Чи може поєднання психоделіків та медитації лікувати депресію?
Згідно з новим дослідженням, використання певного типу медитації та добре відомого галюциногену може створити нову форму терапії для допомоги людям з депресією.
psychedelics

Нові дослідження показують, що поєднання медитації та псилоцибіну може поліпшити симптоми депресії.

Люди часто вважають психоделічну психотерапію суперечливим лікуванням. Проте, останні дані свідчать, що галюциногени можуть бути корисними при депресії та тривожних розладах, якщо їх комбінувати з іншими методами лікування.

Псилоцибін, психоделік, який знаходиться в “чарівних” грибах, був предметом декількох досліджень. Наслідки його вживання можуть варіюватися від покращення соціальної взаємодії до обмеження уваги людини до себе.

Одне з таких досліджень, опубліковане в журналі "Psychopharmacology" в 2016 році, показало, що псилоцибін разом з психотерапією сприяв розвитку антидепресивного ефекту у пацієнтів, хворих на рак.

Дослідники з Imperial College London виявили аналогічні переваги у людей з депресією, які не реагували на інші види лікування. Методи нейровізуалізації показали, що препарат може відключити частину мозку, яка завжди працює, коли людина не спить. Нейробіологи називають цей елемент мозку мережевим режимом за замовчуванням.

Раніше в цьому році в університеті Великобританії було відкрито перший в світі центр досліджень психоделіків. Зараз в центрі проводиться дослідження, в якому порівнюються ефекти псилоцибіну з ефектами відомого антидепресанту.

Тим часом, згідно з новими даними в журналі "Scientific Reports", поєднання псилоцибіну з медитацією може принести ще більше позитивних результатів.

Уже відомо, що медитація усвідомленності має психоделічний ефект, подібний до псилоцибіну, включаючи зниження самофокусування і посилення почуття самоперевершення.

В останньому дослідженні команда з університетської психіатричної лікарні Цюріха (Швейцарія) об'єднала ці два фактори, щоб вперше поглянути на спільний вплив. Приблизно 39 практикуючих буддистську медитацію взяли участь в 5-денному ретриті (часопроведення, присвячене духовній практиці — прим. ред.) усвідомленості (mindfulness — приміт. редактора). Вони дотримувалися суворих графіків практики, які тривали з 6 ранку до 9 вечора.

На четвертий день ретриту дослідники давали деяким учасникам псилоцибін, а іншим вводили плацебо.

Використовуючи опитувальники і шкали оцінки усвідомленості, в числі інших нейрокогнітивних вимірювань, команда виявила, що через 4 місяці у одержувачів псилоцибіну відбулися більш позитивні зміни. Фактично, дослідники вважають, що навички, отримані під час медитативного ретриту, допомогли уникнути негативного впливу прийому псилоцибіну. Предикторами позитивного результату була глибина медитації, а також оптимізм і відкритість учасників.

Однак досвід учасників міг обмежити застосування результатів. Пересічний людині може знадобитися більше часу, щоб відчути всі переваги медитації усвідомленості, і багато людей не матимуть доступу до структурованого досвіду ретрита.

Але директор дослідження професор Franz Vollenweider вважає, що результати можуть прокласти шлях до нових терапевтичних можливостей. Наприклад, це може бути використано для лікування депресії, яка часто супроводжується підвищенням самофокусування й соціального дефіциту.

Згідно з даними Anxiety and Depression Association of America, мільйони дорослих в Сполучених Штатах на даний час живуть з депресією, і цей новий метод може надати набагато більше можливостей для досліджень.

Однак, як і у всіх подібних напрямках досліджень, пройде немало часу, перш ніж психоделічна психотерапія або посилена психоделічна медитація повністю увійдуть до методів лікування психічного здоров'я.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com
75% студентів-медиків страждають на депресію
75% студентів-медиків приймають антидепресанти, стимулятори або і те, і інше