Догляд за місцем видалення зуба
15 December
Видалений зуб: догляд за лункою

Стоматолог або хірург-стоматолог проводить видалення зуба, після чого дає людині кілька інструкцій по догляду за ділянкою по мірі її загоєння.

Під час зустрічі зубний хірург вводить сильний анестетик в ділянку навколо зуба, щоб людина не відчувала болю. Потім використовується ряд інструментів, щоб ослабити зуб перед власне видаленням. Після екстракції зуба лікар накладає марлю над ясеневою лункою, щоб контролювати кровотечу і сприяти гемостазу.

Догляд

Подальший догляд за місцем екстракції може незначно відрізнятися в залежності від декількох факторів.
Багато на що впливає те, який саме зуб видалив стоматолог, оскільки у деяких зубів корінь розташовується глибше і загоєння займає більше часу. Проте, більшість людей зазначають, що біль зменшується приблизно через 3 дні.

Одним з найважливіших аспектів подальшого догляду є підтримка згортка крові, який утворюється в лунці. Догляд за ним є ключем до процесу загоєння і допомагає запобігти ускладнень на зразок альвеолярного остеїту.

День 1-2

Значна частина подальшого догляду в перші пару днів після екстракції спрямована на формування тромбу і догляд за ротовою порожниною в цілому.

Як відзначають деякі експерти, незначна кровотеча протягом 24 годин після видалення є абсолютно нормальною, але активна кровотеча, яка триває довше 1 доби, потребує лікування.

Ось кілька додаткових порад для перших 2 днів:

1. Відпочинок: розраховуйте на те, що ви будете відпочивати принаймні перші 24 години.

2. За потреби змінюйте марлю. Важливо залишити першу марлю у роті як мінімум на кілька годин, щоб утворився згорток. Після цього можна міняти марлю так часто, як це потрібно.

3. Уникайте полоскання доки кров ще не згорнулась. Це може змістити згорток, який формується, і вплинути на час згортання.

4. Не використовуйте соломинки, адже це чинить великий тиск на рану, що загоюється, і може легко змістити тромб.

5. Не плюйте, адже це також створює тиск у ротовій порожнині, що може призвести до зміщення тромбу.

6. Уникайте сякання або чхання: якщо хірург видалив зуб з верхньої щелепи, ці дії можуть створити тиск в голові, який може змістити кров'яний згорток.

7. Не паліть, адже це створює такий самий тиск у ротовій порожнині, як при використанні соломинки. Хоча найкраще уникати тютюнопаління протягом всього процесу загоєння, вкрай важливо не робити це протягом перших кількох днів.

8. Приймайте знеболюючі: безрецептурні препарати можуть допомогти зменшити біль і запалення.

9. Використовуйте холодні компреси: помістіть пакет із льодом, загорнутий в рушник, на місце проекції видаленого зуба на 10-20 хвилин за раз, щоб полегшити тупий біль.

10. Підніміть голову: під час сну використовуйте додаткові подушки для цього. Занадто рівне положення може дозволити крові накопичуватися і збільшувати час загоєння.

11. Приймайте ліки, які рекомендує стоматолог. Він може замовити препарати за рецептом для комплексного видалення. Важливо пройти повний курс лікування.

День 3-10

Після того, як згорток сформувався, вкрай важливо, щоб він був надійно закріплений, і це дає змогу для деяких додаткових кроків у догляді за ротовою порожниною.

Поради по догляду з третього по десятий день включають:

1. Полоскання ротової порожнини сольовим розчином. Коли згусток надійно закріплений, акуратно прополощіть рот теплим сольовим розчином або теплою водою зі щіпкою солі. Ця суміш допомагає вбити бактерії у роті та запобігти інфекціям при загоєнні рани.

2. Чистіть зуби та користуйтеся зубною ниткою як зазвичай, але намагайтеся уникати місця видалення зуба в цілому. Фізіологічного розчину і будь-якого лікарського засобу для полоскання роту, який рекомендує стоматолог, має бути достатньо для очищення цієї ділянки.

3. Їжте м'яку їжу. Протягом усього процесу загоєння краще їсти м'яку їжу, яка не вимагає інтенсивного жування та навряд чи потрапить в порожню лунку. Спробуйте вживати супи, йогурти, яблучне пюре і подібні продукти. Уникайте твердих тостів, чіпсів і продуктів, що містять насіння.

Догляд за декількома зубами

Іноді хірургам-стоматологам необхідно видаляти більше одного зуба за раз. При видаленні декількох зубів хірург з більшою ймовірністю буде рекомендувати наркоз, а не місцевий анестетик. Отже, людина буде без свідомості протягом всього процесу. Після процедури людині буде потрібна допомога щодо транспортування додому.

Догляд за множинним видаленням може бути складним завданням, особливо якщо зуби знаходилися по різні боки ротової порожнини. Стоматологи можуть мати конкретні інструкції для цих випадків, і вони можуть попросити про повторну зустріч незабаром після видалення.

Догляд за зубами мудрості

Загалом, стоматологи видаляють зуби мудрості, коли людина молода і може швидко відновитися після операції.
Проте, час загоєння все ще може бути набагато більший, ніж у звичайного зуба, і людині може знадобитися більше часу на відпочинок вдома.

У багатьох випадках стоматологи можуть використовувати інші методи, що сприяють загоєнню після цих операцій, наприклад, розчинні шви або згортаючі засоби. Післяопераційний догляд аналогічний догляду за іншими типами зубів, але стоматолог може надати людині додаткові поради, що допомагають загоєнню.

Діти

Діти з зубом, який потребує видалення, пройдуть трохи іншу процедуру.
Стоматологи, як правило, роблять операцію під наркозом, що означає, що дитина буде без свідомості і нічого не відчує протягом всієї операції. Однак процес загоєння схожий. Батькам або особам, які забезпечують догляд, важливо уважно стежити за загоєнням і здоров'ям ротової порожнини дитини і питати про такі симптоми, як біль і кровотеча.

Домашні засоби від болю

Після видалення зуба часто виникають біль і набряки. Деякі домашні засоби можуть полегшити біль на кожному етапі процесу загоєння.

Домашні засоби від зубного болю включають:

1. Нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП), такі як ібупрофен і напроксен, можуть допомогти зменшити як набряк, так і біль.

2. Пакети з льодом: прикладання пакету з льодом, огорнутого рушником, на уражену сторону по 20 хвилин за раз може допомогти зменшити біль і набряк.

3. Полоскання солоною водою: як частина щоденного догляду, полоскання морською водою можуть допомогти вбити бактерії в роті і зменшити набряки і біль. 

Коли звернутися до стоматолога

Нормальний процес загоєння може зайняти до 10 днів, в залежності від ряду факторів на зразок віку людини і куріння.

Ознаки того, що людина має звернутися до дантиста, включають:

1) біль і набряк, які з часом посилюються;
2) кровотеча, яка не зменшується з часом;
3) висока температура;
4) нудота або блювання;
5) сильний біль, що поширюється на вухо;
6) виділення з рани, які погано пахнуть і неприємні на смак.

Висновок

Після видалення зуба необхідний правильний догляд, так як він сприяє згортанню крові та захищає ясеневу лунку під час процесу загоєння. Найпростіші місця видалення повинні гоїтися протягом 7-10 днів. Пацієнти, які відчувають наростання симптомів після видалення зуба, мають звернутися до стоматолога.

https://bit.ly/2OBNXJS
https://bit.ly/2rGs7fc
https://bit.ly/33wJT1K

Статтю підготував: Oleg Kardasevich

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com