Гайдлайн при позагоспітальній пневмонії
08 червня
Принципи лікування та менеджменту пацієнтів, хворих на позагоспітальну пневмонію
антибіотики  пневмонія гайдлайн лікування

Стандартна антибіотикотерапія для пацієнтів без супутньої патології та за відсутності факторів ризику зараження резистентними штамами S.pneumoniaе включає препарат з класу макролідів (азитроміцин, кларитроміцин або еритроміцин) у поєднанні з доксицикліном.

Пацієнтам із хронічними захворюваннями серця, легень, печінки чи нирок, цукровим діабетом, алкоголізмом, аспленією, імуносупресією, попередньою антибіотикотерапією упродовж останніх 90 днів або за наявності іншого чиннику розвитку резистентності до лікарських засобів рекомендовано приймати респіраторні фторхінолони (моксифлоксацин, левофлоксацин), бета-лактами (високі дози амоксициліну 1 г/тричі на добу) або ж амоксиклав 2 г/двічі на добу чи цефтриаксон/цефподоксим/цефуроксим (500 мг двічі на добу) плюс макролід або доксициклін.

У госпіталізованих пацієнтів терапія включає цефтриаксон і макролід або окремо респіраторний фторхінолон. Нещодавні дослідження показують, що комбінація макролід/бета-лактам або фторхінолон не має переваг над використанням одного препарату з групи бета-лактамів. За наявності алергії до пеніциліну перевагу віддають азтреонаму або респіраторним фторхінолонам.

При підозрі на інфікування Pseudomonas використовують комбінацію ципрофлоксацину/левофлоксацину з цефепімом/іміпенемом/меропенемом. При MRSA слід призначити лінезолід або ванкоміцин.

Нещодавно FDA затвердила використання омадацикліну для дорослих. Даний препарат є модернізованою версією тетрацикліну з широким спектром дії та підходить для тетрациклін-резистентних штамів.

Тривалість терапії при негоспітальній пневмонії без ускладнень зазвичай складає 5-7 днів. Перед припиненням антибіотикотерапії пацієнти мають бути афебрильними та знаходитись у стабільному стані протягом не менш ніж 48-72 годин.

Використання системних кортикостероїдів у пацієнтів із негоспітальною пневмонію може зменшувати тривалість терапії та перебування в лікарні, знижувати потребу у механічній вентиляції легень та знизити ризик респіраторного дистрес-синдрому дорослих. Наразі йде подвійне сліпе рандомізоване контрольоване дослідження щодо коротко- та довготривалих ефектів системного застосування кортикостероїдів у пацієнтів із негоспітальною пневмонією.

Детальніше тут

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com