Вплив коронавірусу на мозок
11 липня
Інсульт, марення, тривога, розгубленість, виснаження... Якщо ви вважаєте, що Covid-19 це лише респіраторне захворювання, подумайте ще раз.
мозок інсульт коронавірус тромбоз мозкових артерій

 Поступово стає все більш зрозумілим, що коронавірус може викликати величезний спектр неврологічних порушень. Пол Мілрей, 64-річний директор комунікацій у Кембриджському університеті, переніс два масивні інсульти,викликані коронавірусною інфекцією, але це не відобразилось на його працездатності і здатності до усного мовлення.

Обидва інсульти відбулись внаслідок тромбозу. Під час другого тести показали, що у нього вражаюче високий рівень D-димеру, маркеру тромбозу. У нормі він менше 300, а при інсульті може піднятися до 1000. Рівень D-димеру в Пола був понад 80 000.

Його одужання було одним із найбільш вражаючих у Національній лікарні з неврології та нейрохірургії (NHNN) у Лондоні. Пол каже, що тепер не може читати так само швидко, як і раніше, і іноді забуває, але це навряд чи дивно, враховуючи ділянки пошкодження його мозку. Також вразило його фізичне одужання, що лікарі пов'язують з його попереднім дуже високим рівнем фізичної підготовки.

У дослідженні, опублікованому в Lancet Psychiatry, було виявлено церебральні ускладнення у 125 тяжкохворих на COVID у лікарнях Великобританії. Майже половина перенесла інсульт через тромбоз мозкових судин, а інші мали запальні ураження мозку, психози або симптоми, що нагадують деменцію.  Один із авторів, Том Соломон, вважає, що ураження мозку настає не лише внаслідок кисневого голодування, але і через підвищену схильність до тромбоутворення та надмірну системну запальну відповідь.

Канадський невролог, професор Адріан Оуен, запустив глобальне онлайн-дослідження про те, як вірус впливає на когнітивні функції.

 

Авторка ілюстрації: Валерія Пінчук

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com