Добірка книжок у твій book list
Лікарі, інтерни, студенти медичних ВУЗів — мабуть, одні з найбільш читаючих людей. Ми читаємо багато, кожного дня, і це не тільки пости в інтернеті чи соцмережах. Ми щоденно маємо оновлювати свої знання та бути на хвилі сучасних подій. Тож насправді в нас не так багато вільного часу на читання саме художньої, “непрофесійної” літератури. Але коли він знаходиться, хочеться читати щось хороше.

Якщо ви ще не підготували свій Book list на 2020, маємо для вас декілька рекомендацій. Буде багато наукпопу, сайнс фікшну та селфдевелопменту, художка також буде. Почнемо саме з неї)
book list

Художнє

Михайло Булгаков 

"Собаче серце"

Москва, грудень 1924. Видатний хірург, світило науки, професор Пилип Пилипович Преображенський відкрив ефективний метод омолодження. Продовжуючи роботу, він задумав небувалий експеримент — операцію з пересадки собаці людських гіпофіза та яєчок. Для досліду професор обрав бездомного пса. Всупереч очікуванням, з'ясовується: гіпофіз дає не очікуване вченим омолодження, а повне олюднення, проте наслідки такого перетворення трагічні.

"Собаче серце" є довершеним взірцем сатиричної фантастики. Михайло Булгаков написав її 1925 року, але через цензуру вона була заборонена до друку і так і не побачила світ за життя письменника. Уперше повість вийшла 1968 року в Лондоні, а в СРСР — аж 1987. І лише за 30 років опісля першої публікації на пострадянському просторі з'явився переклад українською мовою.

88% користувачів Google сподобалася ця книга

"Записки юного лікаря"

З ще мокрим чорнилом у його дипломі, молодий лікар занурився в глибину сільської провінційний Російської імперії, яка в 1916-17 роках ще не знала ані телефону, ані автомобілю, ані електричного світла. Ти молодий, але недосвідчений лікар, один на декілька десятків, а то і сотень верст. У твоєму розпорядженні залишенні попередником книжки, власні знання та нерішучість. Страшно? Нікого не нагадує? У кого спитатися поради? Як спілкуватися з пацієнтами, що тебе не слухають? Де знайти впевненість? Неймовірні, відверто реалістичні, а інколи жахливі історії самотнього лікаря, що намагається професійно допомогти кожному, хто цього потребує. Інколи в нього виходить, інколи ні, іноді випадково, іноді завдяки сміливості та досвіду.
Про все це у книжці, що не втрачає своєї актуальності та тепер.

91% користувачів Google сподобалася ця книга

Артур Конан Дойль

"Навколо Червоної лампи: факти та домисли медичного життя"

(Round the Red Lamp: Being Facts and Fancies of Medical Life by Sir Arthur Ignatius Conan Doyle)

Не така популярна, як "Пригоди Шерлока Холмса", книга про інших не менш кмітливих детективів. Збірка познайомить читача з різноманітними епізодами з життя лікарів та випадки з лікарської практики, що подібні маленьким детективним історіям: захопливі та іноді парадоксальні. Висока вимогливість до себе, професіоналізм, мужність, самопожертва — ці найкращі риси англійських лікарів описані автором з великою симпатією та неймовірним теплом.

Деніел Кіз

"Квіти для Елджернона"

(Flowers for Algernon by Daniel Keyes)

Популярне оповідання у жанрі наукової фантастики, один з найважливіших і найбільш відомих творів у бібліографії американського письменника і філолога, роман що став знаковим явищем у багатьох країнах.

Ідею цього роману автор виношував протягом 14 років. Книга Деніела Кіза "Квіти для Елджернона" вперше побачила світ у 1959 році, а вже наступного року здобула престижну премію "Х’юго", яку багато хто з критиків і читачів вважає аналогом Оскара у середовищі науково-фантастичної літератури.

Книга буде цікава усім поціновувачам розумної та цікавої фантастики, у якій інтрига будується не на пригодах, а на наукових ідеях, характерах і стосунках персонажів. Незвичний формат оповідання у вигляді реального щоденника, з його граматичними, пунктуаційними та синтаксичними помилками, спочатку збиває читача з пантелику, доки він не усвідомлює хід автора, щоб здійснити свій задум.

В основі книги лежить проблема експериментального збільшення інтелекту людини. Головний герой книги "Квіти для Елджернона" — розумово відсталий прибиральник Чарлі, який погодився на небезпечну наукову експериментальну хірургічну операцію з надією стати розумнішим. IQ героя поступово зростає, його мова і поведінка змінюються, а весь світ тепер постає перед ним зовсім у нових фарбах...

92% користувачів Google сподобалася ця книга

"П'ята Саллі"

(The Fifth Sally by Daniel Keyes)

Саллі Портер — звичайна офіціантка з нью-йоркського ресторану, але в ній ховаються ще чотири жінки. Нола — холодна інтелектуалка-художниця, Деррі — життєрадісна шибайголова, Белла — сексуально стурбована нереалізована актриса і співачка і, нарешті, Джинкс — переповнена злістю і ненавистю потенційна вбивця. Перед психіатром Роджером Ешем стоїть непросте завдання: за допомогою злиття чотирьох різних особистостей створити "п'яту Саллі".

89% користувачів Google сподобалася ця книга

"Таємнича історія Біллі Міллігана"

(The Minds of Billy Milligan by Daniel Keyes)

Документальний роман про Біллі Міллігана — людину, яка страждає на хворобу множинної особистості та звинувачується у численних злочинах.

Біллі прокидається і виявляє, що знаходиться в тюремній камері. Йому повідомляють, що він звинувачується у зґвалтуванні та пограбуванні. Біллі вражений: він нічого цього не робив! Останнє, що він пам'ятає — це як він стоїть на даху будівлі школи й хоче кинутися вниз, тому що не може більше так жити. Йому кажуть, що відтоді пройшло сім років. Біллі обіймає жах: у нього знову вкрали шматок життя! Його запитують: що значить "вкрали шматок життя"? І чому "знову"? Виходить, таке трапляється з ним не вперше? Але Біллі не може відповісти, тому що Біллі пішов...

94% користувачів Google сподобалася ця книга

Олівер Сакс

"Чоловік, який сплутав дружину з капелюхом"

(The Man Who Mistook His Wife For а Hat by Oliver Wolf Sacks)

Книга-сенсація, написана Олівером Саксом ще в 1971 році та що витримала з того часу десятки перевидань тільки англійською мовою, не кажучи вже про численні переклади. Це історії сучасних людей, які намагаються подолати серйозні й незвичайні порушення психіки та борються за виживання в умовах, неймовірних для здорових людей, і про містиків минулого, одержимих видіннями, які сучасна наука діагностує як прояв важких неврозів. Дивні, важкозбагненні відносини між мозком і свідомістю Сакс пояснює доступно, жваво і цікаво.

89% користувачів Google сподобалася ця книга

Курт Воннеґут

"Колиска для кішки"

(Cat's Cradle by Kurt Vonnegut)

Фантастичний роман-антиутопія, один з найпопулярніших романів автора, що приніс йому світове визнання.

Коли людству дійсно загрожуватиме кінець, саме ця книга зникне з усіх книгарень! Чи може істина бути сенсом життя? Чи може солодка брехня пророка-самозванця зробити людей щасливими? Геніальний схиблений вчений, який робить приголомшливе відкриття, не переймаючись майбутнім свого творіння… Святий вигнанець Бокон – шахрай, який перетворився на філософа… Лід-дев’ять – смертельна речовина, винахід, страшніший за атомну бомбу, може призвести до загибелі все людство. І три людини, які отримали цю смертоносну речовину і використали її на свій розсуд. Кожна людина безцінна. Кожний вчинок веде до непередбачуваних наслідків. Кожен день змінює майбутнє. Адже життя сплітає долі в набагато складніші вузли, ніж "колиска для кішки" в дитячій грі.

83% користувачів Google сподобалася ця книга

Олдос Хакслі

"Який чудесний світ новий!"

(Brave New World by Aldous Huxley)

Головна книга автора, де холодно, блискуче і безжально викладена історія — трагедія нерозуміння, нелюбові, неусвідомленості душевних поривів і духовних прозрінь.

У своєму шедеврі Олдос Гакслі представив вишукану похмуру сатиричну візію утопічного майбутнього, в якому людей генетично продукують, фармацевтично анестезують і ретельно контролюють для пасивного служіння панівному ладу і "загальному благу". Книга, яка захоплювала і жахала не одне покоління читачів, залишається й дотепер на диво актуальною своїми застереженнями та пророцтвами, що збуваються і стають життєвими реаліями сучасного світу.

85% користувачів сподобалася ця книга

Автобіографічне: навчаймося та надихаймося

Генрі Марш

“Покликання”

(Admissions: A Life in Brain Surgery by Henry Thomas Marsh)

Всесвітньо відомий нейрохірург з Великобританії, нагороджений Орденом Британської імперії. Серед іншого знаний 23-річною просвітницькою роботою в Україні, де провів десятки блискучих операцій на мозку, доктор Марш йде на пенсію, але сидіти склавши руки не збирається. Зараз, коли нейрохірургія — найбільша любов його життя — вже не буде віднімати майже весь вільний час, він зможе зробити те, що давно обіцяв собі й іншим. Наприклад, можна власноруч відновити старий будинок, за яким півстоліття ніхто не доглядав. Або посадити в здичавілому саду фруктові дерева: яблуні та волоський горіх. Або прогулятися з сином по передгір'ях Гімалаїв в надії побачити засніжені вершини. Або, хоч і з деяким запізненням, принести належну повагу батькам. І звичайно ж, можна як і раніше рятувати людей — нехай і не в рідній Англії, а в далекому Непалі, де допомога досвідченого нейрохірурга ніколи не буде зайвою.

89% користувачів Google сподобалася ця книга

Річард Фейнман

"Та ви жартуєте, містере Фейнман!"

(Surely You're Joking Mr. Feynman: Adventures of a Curious Character by Richard Phillips Feynman)

Вибухова суміш високого інтелекту, мудрості, безмежної допитливості та разючої сміливості — неймовірно дотепні мемуари американського фізика Річарда Фейнмана, відомого популяризатора науки та лауреата Нобелівської премії, творця квантової електродинаміки, та просто людини з неймовірним гумором. Книжка для найширшого кола читачів, усіх, хто цікавиться біографіями цікавих особистостей, наукою, а також тих, хто цінує хороший гумор і дотепні життєві історії.

96% користувачів Google сподобалася ця книга

Адам Кей

"Буде боляче. Таємні щоденники лікаря-ординатора"

(This Is Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor by Adam Kay)

Що ви знаєте про свого лікаря? Скоріш за все, дуже небагато. Якщо хочете дізнатись більше, в цьому вам допоможе Адам Кей. Ця книга відверта, місцями сумна, а місцями — гумористична смішна оповідь молодого лікаря від початку його професійного шляху в медицині до завершення кар’єри. Можливо вас здивує те, наскільки багато спільного між українськими та британськими лікарями. Складні та дуже складні клінічні випадки, професійні хитрощі, понаднормові робочі години та майже цілковита відсутність особистого життя, перемоги та поразки, моральні дилеми, а ще бюрократія, багато бюрократії, від якої потерпають як лікарі, так і пацієнти.
Пориньте разом з автором у будні лікаря-інтерна, а потім ординатора, і самі вдягніть білий халат.
Буде боляче, а ще буде смішно, сумно до сліз та загалом більш ніж просто захопливо від першої до останньої сторінки.

95% користувачів Google сподобалася ця книга

Жан-Доміник Бобі

"Скафандр і метелик"

(The Diving-Bell and the Butterfly by Jean-Dominique Bauby)

Жан-Домінік Бобі, французький журналіст, головний редактор журналу "Elle France", коханий чоловік і щасливий батько. У віці 43 років переніс тяжкий інсульт. У результаті загострення хвороби Жан-Домінік Бобі був повністю паралізований на піку свого творчого підйому, але, попри це, зберіг свідомість та сприйняття через органи чуття. Його діагноз — так званий Locked-In Syndrome — синдромом "замкненого у власному тілі". Це означає, що він майже повністю паралізований і самостійно не може рухатись, навіть дихати. Не паралізованим залишилося лише його ліве око, і єдиний рух, що він міг зробити — зімкнути ліву повіку. Завдяки цьому йому вдалося налагодити спілкування з оточенням.

Так Жан-Домінік напише потім, а точніше, "наблимає" автобіографічну книгу під назвою "Скафандр і метелик", в якій розповідає все про свій внутрішній світ.

Під час зачитування спеціального алфавіту з найбільш уживаними літерами він моргав, коли називали потрібну літеру. Одне моргання означало "так", два — "ні". Так літера за літерою народжувалися слова, а з них — сторінки майбутньої книги. Так, з-під скляного ковпака скафандра, з замкненого в застиглому тілі мозку, в якому пурхають метелики-думки, він посилає нам свої поштові листівки — послання зі світу, в якому не залишилося нічого, крім духу і розуму творця за роботою. Заради 140-сторінкової праці було здійснено двісті тисяч підморгувань. Через кілька днів після її появи головний герой помирає.

87% користувачів Google сподобалася ця книга

Антропологічне, фізичне, космічне:

Еволюція, нейробіологія та нейрофізіологія, фізика та астрофізика, математика — одні з найпопулярніших тем сьогодення, питання, якими задаються науковці, та відповіді на них допоможуть вам у розумінні себе, свого місця, своєї мети як людини у Всесвіті 

Метт Рідлі

“Еволюція всього”

(The Evolution of Everything: How New Ideas Emerge by Matt Ridley)

Все визначено, але зовсім не так, як ми думаємо. Хіба можна уявити, що очі не були "спроєктовані" для того, щоб бачити? Такий ідеальний механізм просто не може виникнути сам по собі! І з усім тим він виник — маленькими кроками змінювався і перетворювався, поки не став частиною нас, дозволяючи пізнавати світ на 80%.

Метт Рідлі, знаменитий учений-популяризатор, покаже вам, хто (або навіть що!) управляє нашим світом насправді. Ви дізнаєтеся, що ж стоїть за найбільш значущими змінами в економіці, моралі, генах і навіть в самій Всесвіту.

Джаред Даймонд

“Зброя, мікроби та харч: Витоки нерівностей між народами”

(Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies by Jared Mason Diamond)

Чому європейська, а пізніше і євроатлантична цивілізація добилися найграндіозніших успіхів в історії людства? Що зумовило світову гегемонію європейського світогляду — промисловість, сила зброї або щось інше? І який вплив на світогляд не тільки окремої людини, але і цілих народів і навіть рас надає довкілля? Про все це та багато іншого розмірковує у своїй книзі Джаред Даймонд — біолог, антрополог і популяризатор науки.

88% користувачів Google сподобалася ця книга

Річард Фортеі

“Трилобіти! Свідки еволюції”

(Trilobite! Eyewitness to Evolution by Richard Fortey)

Мільйони років тому ці незвичайні тварини найнезвичніших форм і розмірів, хижі та сумирні, маленькі та гігантські, панували в океанах і на суші ... а потім зникли. Про загадки їх минулого життя інтелігентно і дотепно розповідає Річард Фортeі, великий знавець трилобітів, закоханий в них з самого дитинства. Читач не тільки отримає ґрунтовні відомості про трилобітів і їх сучасників. Він відчує хід еволюції, яка народила цих істот, дозволила їм спочатку тріумфально панувати океанами і епохами, а потім — таємно зникнула. Ви дізнаєтеся, як за допомогою трилобітів посунути Африку і як рахувати час по трілобітовому циферблату. Не менш захоплююче і драматично Фортеі показує долі вчених і химерний світ науки з його головоломками й осяяннями.

Ніл Шубін

“Риба всередині нас: мандрівка 3,5-мільярдною історією людського тіла”

(Your Inner Fish: A Journey Into the 3.5-Billion-Year History of the Human Body by Neil Shubin)

Чому наші тіла збудовані саме так, а не інакше? Що спільного між людською рукою та крилом мухи? І чому якщо ми хочемо зрозуміти такий буденний фізіологічний процес, як гикання, нам варто глибше вивчити дихання риб? Обравши своїм вихідним пунктом розповідь про відкриття скам’янілих решток доісторичної істоти, що отримала ім’я тіктаалік (проміжна ланка між рибами та наземними тваринами), один із провідних світових палеонтологів Ніл Шубін запрошує читачів у захопливу мандрівку. Вивчаючи скам’янілості та аналізуючи й порівнюючи фрагменти ДНК, він переконливо показує, що наші руки – це еволюційні нащадки риб’ячих плавників, будова нашої голови загалом не відрізняється від будови голови давньовимерлої риби, а значні частини людського геному можна виявити ще у найдавніших черв’яків та бактерій. Написана легко й доступно, попри колосальну кількість вражаючих наукових фактів, ця книжка безумовно заохочує нас поглянути на себе та світ навколо нас свіжим, проникливішим поглядом.

86% користувачів Google сподобалася ця книга

Ювал Ной Харарі

“Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього”

(Sapiens. A Brief History of Humankind by Yuval Noah Harari)

Світовий бестселер № 1 за версією "The New York Times", лідер продажів Amazon.com, книга, що була перекладена 40 мовами — все це про неймовірну книгу від Ювал Ной Харарі. 

Дослідження, що ламає усталені уявлення про земну історію від появи людини й народження мови до наших днів та примушує задуматись: шлях розвитку наших предків міг бути зовсім іншим. Долучіться до історичної розвідки, і вас приголомшать неочікувані й сміливі припущення. У книжці ви не знайдете нудної хронології та сухих дат, але разом з автором будете розмірковувати про численні "чому?": Чому людина розумна отримала шанс на майбутнє та що винищило її найближчих древніх родичів? Чому перехід від збиральництва до сільського господарства став пасткою для людини й погіршив її життя? Як виникали та руйнувалися імперії? Чому могутні імперії інків та монголів зазнали краху та були переможені нечисленними групами європейців? Чому зруйновані імперії досі керують людством? Що таке "теорія пліток" і як розмови про те, чого насправді не існує, підняли людину на вищий щабель цивілізації? Коли й чому з'явилися гроші, держави та релігія? Що спільного між релігією та ідеологією? Чим відрізняються християнство та буддизм? Як гроші та кредити стали однією з основних рушійних сил цивілізації? Чому майже всі суспільства ставили жінок нижче чоловіків? Як наука і капіталізм стали пануючими віровченнями сучасної ери? Чи ставали люди з плином часу щасливішим? Ким же ми хочемо стати, і куди це нас приведе? Все це і більше у цій книзі.

92% користувачів Google сподобалася ця книга

“Homo Deus. Людина божественна. За лаштунками майбутнього”

(Homo Deus: A Brief History of Tomorrow by Yuval Noah Harari)

"Homo Deus" є свого роду продовженням теми — це спроба заглянути в майбутнє. Протягом минулого століття людству вдалося зробити неможливе: приборкати голод, епідемії та війни. Здається, що в це важко повірити, проте, як пояснює Харарі у своєму фірмовому стилі — досконалому і захопливому — голод, епідемія і війна трансформувалися з незрозумілих і неконтрольованих сил природи у виклики, якими можна керувати. Вперше в історії більше людей помирає від переїдання, ніж від голодування; більше людей помирає від старості, ніж від інфекційних захворювань; і більше людей скоюють самогубство, ніж вбито солдатами, терористами та злочинцями разом. Що станеться, коли Google і Facebook будуть краще, ніж ми самі, знати наші смаки, особисті симпатії й політичні уподобання? Що будуть робити мільярди людей, витісненні комп'ютерами з ринку праці та утворивши новий, даремний клас? Як сприймуть релігії генну інженерію? Які будуть наслідки переходу повноважень і компетенцій від живих людей мережевим алгоритмам? Що повинна зробити людина, щоб захистити планету від своєї ж руйнівної сили?

92% користувачів сподобалася ця книга

Сем Кін

“Синдром Паганіні та інші правдиві історії про геніальність, записані в нашому генетичному коді”

(The Violinist's Thumb and Other Lost Tales of Love, War, and Genius, as Written by Our Genetic Code by Sam Kean)

Книга "Синдром Паганіні та інші правдиві історії про геніальність, записані в нашому генетичному коді" присвячена одному з найважливіших і найцікавіших розділів біології — генетиці. Ви познайомитеся з історією генетики та дізнаєтеся про розшифровку структури ДНК і проєкт "Геном людини".

Десмонд Морріс

“Гола мавпа”

(The Naked Ape by Desmond John Morris)

Скандальна книга найяскравіший символ епохи шістдесятих, що вчинила значний вплив на формування поглядів західного соціуму та витримала понад двадцять перевидань, її загальний тираж перевищив 10 мільйонів примірників. Твір зоолога та етолога Десмонда Морріса, який у доступній та цікавій формі розглядає людину як вид і порівнює з іншими тваринами. Автор виклав оригінальну версію походження людини розумної, а також того, як стародавні тваринні інстинкти в кожному з нас визначають розвиток сучасного людського суспільства.

90% користувачів сподобалася ця книга

Річард Докінз

“Егоїстичний ген”

(The Selfish Gene by Richard Dawkins)

Ми створені нашими генами та існуємо, щоб зберегти їх — машини, що забезпечують їх виживання. Світ егоїстичного гена — це світ жорстокої конкуренції, безжальної експлуатації та обману. Ну а як же акти альтруїзму, які спостерігаються в природі: бджоли, які вчиняють самогубство, коли вони жалять ворога, щоб захистити вулик, або птахи, що ризикують життям, щоб попередити зграю про наближення яструба? Чи суперечить це фундаментальному закону про егоїстичність гена? Ні в якому разі!

Автор книги — суперечлива особистість в науці: видатний британський вчений, переконаний матеріаліст, затятий борець з релігійним трактуванням розвитку світу і популяризатор ідей Дарвіна. Його книжки читають як прихильники, так і противники його поглядів, тому що кожна нова робота стає сенсацією в наукових і літературних колах.

Автор вводить поняття "егоїстичний ген" для опису геноцентричного погляду на еволюцію, згідно з яким еволюція розглядається як еволюція генів — відбір на рівні особин майже ніколи не переважає відбір на рівні генів. Надзвичайно послідовний у відстоюванні своїх думок, з єдиною системою поглядів на світ, вивіреною та відшліфованою до дрібниць, Річард Докінз показує, що егоїстичний ген — це ще й хитрий ген. І він плекає надію, що вид — єдиний на всій земній кулі — в силах збунтуватися проти намірів егоїстичного гена.

88% користувачів Google сподобалася ця книга

Дік Франс Свааб

“Ми — це наш мозок”

(нідерл. - "Wij Zijn Ons Brein: Van Baarmoeder Tot Alzheimer" by Dick Frans Swaab)

Науково-популярна книга всесвітньо відомого нідерландського нейробіолога, одного з найавторитетніших спеціалістів у світі в області досліджень головного мозку, одного з засновників Нідерландського інституту головного мозку при Нідерландській королівській академії наук, Діка Свааба.

Повчальна і захоплююча книга про мозок — неймовірний інструмент з невичерпними і далеко ще не розгаданими можливостями. Дік Свааб розбиває вщент основні постулати філософів, релігійних діячів та політичних пропагандистів, доводячи: людина, її характер, схильності, сексуальна орієнтація формуються ще в утробі матері під впливом генів та зовнішнього середовища і не можуть бути примусово змінені, виправлені, вилікувані пізніше, а "свобода волі" — такий само нонсенс, як і віра. Єдине, що керує людиною — її мозок. Простежуючи людське життя від зачаття до смерті, автор охоплює широке коло тем: дитинство і значення батьківської поведінки, статеве дозрівання, гендерна ідентичність, мораль, агресія, свобода волі, релігійність, пам'ять, старіння.

Жодна з його публікацій не викликала такого шквалу суперечок, як видана 2010 року науково-популярна книга "Ми — це наш мозок". У 2011 році вона стала науковим бестселером, посівши за популярністю в Нідерландах четверте місце. Сьогодні продано вже понад 300 тисяч примірників книги, яка знайшла свого читача в багатьох країнах світу.

94% користувачів Google сподобалася ця книга

Рендел Манро

“А що як?... Серйозні відповіді на абсурдні запитання”

(What If?: Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions by Randall Munroe)

Фізик за освітою, Манро працював в НАСА, займаючись проблемами робототехніки. Розпочатий як хобі, комікс xkcd здобув велику кількість фанатів, і зараз є основною діяльність Манро.

Ця книжка — рідкісна комбінація навчання і розваги, науково-популярна книга, в якій автор дає серйозні відповіді на найнеймовірніші гіпотетичні наукові запитання, які, можливо, ніколи не спадали вам на думку, надіслані йому читачами його веб-коміксу xkcd. Разом з вами автор досліджує гіпотетичні головоломки, від філософських до наукових, у яких передбачається цілковите зникнення людства або по-справжньому великий вибух.

А що як усі люди на Землі одночасно посвітять на Місяць лазерними указками? А що як комусь вдасться осушити всі океани? А що як усі блискавки на світі вдарять в одне й те саме місце? "А що як?.." дізнайтеся, прочитавши цю неймовірну книжку.

95% користувачів Google сподобалася ця книга

Розвивальне

Деніел Канеман

“Мислення швидке й повільне”

(Thinking, Fast and Slow by Daniel Kahneman)

Книга для всіх, кого цікавлять аспекти поведінкової економіки та прийняття рішень. Для тих, хто бажає дізнатися про роботу людського мозку з вуст відомого вченого. Проведений Канеманом аналіз когнітивних і ситуаційних чинників вплинув на розвиток психологічних процесів, керуючих людською свідомістю.

Наші вчинки та дії людини визначаються думками. Нам здається, що саме ми контролюємо своє мислення, але чи завжди це так? Нобелівський лауреат з економіки та засновник системи поведінкових фінансів та психологічної економтеорії Деніел Канеман описує причини, за якими ми здійснюємо вчинки й приймаємо нераціональні рішення. У книзі автор розділяє систему мислення на два типи: "повільне" включається під час покупок в магазині, а позаду нашої свідомості у фоновому режимі постійно працює "швидке" — автоматичні, миттєві та неусвідомлені рішення. Люди впевнені: процес походу в магазин — контрольований процес. Аж ніяк це не так. Чому? І що говорять вчені? Ви дізнаєтеся з цієї книги.

93% користувачів Google сподобалася ця книга

Малкольм Гладуелл

“Давид і Голіаф. Аутсайдери, невдахи та мистецтво перемагати гігантів” 

(David and Goliath: Underdogs, Misfits, and the Art of Battling Giants by Malcolm Gladwell)

Ця книжка про те, як подолати труднощі, якщо ти не гігант Голіаф, а звичайна людина.

Чому сила не завжди є запорукою перемоги? Як перетворити свої недоліки на переваги? Що робити в абсолютно безвихідних на перший погляд ситуаціях? Щоб відповісти на ці та інші запитання, Малкольм Гладуелл переосмислив біблійну легенду про аутсайдера Давида та фаворита Голіафа. Автор доводить, що успіх не залежить від масивності обладунків та міцних м’язів. Адже переваги можуть легко перетворитися на вади та навпаки. У книзі наведені історії з життя реальних особистостей, талановитих та звичайних: геніальної школярки, яка не впоралася з вимогами престижного університету та сироти з бідної родини, який здійснив прорив у боротьбі з дитячою лейкемією. На їхньому прикладі автор доводить, що наші уявлення про переваги й недоліки є хибними. Адже саме прості аутсайдери здатні подолати могутніх фаворитів.

89% користувачів Google сподобалася ця книга


Cтаття складена на основі інформації Вікіпедія та рецензій з Yakaboo.ua
 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com