Наскільки часто медичний працівник помиляється
29 березня
Кожен шостий медик щодня робить діагностичні помилки — про це йдеться у результатах нового опитування від Medscape
лікар помилка медсестра медбрат Medscape error

Число варіюється в залежності від фаху. Педіатри рідше свідчили про те, що вони щодня роблять діагностичні помилки (11%), а лікарі невідкладної медицини — навпаки, частіше (26%). Посередині опинилися лікарі сімейної медицини (18%), загальної практики (22%) та внутрішньої медицини (15%). Медсестри та асистенти лікарів (АЛ), у свою чергу, відповили майже аналогічно — 17% вважають, що помиляються кожного дня.

Опитування влаштували після оприлюднення дослідження в журналі "Journal of General Internal Medicine", у якому припускається, що лікарі схильні недооцінювати те, як часто вони допускають «промахи» у діагностиці. 

Більшість вірили, діагностичні помилки є рідкісними (раз на місяць або менше), незважаючи на те, що половина з них повідомляла, що відчуває невпевненість у діагнозі щодня. А ось такі результати демонструє опитування.

Рівень діагностичної невпевненості (ДН)
(лікарі — Л, середній медичний персонал — СМП)

Кожен день:
Л — 52%, СМП — 64%
Приблизно раз на тиждень:
Л — 20%, СМП — 21%
Декілька разів на місяць:
Л —13%, СМП — 9%
Один раз на місяць:
Л — 14%, СМП — 5%
Ніколи:
Л — 0%, СМП — 0%

Різниці відносно статі не відзначалося.

Оцінюючи прочитане, варто також зазначити, що ДН — ще не є помилкою. Це відчуття сумніву, що виникає у працівників медичної сфери, щодо того чи іншого аспекту ведення пацієнта.

Причини помилок

І лікарі, і представники СМП зійшлися щодо трьох основних причин виникнення діагностичних помилок. Первинно — "відсутність зворотного зв'язку щодо діагностичної точності" (38% лікарів та 44% СМП вказали на це як на головний фактор). Наступне — обмеження у часі (37% лікарів та 47% представників СМП). Трійку першості закривав "соціальний устрій, у якому не прийнято озвучувати чи афішувати помилки" (27% лікарів, 33% СМП).

Лікарі екстреної медицини частіше, ніж всі лікарі загалом (76% проти 52%) та СМП (64%), стверджують, що вони зазнають діагностичної невизначеності щодня.

На запитання, в який момент медичні працівники найчастіше зазнають ДН, найбільший відсоток опитаних (70% лікарів та 76% представників СМП) відповіли, що таке трапляється при встановленні фактичного діагнозу. Другим за частотою випадком ДН стало прийняття рішення, які саме аналізи слід призначити пацієнту (34% для лікарів та 50% для СМП).

Один з опитаних прокоментував результати наступним чином: "Ми не омніпотентні. Ми не можемо розуміти фізіологію/патологію людини в абсолюті… Тільки той факт, що було поставлено раціональний, заснований на симптомах діагноз, який виявився "неправильним", не означає, що сталася помилка".

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com