Вживання вітамінів B6 та B12 може збільшити ризик перелому стегна
Недостатнє та надмірне споживання поживних речовин, зокрема вітамінів, може бути шкідливим.
vitamins

Вітамінні та мінеральні добавки стають все більш популярними в Сполучених Штатах. Відповідно до даних одного з досліджень Trusted Source, в 2011–2012 роках 52% дорослих в США вживали певні харчові добавки. 

Особлива увага була приділена дослідженню вживання вітамінів B6 і B12. Вони виконують багато функцій в організмі та зустрічаються у різних продуктах. Для багатьох здорових людей досить легко споживати достатню кількість вітамінів B6 і B12 зі збалансованої, різноманітної дієти.

Дослідники вивчили дані 75 864 жінок в постменопаузі, які брали участь в дослідженні Nurses' Health Study. Результати цього дослідження опубліковано в журналі "JAMA Network Open Trusted Source".

Поряд з інформацією про здоров'я, раціон харчування та харчові добавки, дослідники також мали доступ до широкого спектру інших деталей, включаючи шкідливі звички, прийом лікарських препаратів, індекс маси тіла.

Протягом 20-річного дослідження у цих учасниць було зареєстровано 2304 випадків перелому стегна, які не були пов'язані з раком або серйозною травмою, наприклад, в результаті ДТП.

Вчені побачили зв'язок між прийомом вітаміну В і ризиком перелому стегна. Вони пишуть:

«Ризик був найвищим у жінок із високим споживанням обох вітамінів, при цьому ризик перелому стегна збільшився майже на 50% в порівнянні з жінками з низьким споживанням обох вітамінів».

Вчені також відзначають, що більш високий рівень вітамінів групи В був пов'язаний з використанням харчових добавок, а не з дієтою. Рівень споживання вітаміну В, необхідний для підвищення ризику переломів, значно перевищував рекомендовані дієтичні норми.

Як саме вітаміни B6 і B12 впливають на збільшення ризику переломів, невідомо. Автори дослідження припускають, що це може бути пов'язаним із деякими побічними ефектами прийому високих рівнів B6. Наприклад, деякі експерти вважають, що високі дози вітаміну B6 викликають неврологічні порушення на зразок атаксії та зниження м'язового тонусу. Автори стверджують, що ці симптоми можуть зробити падіння більш імовірним і, отже, збільшити ризик перелому стегна.

Інша теорія, яку описують автори, полягає в тому, що високий рівень вітаміну B6 може прискорити втрату кісткової маси шляхом протидії модулюючого впливу естрогенів на стероїдні рецептори. У авторів поки немає яких-небудь конкретних теорій щодо ролі вітаміну B12 в цих процесах.

В даний час це дослідження є єдиним спеціально присвяченим вивченню взаємодії між вітаміном B6, вітаміном B12 і переломами стегна. Однак, наведені тут результати доповнюють основні літературні дані, в яких пропонується бути обачним при вживанні вітамінів, коли немає явного дефіциту.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com