Аквагенна кропив’янка
18 квітня
Аквагенна кропив’янка - гіперреактивність організму і H2O
Аквагенна кропив’янка - гіперреактивність організму і H2O

Вода — це невід’ємна складова частина життя кожної людини. Здавалося б, що може бути безпечнішим для створіння, яке саме по собі більш ніж на половину складається з води? Однак, існують люди, для яких такі звичні для нас речі, як щоденний душ, склянка води чи навіть власні піт та сльози можуть стати справжнім випробовуванням. Їх історії інколи можна зустріти в засобах масової інформації під шокуючими заголовками "алергія на воду". Одразу варто зазначити, що використання терміну "алергія" у такому контексті є не зовсім коректним. У науковій літературі таке захворювання має назву аквагенної кропив’янки (аquagenic urticaria).

Вперше випадок аквагенної кропив’янки було зареєстровано в 1964 році. На сьогодні це захворювання класифікують як один із підвидів хронічної індукованої кропив’янки, що виникає під впливом фізичних факторів. Це надзвичайно рідкісна патологія: за час спостережень було задокументовано близько 50 випадків. Водночас відмічається закономірність, згідно з якою значно частіше хворіють жінки, а початок хвороби припадає переважно на період статевого дозрівання.

Клінічно аквагенна кропив’янка характеризується висипанням невеликого діаметру (1-3 см), що виникає одразу чи протягом 20-30 хвилин з моменту контакту з водою. Важливо зазначити, що реакція виникає у відповідь навіть на дистильовану воду будь-якої температури, а також на власні піт і сльози. Зникають висипання в середньому через 30-60 хвилин з моменту припинення контакту з подразником. Найчастіше уражається шкіра верхньої половини тіла та рук.

Остаточної думки стосовно механізму розвитку аквагенної кропив’янки все ще немає. Однак, існує ряд гіпотез та припущень, зокрема:

• Згідно з однією з теорій, в епідермальному шарі шкіри присутній водорозчинний антиген. При контакті з водою антиген розчиняється, проникає в дерму і призводить до вивільнення гістаміну мастоцитами. Таким чином йдеться про гістамін-залежний механізм розвитку кропив’янки. Водночас, інша група дослідників виявила, що далеко не у всіх пацієнтів з аквагенною кропив’янкою підвищується рівень гістаміну.

• Відповідно до іншої гіпотези, певна роль у розвитку аквагенної кропив’янки належить раптовим змінам осмотичного тиску навколо волосяних фолікулів, що призводить до зростання пасивної дифузії води. Випадки локалізованої аквагенної кропив’янки після епіляції теж підтверджують цю теорію.

• Іншим потенційним медіатором розвитку кропив’янки вважається ацетилхолін, оскільки його антагоніст скополамін здатен суттєво зменшувати вираженість висипань, якщо нанести його на шкіру перед контактом з водою. В той самий час існують дослідження, які цю гіпотезу не підтверджують.

Діагноз ставиться на основі анамнестичних даних, клінічного обстеження, а також специфічної проби:
на шкіру верхньої половини тіла (найчастіше — руки) на 30 хвилин накладається компрес із дистильованою водою. Температура води має становити 35℃ для того, аби виключити інші типи фізичних кропив’янок, зокрема холодову та теплову.

Окрім максимально можливого обмеження контакту з водою, для лікування хворих з аквагенною кропив’янкою використовуються:

• Антигістамінні препарати, що є препаратами першої лінії для переважної більшості кропив’янок. Зокрема, перевага надається блокаторам Н1 гістамінових рецепторів (цетиризин).

• Ультрафіолетове випромінювання. Може застосовуватися як самостійно, так і у комплексі з антигістамінними препаратами. Існує гіпотеза, згідно якої ефект від використання такого типу лікування пов’язаний з потовщенням рогового шару епідермісу.

• Олійні емульсії (переважно на основі вазеліну) для бар’єрного захисту шкіри.

Статтю підготувала: Діана Жегестовська

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com