Чому мило допомагає?
09 квітня
Краплі звичайного мила, розведеного в воді, достатньо для знешкодження багатьох видів бактерій та вірусів.
гігієна миттярук дезінфекція мило

Хоча наші предки не могли цього передбачити, мило в кінці кінців стане одним із найбільш ефективних засобів захисту від невидимих патогенних мікроорганізмів.

Краплі звичайного мила, розведеного в воді, достатньо для знешкодження багатьох видів бактерій та вірусів. Виключенням не став і новий коронавірус. Секрет надзвичайної сили мила полягає в його гібридній структурі молекул.

Молекули мила мають форму булавки, кожна з яких має гідрофільну голівку — вона легко зв’язується з водою, та гідрофобний хвіст, який уникає взаємодії з водою і зв’язується з жиром та маслами.

Дані молекули мила, плаваючи в воді, взаємодіють із іншими молекулами в  розчині і збираються в маленькі бульбашки, так звані міцели, з головками направленими назовні, і хвостами схованими всередину. У деяких бактерій і вірусів є ліпідні мембрани. Дані мембрани мають в своєму складі важливі білки, які дозволяють вірусам проникати у клітини і виконувати життєво важливі функції.. До таких вірусів входять: коронавіруси, ВІЛ, герпес, віруси, які викликають гепатит В, С, бактерії, які уражають кишечник та дихальні шляхи.

Коли ви миєте руки з милом та водою, ви оточуєте будь-які мікроорганізми на вашій шкірі молекулами мила. Гідрофобні хвости, вільно плаваючих молекул мила, намагаються ухилитися від води, в результаті чого вони вклинюються в ліпідні оболонки бактерій та вірусів і розривають їхні мембрани.

Деякі молекули мила можуть також руйнувати хімічні зв’язки, які допомагають вірусам, бактеріям, та бруду прикріплюватися до поверхні, таким чином змиваючи їх зі шкіри. Якщо ж брати дезінфікуючі засоби (не менше 60% спирту) то вони теж дестабілізують ліпідну мембрану, але вони не можуть так легко видалити мікроорганізми з шкіри.

sanitizar
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com