Раціональна профілактика радіаційного ураження щитовидної залози
06 березня
Головне про прийом препаратів йоду
війна йодопрофілактика аес

Країна завмерла від новин про АЕС і кожен хоче вчасно себе захистити від радіації. Інтернет “кишить” рецептами молока з йодом, а чати пацієнтів заповнені питаннями про те, де купити калію йодид.

Для чого ж потрібен йод у випадку біди на АЕС?

Щоб зменшити поглинання радіоактивного йоду щитоподібною залозою (ЩЗ), адже ЩЗ не розрізняє радіоактивний та стабільний йод.

Який йод можна застосувати?

Калій йодид (таб.250 мг), розчин Люголю, спиртовий розчин йоду 5%.

Увага, міжнародні джерела вважають, що тільки калій йодид (КІ) є повністю безпечним для профілактики радіаційного ураження. Інші препарати йоду, як от Йодомарин - не діють в даній ситуації.

Коли є сенс приймати препарати йоду?

За 6 годин до, та максимум, через 6 годин після надходження радіоізотопів в організм. Вже через 24 години захисний ефект практично відсутній (2%)

Тобто завчасно та тривало приймати йод не потрібно і небезпечно!

Яка оптимальна доза йодиду калію чи альтернативних розчинів йоду?

Інформація у таблицях.

"війна йодопрофілактика аес"

Як довго варто приймати препарати йоду?

Як правило, стабільний йод слід вживати лише одноразово. Допускаються повторні прийоми КІ у разі загрози тривалого ураження, максимум, 7 днів прийому препаратів.

Особливі групи пацієнтів:

  • Вагітні жінки, новонароджені (до 1 місяця) - показаний разовий прийом.
  • Немовлята, діти та підлітки (1 місяць – 18 років) - одноразово, за потреби повтор.
  • Матері-годувальниці - прийом згідно з дозуваннями для дорослих. Дитина не отримує захисту з молоком матері, тому приймає окрему дозу ліків. За таких умов грудне годування можна продовжувати.

Якщо йоду немає в аптеках?

Можливо використовувати розчин Люголя та 5% спиртовий йод. Проте, це захід винятковий, що пов’язано з більш високою токсичністю атомарного йоду

Які побічні ефекти прийому препаратів йоду?

Це сіалоаденіт, шлунково-кишкові розлади, алергічні реакції та незначні висипання, йодіндукований тиреотоксикоз, транзиторний гіпотиреоз та зоб.

Чи є протипокази до застосування препаратів йоду?

Відносні протипоказання мають пацієнти, у яких в анамнезі є захворювання щитоподібної залози, підвищена чутливість до йоду, герпетиформний дерматит, гіпокомплементемічний васкуліт, вроджена міотонія.


Авторка: Шоробура Наталія

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com