Інфодемія та небезпека дезінформації під час пандемії
18 квітня
Чим загрожує дезінформація під час пандемії та як проводити інформаційну гігієну?
VectorStock

На тлі реальної пандемії, яка поширюється світом, за твердженням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), вибухнула "інфодемія" — поширення надмірної кількості інформації про коронавірус: подекуди достовірної, але здебільшого хибної.

ВООЗ докладає зусиль для уповільнення поширення спалаху коронавірусної хвороби 2019 року (COVID-19). Але ця глобальна епідемія дезінформації поширюється швидше за сам коронавірус через платформи соціальних медіа та інші джерела інформації. Це являє собою серйозну проблему для охорони здоров'я. Чутки, що циркулюють соціальними мережами навіюють страх, паніку та ксенофобію. Більше того, це впливає на психічне здоров’я та може посилювати відчуття тривоги та ОКР у людей, які страждають на такі недуги.

Одразу після того, як COVID-19 було оголошено надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я, група з питань ризику ВООЗ запустила нову інформаційну платформу під назвою "Інформаційна мережа ВООЗ щодо епідемій" (EPI-WIN).

Але, тим не менше, в той самий час соціальні мережі розривають статті та відео про загадковий коронавірус як нову біологічну зброю, депопуляцію та всесвітню теорію змов. У багатьох країнах дезінформація про коронавірус породила ксенофобію та расизм.

Але найгірше те, що цю інформацію сумнівного походження підхоплює "сарафанне радіо" та традиційні ЗМІ, що ще більше посилює паніку та страх.

Так званий спалах дезінформації проявляється:

1) поширенням фейкової інформації про реальний стан речей, рівень захворюваності та смертності;
2) розповсюдженням неправдивої інформації стосовно методів лікування та профілактики;
3) наданням емоційного забарвлення до наявної достовірної інформації.

Як можна захистити себе, щоб не стати жертвою дезінформаційної атаки?

Обмежте новини та будьте уважні до того, що читаєте.

Покладайтеся на сайти, які мають місію інформувати та захищати громадськість, наприклад:
1.  Centers for Disease Control and Prevention(CDC)
2.  World Health Organization (WHO)
3.  Cайт Центру громадського здоров’я МОЗ України, де ви знайте актуальну інформацію по COVID-19.

Часто паніка виникає через незнання, тому якщо ви хочете знати реальний стан речей, вивчайте статистику. Інколи плутають поняття смертності та летальності або висвітлюють не зовсім реальні цифри, що трохи вводить в оману.

Для вивчення статистики використовуйте:
1.  Cайт Johns Hopkins University, де відображена реальна світова статистика.
2.  Cайт МОЗ України, де щодня публікується оперативна статистика по Україні.

Фільтрувати джерела інформації дуже важливо. Виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки 15 лютого 2020 року, генеральний директор ВООЗ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus сказав: "Ми не просто боремося з епідемією, ми боремося з інфодемією". На сьогодні це є справжнім викликом для всієї світової спільноти.

Багато людей відчули себе в нездоровому інформаційному полі, що підсилюється недостовірними відомостями про коронавірус, і, опираючись цьому, перестали довіряти всім джерелам. Зокрема це стосується і тих джерел, які намагаються донести правдиві і корисні поради для запобігання поширення вірусу.

Компанії, що займаються соціальними медіа, перебувають на передовій інформаційного виклику. Компанії, включаючи Google, Facebook, Pinterest, Tik Tok, Tencent та інші підтримують ВООЗ.

Google запустив Оповіщення SOS з ВООЗ, роблячи ресурси щодо коронавірусу більш доступними за допомогою своєї пошукової системи. Те саме стосується пошуку інформації на YouTube та Twitter.

Так само, якщо ви вводите будь-яку інформацію, яка пов’язана з коронавірусом в пошук у Facebook, перший результат спонукає користувачів більшості країн у всьому світі звернутися до ВООЗ або до їхнього міністерства охорони здоров’я за найдостовірнішою інформацією.

Дуже корисний ресурс, як джерело першоінформації - cайт Гарвардського медичного університету, де ви знайдете відповідь на актуальні питання про сам коронавірус та COVID-19. Наприклад, про зв'язок між прийомом іАПФ та перебігом COVID-19 чи прийом ібупрофену як антипіретика тощо. Також на сайті опублікований ряд подкастів, які теж можуть стати в нагоді.

Дезінформація небезпечна не лише впливом на психічне здоров’я, а й на фізичне. Інтернетом розгулює небезпечна інформація про лікування COVID-19 антибіотиками, противірусними препаратами чи імуномодуляторами, які не лише неефективні, а й несуть реальну загрозу здоров’ю. Тому на сайті ВООЗ є окремий розділ для розвінчування міфів. Тут ви знайдете також відповідь на те, чому деякі методи профілактики неефективні (як-от промивання носа сольовим розчином чи вживання молочних продуктів та часнику).

Під час таких масових спалахів захворювань ще однією популярною темою розмов є вакцини. Деякі авторитетні особи чи лідери думок поширють фейки з "перших уст", висловлюючи свою думку про вже наявні вакцини, які недоступні широкому загалу. Це маніпуляції та відверта брехня.

Весь світ пильно стежить за робою науковців, які з усіх сил намагаються розробити ефективну вакцину за рекордно короткий час. Для перевірки інформації слід моніторити вищевказані джерела.

Ще одне достовірне джерело — це сайт FDA, де ви знайдете всю найактуальнішу оновлену інформацію про COVID-19.

Намагайтеся ставити ваші соціальні мережі на паузу. Це буде ще однією порадою. Цілком очевидно, що соціальні мережі мають неоднозначний вплив на наше психічне здоров’я та настрій, а в час пандемії це може особливо загостритися. Ви не зможете залишатися спокійними та не стресувати, читаючи новини 24/7, тому важливо давати собі відпочинок.

Опубліковано декілька статей про негативний вплив соціальних мереж на психічне здоров'я під час пандемії. До прикладу, читання безлічі новин про коронавірус призвело до панічних атак для Ніка, батька двох дітей із Кента, який страждає на тривожні розлади.
"Коли я відчуваю занепокоєння, мої думки можуть вийти з-під контролю і я починаю думати про катастрофічні наслідки", — говорить він. Чоловіка не покидають переживання про своїх рідних та близьких.

Але перебуваючи вдалині від новин та соціальних мереж, панічні атаки зникають.

Якщо не проводити інформаційну гігієну, страх заполонить всі сфери життя. Щоб не піддаватися зайвому стресу, важливо проаналізувати причину страху та зрозуміти наявність у нього раціональної основи. А ще паніка позбавляє нас можливості діяти спокійно та розумно.

Проводьте інформаційну гігієну так само ретельно, як ви проводите гігієну своїх рук, та тримайтеся здорового глузду!



 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com