Штучна нирка для трансплантації вже на порозі?
Нещодавно проведено успішне доклінічне дослідження біоштучної нирки для трансплантації від The Kidney Project.
штучна нирка діаліз гемодіаліз

В Україні станом на 2017 рік нараховувалось 7.8 млн хворих з хронічними захворюваннями нирок, та майже 3 тисячі смертей спричинених даними захворюваннями. У зв’язку з такою поширеністю хвороб нирок, досить частою є потреба пацієнтів в заміщенні функції нирок, як наприклад при термінальній стадії хронічної ниркової недостатності, коли необхідним є проведення гемодіалізу. Так, в США за 2018 рік гемодіалізу потребувало приголомшливих 785 тис. осіб. Такий стан речей в даній сфері стимулює тисячі людей по всьому світу шукати можливості для покращення медичної допомоги таким пацієнтам.

Поширеність ниркової недостатності, що потребує терапії направленої на заміщення функції нирок. Source: Nature Reviews Nephrology

Зважаючи на всесвітню потребу покращення надання допомоги пацієнтам що потребують діалізу, урядами, громадськими організаціями та приватними компаніями по всьому світі створено чимало проектів та ініціатив, що працюють з над цією проблемою.

Серед них:

The KHI Technology Roadmap ініціатива, спрямована на підтримку розвитку інноваційних пристроїв для діалізу, шляхом надання вказівок щодо технічних критеріїв та вимог, уподобань пацієнтів, а також маркетингової та грошової підтримки. 

The Dutch Kidney Foundation – фонд, заснований ще в 1968 році. Він підтримує дослідження причин, профілактики та лікування ниркової недостатності. Крім того, займається покращенням якості діалізного лікування та збільшенням кількості трансплантацій нирок. 

Neokidney - це партнерство між DKF та кількома компаніями, які спеціалізуються на мініатюризації діалізного обладнання. Партнерство спрямоване на розробку невеликого портативного пристрою для гемодіалізу, який дозволить проводити частіші сеанси діалізу, забезпечить більшу гнучкість для пацієнтів та покращить якість життя пацієнтів, а також зменшить витрати на медичне обслуговування. Результатом роботи є апарат діалізу вагою менше 10 кг, що поміщається у ручній валізі та може бути використаний будь-де. [9]

Nephrologists Transforming Hemodialysis Safety (NTDS) - це спільна ініціатива Американської спілки нефрологів (ASN) та Центру з контролю та профілактики захворювань (CDC), спрямована на усунення специфічного ускладнення, властивого сучасному діалізу – інфекцій. У 2016 році CDC зауважило, що 10% хворих на діалізі в США щорічно помирають внаслідок інфекційних ускладнень, більшість з яких можна запобігти. Метою NTDS є розробка та впровадження інновацій для досягнення нульового рівня інфекційних ускладнень у діалізних установах у США. 

The Affordable Dialysis Prize. У відповідь на нагальну потребу економічно ефективних варіантів діалізу Міжнародне товариство нефрологів у співпраці з Інститутом глобального здоров'я Джорджа та Азіатсько-Тихоокеанським товариством нефрології в 2017 році заснувало Премію доступного діалізу в розмірі 100 тис. доларів. Умовою виграшу є  створення системи діалізу, яка коштуватиме менше 1000 доларів США і надаватиме лікування менше ніж за 5 доларів на день, але при цьому буде такою ж безпечною та ефективною, як існуючі системи діалізу. 

Однією з найцікавіших та найбільш обнадійливих новин за останній час став успіх одного з проектів (The Kidney Project) під патронатом KidneyX. KidneyX – це партнерство між Міністерством охорони здоров‘я та соціальних служб США (HHS) і Американською спілкою нефрологів (ASN), що створене для «пришвидшення інновацій в профілактиці, діагностиці та лікуванні захворювань нирок».

Вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско працюють над проектом The Kidney Project, котрий полягає у створенні повністю автономної біоштучної нирки з можливістю її трансплантації в тіло пацієнта. Очікується, що така технологія звільнить пацієнтів із захворюваннями нирок від необхідності бути прикутими до апаратів діалізу та списків очікування на донорські органи. The Kidney Project – це загальнодержавна співпраця між кількома провідними університетами США. Їм вдалось об’єднати дві частини свого штучного трансплантату нирки: гемофільтр та біореактор. Отриманий девайс розміром зі смартфон оцінили в доклінічному дослідженні. За успішні результати тестування пристрою проект отримав черговий етап грошової допомоги від KidneyX, та став одним з 6 відібраних наукових команд з усього світу.

В останні кілька років проект, окремо одне від одного, успішно протестував гемофільтр, який видаляє з крові продукти життєдіяльності та токсини, і біореактор, що заміщує інші функції нирок, як наприклад, баланс електролітів в крові. Натомість в нещодавньому доклінічному дослідженні оцінювалась робота вже об’єднаних в одну модель елементів. Обидві складові нирки працювали злагоджено, автономно, використовуючи енергію кров’яного тиску, зокрема, не було необхідності у використанні засобів для розрідження крові та імунодепресантів.

Source: YouTube ucsfpharmacy

"Це «претензія» на значно вищу якість життя для мільйонів людей з нирковою недостатністю", – повідомляє Шуво Рой, котрий є викладачем кафедри біоінженерії та терапевтичних наук, спільного відділу фармацевтичних та медичних шкіл UCSF.

Хронічна ниркова недостатність, призводить до прогресуючої втрати функції нирок та небезпечного для життя стану. Більшість пацієнтів в термінальній фазі хронічної ниркової недостатності для фільтрації крові повинні проходити процедуру діалізу кілька разів на тиждень, це тривала, незручна та ризикована процедура.

Попри великий попит та малу кількість донорських органів, частина пацієнтів все ж мають можливість отримати трансплантацію нирки. Але навіть вони повинні все життя отримувати імунодепресанти, котрі можуть стати причиною серйозних побічних ефектів.

Натомість біоштучна нирка від The Kidney Project зможе не тільки відтворити високу якість життя, яка спостерігається у реципієнтів після «золотого стандарту» лікування ниркової недостатності – трансплантації орган, а ще й позбавить їх необхідності приймати імунодепресивні лікарські засоби.

"Наша команда розробила штучну нирку таким чином, щоб було можливим стабільно підтримувати культуру людських нефроцитів, без розвитку імунної відповіді", - сказав Рой. "Тепер, коли ми продемонстрували доцільність поєднання гемофільтра та біореактора, ми можемо зосередитися на покращенні технології для більш ретельних доклінічних і, зрештою, клінічних випробувань".

Source: YouTube ucsfpharmacy

Схоже що ініціативи з розробки нових засобів допомоги пацієнтам з нирковою недостатністю, зокрема більш іноваційних пристоїв діалізу поступово наближають нас до тих часів, коли навіть термінальні стадії ниркової недостатності не будуть вироком для пацієнтів, а їх якість життя залишатиметься на високому рівні.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com