МОЗ і ремдезивір
Міністерство охорони здоров’я України оголосило про початок закупівель препарату «Ремдезивір» для боротьби із коронавірусною інфекцією.
моз ремдезивір коронавірус

 Обсяг першої партії складатиме 14 тис. флаконів, а загальна кількість замовлених одиниць – 28 тисяч одиниць.

Планується застосовувати ремдезивір для лікування госпіталізованих хворих із COVID-19. Але наскільки доцільним є це рішення?

Дані зі світових досліджень змінюються з надзвичайною швидкістю. Ще нещодавно ремдезивір було визнано ефективним засобом для лікування тяжких госпіталізованих хворих і скорочення тривалості їхньої госпіталізації.

Дослідження  'SOLIDARITY Trial', координоване Всесвітньою організацією охорони здоров’я, в якому брало участь 11 266 хворих у 30 країнах, показало, що ремдезивір, разом із трьома іншими потенційними препаратами для лікування коронавірусу, має «незначний вплив або зовсім не впливає» на рівень смертності серед госпіталізованих пацієнтів. Проміжні результати наймасштабнішого у світі рандомізованого контрольного дослідження, присвяченого лікуванню коронавірусної інфекції, були опубліковані в четвер, 15 жовтня 2020.

Результати показали, що схеми лікування ремдезивіром, гідроксихлорохіном, лопінавіром / ритонавіром та інтерфероном «впливали незначно або взагалі не впливали на 28-денну смертність або перебіг COVID-19 у лікарні серед госпіталізованих пацієнтів».

Як стверджують автори дослідження, жоден із досліджуваних препаратів однозначно не знижував смертність (у пацієнтів, які не  перебували на штучній вентиляції, або будь-якої іншої підгрупи хворих), а також не впливав на початок штучної вентиляції або тривалість госпіталізації.

Рандомізовані контрольовані дослідження вважаються «золотим стандартом» клінічних досліджень, оскільки вони ефективніше усувають упередження.  Однак дослідження ВООЗ ще не було рецензоване, що означає, що воно не пройшло незалежну оцінку іншими експертами.

У США, натомість, FDA затвердило ремдезивір як препарат для лікування COVID-19 попри сумніви щодо його ефективності. Раніше був схвалений в США лише для екстреного застосування.

 Фірма-виробник ремдезивіру, Gilead Sciences, у своїй заяві стверджує, що дані цього відкритого глобального дослідження не пройшли оцінку експертами, необхідну для конструктивного наукового обговорення. У цій самій заяві компанія посилається на ще одне дослідження, нещодавно опубліковане в New England Journal of Medicine (вибірка складалась із 1062 добровольців), яке показало, що ремдезивір був ефективнішим за плацебо і може зменшити середню тривалість лікування з 15 до 10 днів. 

Паралельно з успішними звітами з Вашингтона, наявні додаткові повідомлення з Китаю, де ремдезивір вперше був протестований у рандомізованих клінічних випробуваннях в Ухані на пацієнтах у відділенні інтенсивної терапії, які мали важкий перебіг COVID-19. Однак, зрештою, в Ухані  не вистачало обсягу вибірки через різке зменшення кількості нових випадків інфікування, і це дослідження  було достроково припинено.

Як перші два, так і більш пізно опубліковані дослідження, схоже, мають один висновок: ремдезивір виявився помірно ефективним і не є «препаратом прориву», який однозначно слід рекомендувати для лікування усіх хворих на коронавірусну інфекцію.

То наскільки ж доцільним є рішення МОЗу України про початок закупівель залишається відкритим питанням

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com