Пологи в екстремальних умовах
28 вересня
Українці вже понад 6 місяців живуть у нових реаліях, війна кардинально змінила плани багатьох наших громадян. Ще важче зараз вагітним жінкам, які можуть опинитися в таких умовах, де кваліфікована допомога не буде доступною. Отож ми вирішили підготувати коротенький план, що робити якщо пологи почалися, а медичні установи чи персонал відсутні.
пологи в екстремальних умовах

У всьому світі відбувається приблизно 140 мільйонів пологів щороку. Більшість із них, вагінальні пологи, що проходять без ускладнень, як для матері, так і для дитини. Проте якщо ускладнення виникають, це значно збільшує ризик початку серйозного захворювання чи смерті у породіллі або немовля.

Якщо ви потрапили у таку ситуацію, де немає доступу до будь-якого медичного закладу та медперсоналу, почніть розмову з вагітною, заспокойте її. Розпитайте чи перша це вагітність, чи жінка спостерігалася у лікаря та чи були ускладнення у перебігу даної вагітності, обов'язково уточніть кількість плодів та чи у правильному положенні на останньому обстеженні була дитина.

Якщо дана вагітність не перша, вам буде простіше, жінка орієнтується як все відбувається, що потрібно робити, загалом пологи будуть коротшими. Плід один, положення голівкою донизу, дана вагітність протікала без ускладнень, робимо висновок, що вірогідність виникнення загрозливих станів під час пологів статистично нижча.

Далі важливо визначитися чи пологи почалися, для цього ви запитуєте жінку про наявність  симптомів, частоту і тривалість перейм. Початком пологів вважається наявність регулярного переймоподібного болю внизу живота та крижах з слизово-кров'янистими  або водянистими виділеннями  із піхви. Наявністю 1 перейми протягом 10 хв, що продовжується 10-20 секунд та супроводжується структурними змінами і розкриттям шийки. Так, як у позастаціонарних умовах піхвове дослідження несе додаткові ризики, а відсутність досвіду не допоможе об'єктивно оцінити шийку, ми не радимо проводити вагінальне обстеження.

Необхідні речі

Коли ви визначилися з тим, що пологи почалися, потрібно буде підготувати всі речі, що можуть вам знадобитися:

 

  • чисті рушники, простирадла
  • ковдри, пелюшки
  • ножиці, скальпель чи ніж ( перед використанням обробити антисептиком)
  • антисептик, спирт, серветки
  • стерильні рукавички або звичайні оброблені антисептиком
  • стерильний бинт, марля, вата
  • нитка
  • вода бутильована чи кип'ячена
  • ліхтар
  • речі для новонародженого ( шапочка, сорочка, штанці, шкарпетки, рукавички, памперси, вологі серветки).

Періоди пологів

Розрізняють три періоди пологів. Перший період пологів - це час від початку пологів до повного згладження та розкриття шийки.Тривалість близько 8-12 год при перших пологах, при наступних - цей період коротший.

У цьому періоді важливо зменшити больові відчуття породіллі, а це можливо зробити використовуючи немедикаментозні методи знеболення:

  • заспокоєння та психологічна підтримка
  • зміна положення тіла, заохочення жінки до активних рухів ( вертикальне положення породіллі сприяє пришвидшенню прогресування пологів), але породілля повинна сама визначити найбільш комфортні для неї
  • дотримання спеціальної техніки дихання - глибокий вдих, повільний видих
  • масаж спини, погладжування низу живота
  • натискання на крижові ділянки під час перейм.

 

Читайте також: Плановані домашні пологи

 

Другий період пологів

Це час від повного розкриття шийки матки до народження дитини. Так як можливості вагінально оглянути жінку в таких умовах нема, вам потрібно буде орієнтуватися на відчуття жінки. До поки у вагітної не буде значного тиску на промежину та задній прохід і бажання до потуг, кращим варіантом буде активна поведінка і ходьба, це буде сприяти збереженню активної пологової діяльності та просуванню голівки плода.

Коли породілля виявить бажання тужитися, запропонуйте їй зайняти горизонтальне положення з зігнутими ногами. Підготуйте рукавички, чисті теплі пелюшки та простирадла, марлю, бинт, нитки та ножиці при недостатньому освітленні використайте ліхтар.

Найкращим варіантом буде, якщо жінка під час скорочення матки ( це можна відчути поклавши руку на живіт ) буде самостійно робити декілька коротких потужних зусиль, а під час відсутності потуги дихати спокійно, у цьому періоді потрібно постаратися не форсувати події та не панікувати. Також запропонуйте породіллі при потузі, руками обхоплювати себе за коліна та тягнути ноги на себе, при цьому спираючися п'ятками в опору.

Після народження голівки, потрібно почекати самостійного народження плечиків. Якщо ви помітили обвиття пуповиною навколо шиї, послабте його. Після народження дитини, потрібно перев'язати пуповину у двох місцях, для цього використайте бинт, нитки чи марлю, далі після того, як пуповина перестане пульсувати, але не раніше, ніж за 1 хвилину, переріжте її між двома накладеними вузлами.

Одразу після народження, потрібно:

  • при можливості почати засікати час на секундомірі від моменту народження дитини (необхідне для можливих ускладнень після народження, щоб давати більш об'єктивну оцінку стану дитини)
  • оцінити перший крик дитини, який відповідає за перший вдих дитини, якщо першого крику не було, почати стимуляцію дитини за допомогою обтирань сухою тканиною, за можливості в теплому приміщенні, під обігріваючими лампами; 

Шкала Апгар (Apgar Score): це бальна система для оцінки стану новонародженого через 1- 5 -10 хвилин після народження (саме для цього, при можливості, важливо засікати час після народження). При відсутності кваліфікованого медичного працівника, або акушерки, можливо самостійно оцінити стан дитини за допомогою наступних параметрів: 

  • Activity; Активність і м'язевий тон - важливо оцінити наявність спонатнних рухів кінцівок в новонародженого; 

  • Pulse rate; Пульс - частоту серцебиття дитини можна легко перевірити через пульсацію пуповини, нормальний пульс новонародженого 100-120 ударів/хвилину; 

  • Grimace; Гримаса на обличчі новонародженого, або реакції на тактильну стимуляцію у вигляді чхання, гучного крику, і т.д; 

  • Appearance; Зовнішній вигляд шкірних покривів - одразу після народження шкірні покриви дитини можуть бути блідими або синюшними, проте після тактильної стимуляції та урегульованого дихання та серцебиття забарвлення шкіри змінюється на блідо-рожеве або рожеве; 

  • Respiration; Дихання - у випадку неускладнених фізіологічних пологів, новонароджений починає спонтанно дихати після першого крику і протягом наступних 10 хвилин регулярність дихання нормалізується. 

У випадку неускладнених фізіологічних пологів, новонародженого обсушують і загортають у теплий рушник/покривало і віддають батькам для наступного контакту шкіра-до-шкіри і подальших періодів адаптації. 

Третій період пологів

Але це ще не кінець, після народження дитини починається третій період, що має закінчитися народженням плаценти. Найоптимальнішою буде очікувальна тактика самостійного народження посліду. Цей період триває близько 30 хвилин. Однією з ознак відділення плаценти є подовження залишку пуповини, зафіксуйте залишок рукою, як тільки ви помітили цей симптом порадьте жінці потужитися, при цьому однією рукою легко натягуйте пуповину, а іншу покладіть на живіт та відводьте матку від лона до верху. Після народження посліду, його необхідно оглянути на наявність дефектів.

Останнім кроком буде огляд породіллі, одягніть нові рукавички чи обробіть попередні, також необхідна стерильна вата, марля чи бинт, бутильована вода чи антисептик, за відсутності використайте серветки. Обстеження потрібно робити при хорошому освітленні, увімкніть ліхтар, промийте зовнішні статеві органи породіллі водою, стерильним матеріалом просушіть піхву, після цього оцініть чи не продовжується кровотеча, незначні кров'янисті виділення є нормою. Проте якщо ви бачите, що виділення надмірні, жінка має погане самопочуття, пульс пришвидшується (більше 80 уд/хв), стерильним бинтом постарайтеся затампонувати піхву і якнайшвидше доставити жінку в медичний заклад.

У разі відсутності загрозливих станів, огорніть немовля з породілею ковдрою та дайте відпочити. Запропонуйте воду та їжу, також не забувайте, що процес пологів досить довгий, тому під час усього періоду жінка може пити і їсти, якщо має бажання.

Сподіваємося, що потрапивши у таку нестандартну ситуацію, наші поради допоможуть вам не розгубитися та зробити цей процес якнайкомфортнішим для жінки та її немовля.

"labor"
Другий період пологів           @TheBUSOG  Twitter
facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com