраві ілюстрації та схеми.
  2. Ви все ще вважаєте, що Неттер відомий лише своїм анатомічним атласом? Давно ні! У Серії "Netter Clinical Science", а саме "Netter's Internal Medicine", "Netter's Cardiology", "Netter's Gastroenterology", "Netter's Infectious Disease", ви знайдете яскраві ілюстрації, схеми та зрозумілі пояснення симптомів, алгоритмів діагностики та лікування за останніми протоколами, об’єднаних в один зручний довідник.
  3. Серії підручників "100 Cases": "100 Cases in Clinical Medicine", "100 cases Medical Ethnics", "100 Cases in Radiology" та "CASE FILES": "CASE FILES INTERNAL MEDICINE", "CASE FILES CARDIOLOGY" на прикладах реальних пацієнтів описують тактику опитування, огляду, діагностики, клінічного пошуку та наступного лікування, помилок та критичних точок — саме такий розбір випадків допоможе у майбутньому сформувати клінічне мислення.

Практичні навички: пропедевтика

Ви вже набридли усім своїм рідним та близьким, відпрацьовуючи на них практичні навички з пропедевтики? Що ж, добре, тепер ви знаєте, як виглядає та звучить норма. Наступні ресурси допоможуть вам закріпити ці знання та познайомлять із варіантами патології, якщо ви ще не встигли дістатися до пацієнтів у клініці.

Не варто недооцінювати переваги та ефективність інтерактивного навчання. На просторах YouTube вже давно є кілька крутих та корисних медичних каналів, які допоможуть вам опановувати принципи огляду пацієнта, спілкування з ним та іншими практичними навичками, якими має володіти кожен лікар.

Перкусія, пальпація та аускультація

  1. Oxford Medical Education. Академічність та стриманість — ось що спадає на думку, дивлячись цю підбірку відео. Нічого зайвого, тільки послідовний огляд пацієнта.
  2. Geeky Medics — "заучки-медики" не такі вже й заучки, коли роблять такі канали на YouTube.
  3. Страшні OSCE не такі вже й страшні, якщо знаєш, де подивитися усі навички — OSCE PASS.
     

У спілкуванні з пацієнтом слід не просто слухати, а й почути його. Але під час аускультації важливо не просто “почути” звукові феномени дихання чи серцебиття, а й правильно інтерпретувати їх. Це дуже важлива навичка, яку лікарі напрацьовують лише шляхом інтенсивної практики. У цьому вам допоможуть наступні ресурси:

  1. EasyAuscultation —  зручний у використанні ресурс, де усі звукові матеріали добре структуровані в залежності від теми. Користуючись мишкою як стетоскопом, ви матимете змогу прослухати не тільки легені чи серце, а й центральні судини. Порада користувача: вдягніть навушники.
  2. Medzcool — один з найкращих та найзручніших каналів на YouTube зі структурованими плейлистами, де ви знайдете корисні відео та матимете змогу почути та побачити на графічній доріжці характер звуку, який зможете вислухати у певних точках на тілі пацієнта. Впродовж відео перелічують можливі причини зміни звуку: Lung and Breath Sounds та Heart Sounds
  3. Thinklabs — ще один корисний канал, який також має плейлисти за системами аускультації: Lung Sounds та Heart Sounds.
  4. Також ви можете перейти на THINLABS Digital Stethoscope — фонотека з короткими звуковими доріжками з графічним супроводженням. Чудова можливість самостійно та ефективно продовжити навчання.
  5. Last Second Medicine — Lung sounds — Breath sounds Types & Causes — ще одна підбірка корисних відео з YouTube, що може полегшити навчання.

ЕКГ та Радіологія


Неможливо уявивити собі лікаря, який не вміє інтерпретувати показники з ЕКГ чи рентгенограми. Ви маєте вивчити ще й це. А допоможе вам наступне:

  1. Атлас "Podrids Real-World ECGs" у 6 томах за правом вважають одним із найбільш відомим та розгорнутим.
  2. Допоможуть зрозуміти основи ЕКГ і не тільки чудові канали Strong Medicine та Medzcool — "Reading Electrocardiograms" 
  3. Ви зможете розібрати ЕКГ на прикладах разом з ECGZone, а з безкоштовними навчальними сайтами ECG Academy та ECG Mastery: Blue Belt — розібратися у тонкощах ЕКГ.
  4. Free ECG simulator — у форматі онлайн-гри вивчайте зміни ритму та визначайте їх на швидкість.
  5. Strong Medicine та Medzcool — "How to Read a Chest X-Ray" — розкажуть з самого початку, на що саме треба звертати увагу, коли починаєш інтерпретувати рентгенівський знімок.
  6. Radiology Channel — канал, на якому зібрані справжні та цікаві клінічні випадки, з якими ви можете стикнутись у практиці, та дається розгорнуте пояснення усього, що ви можете побачити на КТ чи рентгенографії.

Фармакологія


Лікар має добре знати, що саме він призначає своєму пацієнту для лікування. Отже, щоб повторити та вивчити щось нове, передивіться наш минулий пост — Топ ресурсів для вивчення фармакології. Добірка розрахована на те, що ви знаєте англійську мову (медичну англійську) на рівні В1-С1. Якщо ще ні, то вивчайте її разом із нами — Корисні ресурси для вивчення медичної англійської, Корисні ресурси та поради для вивчення англійської, Підбірка ресурсів для удосконалення медичної англійської.


Авжеж, ви розумієте, що тут наведено далеко не все, чим можна користуватися під час вивчення терапії, але сподіваємося, що саме це допоможе вам зробити гарний старт у навчанні.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com