ВООЗ затвердила нову вакцину Янссен для боротьби із COVID-19
12 березня 2021 року ВООЗ внесла до списку вакцину Ad26.COV2.S від COVID-19, розроблену Янссен (Johnson & Johnson), для екстреного використання у всіх країнах та для впровадження COVAX. Це перша зареєстрована вакцина, що потребує лише одноразового введення та використовує ДНК вірусу замість РНК.
Янссен вакцина Johnson & Johnson

Рішення випливає із дозволу Європейського агентства з лікарських засобів (European Medicines Agency (EMA).

"Кожен новий, безпечний та ефективний засіб проти COVID-19 – це ще один крок у боротьбі з пандемією", – сказав генеральний директор ВООЗ д-р Тедрос Адханом Гебрейєсус.

Це перша зареєстрована вакцина, що потребує лише одноразового прийому, що має полегшити логістику вакцинації у всіх країнах. Дані клінічних випробувань, які демонструє компанія, також показують, що вакцина ефективна для людей старшого віку. За оцінками, вакцина не псується протягом двох років при -20 ° і максимум три місяці при температурі від 2 до 8°C. Вакцину не слід заморожувати повторно, якщо вона зберігається при температурі від 2 °– 8 ° C. Фонд COVAX забронював 500 мільйонів доз вакцини.

Як же вона працює?

Дослідники додали ген спайкового протеїну коронавірусу до іншого вірусу, який називається аденовірус 26.

Аденовіруси – це поширені віруси, які зазвичай викликають застуду або симптоми, подібні до грипу. Команда Johnson & Johnson використовувала модифікований аденовірус, який може потрапляти в клітини, але не може реплікуватися всередині них або викликати хворобу. Деякі інші вакцини проти коронавірусу також засновані на аденовірусах, наприклад, розроблена Оксфордським університетом та AstraZeneca з використанням аденовірусу шимпанзе. Але на відміну від вакцин Pfizer-BioNTech та Moderna, які зберігають генетичну інформацію в одноланцюговій РНК, у вакцині Johnson & Johnson використовується дволанцюгова ДНК.

Читайте також про інші вакцини: Від тернів до AstraZeneca - всі дані про вакцину

Вакцини на основі ДНК для Covid-19 більш стійкі, ніж вакцини мРНК від Pfizer та Moderna. ДНК не така крихка, як РНК, і міцна білкова оболонка аденовірусу допомагає захистити генетичний матеріал всередині. Як результат, вакцина Johnson & Johnson може зберігатися в холодильнику протягом трьох місяців при температурі 2–8°C (36–46°F).

Після введення вакцини в руку людини, аденовіруси із необхідним генетичним матеріалом потрапляють у кров, далі проникають усередину клітин. Аденовірус сконструйований таким чином, що він не може копіювати себе, але ген (ДНК) білка коронавірусного спайкового протеїну зчитується клітиною і копіюється у молекулу, яка називається інформаційною РНК, або мРНК. Далі мРНК залишає ядро, молекули клітини зчитують її послідовність і починають конструювати спайкові протеїни коронавірусу, які вакцинована клітина вбудовує у свою мембрану. Спайкові білки на поверхні клітини, деякі розщеплені протеїни вірусу та власне аденовірус викликають імунну реакцію до ураженої клітини.

Коли вакцинована клітина помирає, її залишки (у тому числі і протеїни коронавірусу) поглинаються макрофагами, після чого відбувається антигенпрезентація цих білків Т-хелперам, які ще називають «клітинами пам’яті». Це означає, що коли така клітина знову зустрінеться зі спайковим протеїном коронавірусу (уже, можливо, справжнім), то імунна відповідь на цей збудник буде терміновою. Інші імунні клітини, що називаються В-клітинами, при контакті з тими самими спайковими протеїнами коронавірусу (через контакт з ними напряму через вакциновану клітину або через Т-хелпери) починають продукувати проти нього антитіла. Антитіла можуть закріплюватися на спайках коронавірусу, позначати вірус для знищення та запобігати зараженню, блокуючи ці спайки від прикріплення до інших клітин.

Макрофаги (антигенпрезентуючі клітини) активують також інший тип клітин – Т-кілери, що мають здатність за допомогою цього спайкового протеїну коронавірусу знаходити та знищувати уражені клітини людського організму.
Дослідники поки ще не знають, як довго може тривати захист від вакцини. Цілком можливо, що кількість антитіл та Т-кілерів впаде протягом місяців після вакцинації. Але імунна система також містить спеціальні клітини, які називаються В-клітинами пам'яті та Т-клітинами пам'яті, які можуть зберігати інформацію про коронавірус роками чи навіть десятиліттями.

Вакцина Янссен COVID-19 не була схвалена або ліцензована Адміністрацією США з питань харчових продуктів і медикаментів (FDA), але отримала дозвіл FDA через Emergency Use Authorization (EUA) для активної імунізації для запобігання коронавірусної хвороби 2019 (COVID-19) у осіб віком від 18 років. Проте наразі у світі не існує затвердженої FDA вакцини для запобігання COVID-19.

Вакцина проходить третій етап рандомізованого плацебо-контрольованого подвійного сліпого клінічного дослідження, у якому взяли участь 43 783 учасники, серед яких 34% старше 60 років.

Серед побічних ефектів, про які повідомляли від вакцини Янсена COVID-19, є:

  • Реакції у місці ін’єкції: біль, почервоніння шкіри та набряк.
  • Загальні побічні ефекти: головний біль, відчуття втоми, м’язові болі, нудота, лихоманка.

Загалом, такі побічні ефекти можуть бути проявом більшості існуючих вакцин не тільки від SARS-CoV-2.

Існує дуже мала ймовірність (як і у інших вакцин) того, що вакцина Янссен COVID-19 може викликати сильну алергічну реакцію. Сильна алергічна реакція зазвичай виникає протягом декількох хвилин до однієї години після отримання дози вакцини Янссен COVID-19. З цієї причини ваш постачальник вакцинації може попросити вас залишитися там, де ви отримали вакцину для моніторингу після вакцинації. Ознаки важкої алергічної реакції можуть включати:

  • Утруднене дихання
  • Набряк обличчя та горла
  • Прискорене серцебиття
  • Сильна висип по всьому тілу
  • Запаморочення і слабкість

Це можуть бути не всі можливі побічні ефекти вакцини Янссен COVID-19. Можуть виникнути серйозні та несподівані наслідки. Вакцина Янссен COVID-19 все ще вивчається в клінічних випробуваннях.

Незважаючи на те, що вакцина продовжує досліджуватись, отриманих наразі даних було цілком достатньо для того, щоб довести її безпечність та ефективність, отже European Medicines Agency затвердило її для екстреного використання у всіх країнах та для впровадження COVAX так само, як Pfizer-BioNTech та Moderna. Тобто, відтепер ми маємо ще один ефективний засіб у боротьбі із сучасною пандемією.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com