Чи шкідлива сушка для рук?
26 March
Останнє вагоме дослідження науковців з University of Connecticut’s School of Medicine, може докорінно змінити ваші погляди на цю просту гігієнічну процедуру.
гігієна імунітет миття рук

Немає сумніву, що миття рук ― один з найефективніших методів того, щоб позбутися мікробів. Але якщо ви одразу забруднюєте їх, це втрачає свій сенс. Оптимальним завершенням миття рук експерти вважають їх сушіння гарячим повітрям. Проте не все так ідеально, як здається на перший погляд. Останнє вагоме дослідження науковців з University of Connecticut’s School of Medicine може докорінно змінити ваші погляди на цю просту гігієнічну процедуру.

Для достовірності результатів було зібрано зразки бактерій з 36 чоловічих і жіночих вбиралень, розташованих на території університету. Дослідження складалося з декількох етапів. Спочатку науковці розмістили над раковиною пластинки для збору бактерій. У деяких випробуваннях сушка була включена, а в інших ― вимкнена.

Результати показали, що на пластинах, які були розміщені під гарячим потоком повітря, накопичувалося набагато більше бактерій з середнім вмістом від 18 до 60 колоній на пластину, а в деяких випадках ― до 254 колоній. Вдалося висіяти навіть стійкі до канаміцину спороутворюючі колонії, ідентифіковані як B. subtilis PS533, які становили в середньому від 2,5 до 5% всіх бактерій. В аналогічних випробуваннях з виключеним вентилятором з пластини збирали в середньому від 0 до 1 бактеріальної колонії.

Команда повторила випробування після того, як на сушках були встановлені високоефективні фільтри. Це дало змогу значно зменшити кількість бактерій, але повністю блокувати їх вони не змогли. Кількість бактерій в повітрі у ванній кімнаті в будь˗який момент часу змінюється, і це залежить від багатьох факторів, включаючи систему вентиляції та частоту використання туалету.

Чи повинні ми бути стурбовані тим, що звичайне сушіння рук загрожує нашому здоров'я? Якщо ви людина з нормально функціонуючою імунною системою, ризик отримати серйозну інфекцію досить низький. Зрештою, багато різних типів бактерій може колонізувати шкіру, не провокуючи захворювань.

Багато установ почали використовувати повітряні сушки з метою економії. Пристрій заощаджує як папір, так і ваш час. Але існують і приховані витрати на охорону здоров'я ― потенційне поширення інфекцій у громадських місцях.

Якщо вплив на навколишнє середовище викликає у вас занепокоєння, ви можете зменшити кількість паперу, який ви використовуєте, спочатку струшуючи воду з рук, а потім склавши рушник, щоб збільшити його поглинання.

Для достатньої гігієни потрібно мати на увазі ще одну річ: ви повинні мити руки з милом і теплою водою не менше ніж 15 секунд. Якщо ви цього не зробите, не має значення, як ви їх висушите.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com