Новий SARS-подібний вірус розповсюджується за межі Китаю
SARS належить до сім'ї коронавірусів, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Вони можуть викликати інфекції різного ступеня тяжкості.
SARS інфекція Китай коронавірус

SARS належить до сім'ї коронавірусів, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Вони можуть викликати інфекції різного ступеня тяжкості.

При зараженні цим вірусом першими симптомами є висока температура та, іноді, кашель. У людини з цією інфекцією зазвичай розивається пневмонія, що може призвести до смерті.

Політики із Global Health Policy Center оголосили, що розслідують появу нового вірусу, дуже схожого на небезпечний вірус важкого гострого респіраторного синдрому (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS), у Тайланді та Японії, натякаючи на те, що він може поширюватися і далі.

Від епідемії SARS у 2002-2003 роках постраждали люди у 26 країнах, а більшість випадків зараження траплялися на материковому Китаї та Гонконгу.

Тоді на материковій частині Китаю вірусом SARS заразилося більше 5300 людей і 349 загинуло, у той час як у Гонконгу заразилося 1750 та померло 289 людей.

Після 2003 року вірус SARS майже не з'являвся у полі зору, однак у 2019 році китайська влада повідомила про появу нових коронавірусних інфекцій.

Відповідно до інформації, доступної Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) на початку 2020 року, в Ухані, столиці провінції Хуабей в центральному Китаї, було діагностовано 41 випадок нової коронавірусної інфекції. Із заражених осіб семеро знаходяться у тяжкому стані, йдеться у звіті ВООЗ.

Влада Китаю заявила, що ці випадки, як виявилось, пов'язані з відвідуванням ринку морепродуктів в центрі міста Ухань. Ринок закритий з 1 січня 2020 року.

Але Китай виявився не єдиним місцем, де знаходиться осередок інфекції. Ці дані можуть спонукати ВООЗ скликати засідання Комітету з надзвичайних ситуацій для розслідування.

14 січня влада Таїланду повідомила, що за допомогою теплового сканування вони перехопили 61-річну китайську жінку з Ухана, яка відвідувала країну. Жінка подорожувала разом з родиною та мала явні ознаки лихоманки, тож адміністрація перевезла її з аеропорту Суварнабхумі до лікарні, де у неї було визначено новий коронавірус за допомогою ПЛР.

Однак, жінка сказала, що не відвідувала ринок морепродуктів, пов'язаний з іншими випадками зараження. Це свідчить про те, що вона контактувала з іншим, досі невідомим джерелом вірусу.

На даний час влада Таїланду стежить за станом здоров'я 182 інших осіб, які, можливо, мали контакт з жінкою під час польоту в Таїланд.

Згідно з даними департаменту охорони здоров'я Гонконгу, китаянка, яка отримала медичну допомогу після приїзду в Таїланд, зараз одужала.

Але паніка ще не закінчилась. Профессор Yuen Kwok-yung, експерт з коронавірусів з Університету Гонконгу, сказав, що генетичне секвенування нового вірусу показало його схожість на 80% із вірусом SARS.

Після випадку, зареєстрованого у Таїланді, "Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейес проконсультується з членами комітету з надзвичайних ситуацій і може скликати їх засідання у найближчий час", - йдеться у останній заяві ВООЗ.

Потенціал розповсюдження вірусу стає все більш актуальним, оскільки японська влада також підтвердила випадок зараження.

Представники міністерства охорони здоров’я країни оголосили, що захворілий - 30-річний японець, у якого з'явились перші симптоми після того, як він відвідав Ухан цього січня.

Після повернення до Японії його госпіталізували, і лікарі діагностували зараження новим вірусом, подібним до SARS. Як і китайська туристка у Тайланді, японець заявляє, що не відвідував ринок морепродуктів, пов'язаний з іншими випадками зараження.

Однак органи охорони здоров'я вказали, що чоловік контактував з іншими зараженими людьми, припускаючи, що вірусний штам може передаватися від людини до людини.

Тим часом Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 21 січня підтвердили інформацію про перший випадок зараження новим коронавірусом у пацієнта, який прилетів із міста Ухан у штат Вашингтон.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com