Антибіотики, фарингіт та шкала Centor
Фарингіт є поширеним діагнозом лікарів загальної практики. Попри те, що етіологія фарингітів здебільшого є вірусною, багато лікарів не можуть утриматися від рутинного призначення антибіотиків, зважаючи на невелику, але існуючу ймовірність контамінації стрептококом групи А. Саме тому шкала Centor була розроблена як швидкий, доступний та клінічно вивірений інструмент для прийняття рішення щодо призначення антибіотикотерапії при гострому фарингіті.
фарингіт стрептококи антибіотики шкала centor

Надмірне чи нецілеспрямоване  призначення антибіотиків має дуже серйозні наслідки для здоров’я, включаючи небажані побічні прояви, сприяння резистентності до антибіотиків і врешті решт, значне збільшення вартості лікування.

З іншої сторони, близько 5%–10% гострих фарингітів спричинені стрептококом групи А (Group A Streptococcus “GAS”, ”GABHS” група А бета-гемолітичної стрептококової інфекції), який також відомий як Streptococcus pyogenes, і є вагомим аргументом, чому рука тягнеться виписати рецепт на ампіцилін. Бактеріальний фарингіт, спричинений GAS, може викликати аутоімунну запальну відповідь у формі гострої ревматичної лихоманки та гломерулонефрит через тижні після зникнення симптомів.

Всі ці вище наведені причини, необхідність стратифікації пацієнтів із найбільшим ризиком бета-гемолітичної стрептококової інфекції, а також відсутність чіткого алгоритму дій як у клініці, так і в медичній фаховій літературі, спонукали молодого лікаря Dr. Robert M. Centor у 1979 році дослідити це питання. Колега мікробіолог погодився зробити посів горла групи пацієнтів, а він тим часом розробив анкету. Їх мета полягала в тому, щоб побачити, чи можуть клінічні результати стратифікувати ймовірність того, що дорослий пацієнт (16 + років) має стрептокок групи А, та відповідно, чи доцільна антибіотикотерапія.

В результаті, їхнє дослідження показало, що шкала Centor має специфічність до 0,92 і чутливістю 0,90 відповідно. Цей показник може обмежити надмірне призначення антибіотиків, зменшити резистентність до антибіотиків та знизити витрати на охорону здоров’я.

Вміст шкали і оцінка максимально спрощені:

  • температура в анамнезі (> 38°C)
  • відсутність кашлю
  • набряклі та чутливі передні шийні лімфатичні вузли 
  • збільшені або закупорені мигдалини 

Ці клінічні ознаки оцінюються 0 або 1, залежно від наявності; максимальна оцінка - 4 бали: від 0 (жодна з клінічних ознак у наявності) до 4 (якщо всі наявні).

У оригінальному дослідженні, проведеному у відділенні невідкладної допомоги в США, оцінка 3 була пов’язана з 30,1%–34,1% ймовірністю контамінації GАS. 

Нещодавнє дослідження показує, що оцінка стратифікує стрептококи не лише групи А, а й групи C&G і Fusobacterium necrophorum. Оскільки вважається, що антибіотики слід застосовувати при всіх цих інфекціях, автори віддають перевагу антибіотикам вузького спектру (бажано пеніциліну, амоксициліну або цефалоспорину вузького спектру дії) для балів 3 або 4. Антибіотикотерапія 2+ залежить від клінічної оцінки. Нулі та одиниці не потребують аналізів чи антибіотиків. Усім пацієнтам слід повідомити, що фарингіт, як правило, проходить самостійно і покращення настає протягом 2-5 днів. Якщо симптоми погіршуються, диференційна діагностика розширюється, і оцінка більше не має значення. Основні так звані червоні прапорці  включають озноб і нездатність ковтати внаслідок болю. Ці пацієнти потребують подальшого обстеження та, ймовірно, госпіталізації за потреби.

Чому було розроблено шкалу, а не певне інструментальне дослідження?

Золотим стандартом діагностики стрептококового фарингіту групи А є посів мазка з горла. Однак для виявлення росту бактерій зазвичай потрібно 2–3 дні. Крім того, у багатьох клініках первинної медичної допомоги недоступний посів мазка з горла. Необхідна швидка та ефективна діагностика фарингіту під час першого візиту, оскільки без лікування фарингіт проходить через 3–5 днів. Щоб запобігти ускладенням стрептококового фарингіту групи А, таким як ревматична лихоманка або гострий гломерулонефрит, необхідний курс антибіотиків.

Згодом було розроблено шкалу McIsaac: автор незалежно вивів систему прогнозування, засновану на когорті пацієнтів із первинної медичної допомоги. По суті, він модифікує систему Centor, щоб включити додаткову змінну — вік. Для осіб віком від 3 до 14 років + 1, тоді як для осіб віком ≥45 років - 1 віднімається з загальної оцінки 5 показників; отже, пацієнт, який звертається з болем у горлі, може мати оцінку за шкалою McIsaac від -1 до 5.

В результаті маємо:

  • Лихоманка в анамнезі (> 38 °C) (+ 1 бал)
  • Відсутність кашлю (+1 бал)
  • Набряклі та чутливі передні шийні лімфатичні вузли (+1 бал)
  • Збільшені або закупорені мигдалини  (+ 1 бал)
  • Вік < 15 років (+ 1 бал)
  • Вік ≥ 45 років (- 1 бал)

Залежно від суми балів можна визначити ймовірність GAS-фарингіту:

Бали                                                                           Ймовірність

4 чи 5                                                                       ~50%

3                                                                              ~ 35%

2                                                                              ~17%

1                                                                              ~10%

0 чи -1                                                                      ~1%

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com