Поради для батьків після зняття карантину
Після місяця-двох у віртуальному ув'язненні більшість з нас потребує повернути дах назад. Оскільки більшість штатів Америки та країн у Європі та світі почали відновлювати нормальне функціонування на тлі пандемії коронавірусу, люди хочуть дізнатися, яка активність є безпечною для дітей. Чи можуть діти зібратись для гри або піти на майданчик? Чи можуть батьки найняти няню і нарешті відпочити?
covid  коронавірус пандемія послаблення карантину діти

Експерти закликають бути обережними та наполягають на продовженні тривалості обмежувальних заходів для дитячих майданчиків, ігор і сімейних поїздок.

Настанови Білого дому на другому етапі щодо відкриття не містять конкретних порад щодо дат відкриття ігрових майданчиків, і багато штатів та місцевостей встановлюють власні графіки повторного відкриття. 

 Однак експерти з охорони здоров'я підкреслюють, що вірус все ще є величезною загрозою. Крім того, вони досі не мають чітких відповідей щодо того, чи можуть люди мати набутий імунітету чи наскільки легко діти інфікуються та поширюють коронавірус. Все це означає, що батькам, потрібно зважувати, небезпеку ситуації з коронавірусом у їхній громаді та ретельно оцінювати події.

Приймати рішення про те, чи повинна ваша дитина контактувати і грати з іншими дітьми, маєте особисто ви. Але при цьому ви повинні повністю усвідомлювати пов'язані з цим ризики. Батькам також потрібно враховувати, чи є серед родичів особи старшого віку, або хворі на хронічні захворювання, що підвищують ризик інфікування та тяжчого перебігу COVID-19, які потенційно контактують із цими дітьми. Колективні дитячі ігри можуть потенційно наражати на небезпеку не лише вашу дитину, але й представників вразливих груп населення.

Якщо все ж ви наважились і дозволили дітям погратись разом, переконайтеся, що усі гості ретельно миють руки, і продовжуйте це контролювати протягом усієї зустрічі. Також витирайте іграшки, які часто вживаються, і тримайте посуд кожного з гостей окремо.

Дезінфікуйте поверхні, до яких регулярно торкаються інші, так часто, наскільки це можливо, особливо після зустрічі. Хоча рекомендації Білого дому щодо повторного відкриття передбачають дозволити збиратись групам до 10 осіб на першому етапі та до 50 осіб на другому, експерти вважають, що це не є безпечним числом для ігор. Одна-дві інші дитини це оптимальна кількість, адже зі збільшенням їхньої кількості в одному приміщенні відбувається експоненціальне зростання ризику.

На дитячому майданчику ви маєте справу з більшим, відкритим простором. Але це також більш хаотичне середовище — ви, можливо, не знаєте інших дітей поруч, чи вони контактували із хворими, а також не можете контролювати їх поведінку чи кількість.

 Поверхні обладнання, ймовірно, не дезінфікуються регулярно. "Ігровий майданчик схожий на Дикий Захід порівняно з контрольованою зустріччю вдома", — прокоментував лікар Чін-Гонг. Він додає, що батьки можуть розглянути інші заходи на свіжому повітрі, наприклад, прогулянку лісом, якщо вони хочуть уникнути ризику.

 Якщо ви вирішили взяти дитину на ігровий майданчик, переконайтесь, наскільки це можливо, ваша дитина повинна дотримуватися соціальної дистанції або носити маску (хоча інші діти можуть не носити маски, що залишає вашу дитину менш захищеною). Мийте руки або використовуйте засоби для дезінфікування рук і протирайте обладнання, перш ніж ваша дитина ним скористується. Якщо можливо, відвідайте майданчик, коли навколо буде менше людей.

Багато експертів у галузі охорони здоров’я все ще стурбовані поїздками за межі населеного пункту. Якщо ви вирішили подорожувати, вам слід врахувати різні рівні ризику, пов'язані з тим, куди ви їдете та як ви туди дістанетесь. Подорож на літаку чи поїзді більш ризикована, ніж на автомобілі. Також експерти наголошують, що якщо ви вирішили подорожувати, вам слід дізнатись про кількість інфікованих і стан у пункті призначення, переконавшись, що кількість випадків постійно зменшується.

Привести людину ззовні у ваш будинок — величезний ризик. Шукайте няню, якій ви довіряєте. Уникайте осіб, які не дотримувались самоізоляції, мають багато сусідів по кімнаті або щодня відвідують пляж. 

 Ви також маєте переконатися, що ваша няня не має симптомів, перш ніж запросити до дому, і попросити ретельно вимити руки, коли вони приїдуть. Деякі експерти радять няням носити маску. Доктор Чін-Гонг упевнений, що батьки можуть запрошувати потенційних нянь після того, як вони пройдуть «Коронавірус I.Q. тест». Задайте їм такі запитання, як: «Як уберегтися від Covid-19? Чим ви зараз займаєтесь? Яке зараз ваше соціальне життя? З ким ви живете? Як ви допоможете запобігти інфікуванню моєї дитини?»

Експерти не рекомендують здавати тест на рівень антитіл до коронавірусу. Якщо ви все ще хочете пройти тестування вашої родини, зверніться до лікаря, якому довіряєте, а не до випадкової клініки. Але навіть якщо хтось у вашій родині отримає позитивний результат (це означає, що у них імовірно відбулось інфікування), це не повинно змінювати ваші заходи самозахисту (соціальне дистанціювання, захисні маски тощо). 

Доктор Чін-Гонг рекомендував батькам зв’язатися зі своїм педіатром, якщо у їхньої дитини розвинулася температура та висип. Але він та інші експерти підкреслили, що батькам не потрібно надто турбуватися, а просто бути уважним до дитини та її можливих симптомів.

Авторка ілюстрації: Валерія Пінчук

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com