Діти, COVID та вакцинація
06 травня
Чому у майбутньому буде важливо вакцинувати дітей від COVID-19?
діти covid вакцинація

"Мийте руки, носіть маску правильно, уникайте людних місць, вакцинуйтесь"...Усе це ми щоденно чуємо з екранів телевізорів, бачимо на білбордах, лайкаємо у соціальних мережах. Проте, зайшовши до магазину, багато хто з нас помічав, що часто цими застереженнями нехтують по відношенню до дітей. Це, скоріш за все, викликано упередженням, що дітям не загрожує SARS-CoV-2 у тій самій мірі, що й дорослим. Але чи справді майже 20% населення України знаходяться у безпеці?

Відразу варто зазначити, що діти будь-якого віку можуть заразитись  та бути джерелом коронавірусної інфекції. Основні симптоми недуги (температура, кашель, біль у м’язах, втрата нюху та смаку) подібні для всіх, хоча для дітей характерними є більш нетипові ознаки, такі  як нудота, блювання, біль у животі, шкірний висип. І, хоча діти мають переважно асимптомний (без проявів хвороби), легкий або помірний перебіг захворювання, вони не є виключенням щодо розвитку ускладнень, що можуть стати причиною госпіталізації та тяжких наслідків. Серед таких пацієнтів в групі ризику знаходяться особи чоловічої статі віком від 2 до 11 років із наявними хронічними захворюваннями.

Читайте також: Постковідні синдроми

Згідно з даними Центру контролю та профілактики захворювань у США (CDC), рівень госпіталізації серед дітей (віком до 18 років) за період 12.02.2020 - 02.04.2020 склав 5.7% всіх випадків хвороби. Дані ВООЗ стосовно Китаю за період листопад 2019 - лютий 2020 свідчать про рівень госпіталізації 2.6%. Ще у одній статті рівень госпіталізації серед 20 174 дітей досяг майже 12%. Наведені дані, хоч і є нижчими за відповідні для дорослих, не дозволяють легковажити ними.

Основними ускладненнями COVID-19 у дітей є пневмонія, важке зневоднення, загострення хронічних хвороб, неврологічні порушення, гостре ураження печінки, нирок, серця. Найтяжчим серед них є мультисистемний запальний синдром у дітей (MIS-C). Проявляючись лише у 0.14% випадків хвороби, синдром характеризується високою лихоманкою та ураженням майже всіх органів та систем, що робить його надзвичайно небезпечним і потребує негайної госпіталізації та лікування.

Як ми бачимо, інфекція COVID-19 так само є загрозою для молодого покоління, тому носіння масок та обробка рук не має стосуватися лише дорослих. Але чи справді варто вакцинувати дитину, зважаючи на те, що переважна більшість має асимптомний або легкий перебіг хвороби? Відповідь - однозначно так! Адже, окрім попередження потенційного розвитку важких ускладнень та тривалої госпіталізації, щеплення безпосередньо забезпечують створення “колективного імунітету”.

Читайте детальніше: Колективний імунітет і COVID-19

Також відомий як популяційний імунітет, це явище полягає в несприйнятливості окремої спільноти до певного інфекційного захворювання, досягнутої шляхом імунізації її членів. Принцип дії колективного імунітету продемонстрований на малюнку. Так, на зображенні ми бачимо, що у випадку незахищеної популяції інфікована людина, знаходячись у середовищі разом зі сприйнятливими особами, може спровокувати значне поширення хвороби. Але, у разі наявності колективного імунітету, певна частка популяції є резистентною (стійкою до зараження) і розповсюдження інфекції різко знижується. Таким чином, наявність популяційного імунітету не тільки знижує ступінь поширення хвороби, але й не дає інфікуватись особам, що з певних причин знаходяться у групі ризику (хронічні захворювання, протипоказання до вакцинації тощо).  Для Європи частка населення, що має бути імунізованою, в середньому складає 70%. А зважаючи на те, що майже 20% жителів України - діти, стає зрозуміла роль вакцинації молодого населення у забезпеченні колективного імунітету та подолання Covid-19.

Принцип дії колективного імунітету. Червоний колір - інфікована особа, помаранчевий - особа, що має імунітет до хвороби, блакитний - особа, сприйнятлива до хвороби.

 

В той час, як по всьому світі активно відбувається масове щеплення дорослих, вакцини для дітей віком до 18 років ще не затверджені. Проте багато великих компаній, таких як Pfizer, Moderna, Johnson and Johnson та інші,  вже активно тестують вакцини для застосування у дітей, що дає підстави очікувати їх затвердження найближчим часом.

Вакцинування наших дітей є необхідним кроком, адже без них досягнення відповідного колективного імунітету та подолання пандемії COVID-19 в майбутньому не є можливими. 

Автор статті: Костянтин Степаненко 

 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com