Захворювання щитовидної залози та ментальні захворювання дітей
29 березня
Захворювання щитовидної залози та ментальні захворювання дітей- ближчі, ніж здається?
#коронавірус#ВООЗ#авіасполучення#МОЗ#WHO

(Reuters Health) – Згідно з новими дослідженнями, у дітей з гіпертиреозом більша схильність до ментальних розладів, таких як синдром порушення активності та уваги (СПАУ), синдром дефіциту уваги з гіперактивністю(СДУГ), розлад адаптації, тривожності, біполярного розладу, депресії та суїцидальних станів. " Представники первинної медичної ланки, за наявності у пацієнта захворювання щитовидної залози, мають приділити особливу увагу наявності у пацієнта ознак підвищенної тривожності,депресії або будь яких інших симптомів, що свідчать на користь психічного розладу, ", - вважає докторка Melissa Buryk та її колеги з Морського медичного центру Портсмут у Вірджинії у онлайн виданні сьогодні у педіатрії.

Це дослідження є "важливим тим, що воно вперше виявило чітку кореляцію між станом психічного здоров'я та гіпертиреозом у дитячій популяції, серед великої вибірки пацієнтів. Результати відповідають літературним даним вивченню цих станів серед дорослої популяції ", - пишуть автори редакції.

Melissa Buryk та її колеги визначили поширеність гіпертиреозу та ментальних захворювань(МПЗ), використовуючи реєстр даних Військової системи охорони здоров’я (the Military Health System Data Repository) і досліджуючи медичні картки військових бенефіціарців віком від 10 до 18 років. Період досліджень тривав з 2008 по 2016 рр. Було вибрано 1894 представників жіночої статі та 585 чоловічої, з діагнозом гіпертиреоз. Порівняно з дітьми без гіпертиреозу, коефіцієнт поширеності MHC (англ. major histocompatibility complex), у дітей з гіпертиреозом коливався від 1,7 (СДУГ) до 4,9 (біполярний розлад), зі статистично значущими ризиками. "Дивовижно, проте схильність до суїцидальних настроїв, була майже в 5 разів вищою у пацієнтів з діагнозом гіпертиреозу, аніж у пацієнтів без гіперфункції щитовидної залози ", - повідомляють автори. " Серед досліджуваних пацієнтів,68,3% було діагностовано СДУГ, ще до встановлення діагнозу гіпертиреоз ", примітка.

"Є два основні меседжі, які, ми сподіваємось, візьмуть до уваги медичні працівники ", - зазначила докторка Buryk в електронному листі Reuters Health. "По-перше, за ознак у дитини ментальних порушень,передусім необхідо визначити, чи не є ці симптоми вторинними наслідками первинного захворювання. У цьому випадку-гіпертиреозу. Ми не стверджуємо, що кожна дитина з вищезгаданими ознаками , є кандидатом на проведення аналізу крові для визначення функцій щитовидної залози, але принаймні, лікар міг би врахувати ці кореляції при диференційній дфагностиці. "

"По-друге, серед дітей з гіпертиреозом, превалюють певні зміни психічного здоров`я, і це зовсім не означає,що зміни пов'язані з підвищенною функцією щитовидної залози",

- зазначає докторка Buryk. "Враховуючи і наші висновки, виявлені ментальні порушення залишаються присутніми впродовж декількох місяців після початку лікування, навіть, коли пацієнт, як вважається, отримав належне лікування гіпертиреозу. Важливо, щоб ті, хто опікується цими дітьми, прийняли до уваги-захворювання щитовидної залози може бути вилікувано, проте симптоми / діагноз розладу психічного здоров’я нікуди не зникнуть».

На думку Dr. Rebecca Schneider Aguirre and Dr. John S. Fuqua from Indiana University in Indianapolis,"наразі ми можемо лише здогадуватися з приводу механізмів, що стоять за даною кореляцією, і буде цікаво побачити додаткові дослідження в цій галузі". Автори дослідження "належним чином підкреслюють, що керівництво Американської асоціації щитовидної залози (the American Thyroid Association ) не торкаються аспектів психічного здоров'я у рамці даного захворювання, зокрема очевидного збільшення ризику суїцидальності. Вони підтримують необхідність додаткових досліджень взаємозв`язків цих станів, щоб краще зрозуміти фактори ризику, патофізіологію та ефективні засоби лікування ".

Джерело: https://bit.ly/2pEOdhc and https://bit.ly/2o8v5HY

#щитовидназалоза#гіпертиреоз#гіпертиреоздіти#ментальнізахворюваннядіти#
facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com