Вдалося експерментально сповільнити прогресування пріонної хвороби
Побороти ряд невиліковних хвороб — тепер питання часу?

Експериментальне лікування уповільнило прогресування скрепі, дегенеративного захворювання центральної нервової системи, спричиненого пріонами, у лабораторних мишей і значно продовжило життя гризунів, згідно новому звіту JCI Insight. Вчені використовували так звані antisense oligonucleotides (ASOs), синтетичні сполуки, що інгібують утворення специфічних білків.
пріони пріоннахвороба доказовамедицина дослідження скрепі лікування

Пріонові захворювання виникають, коли в нормальних умовах нешкідливі молекули пріонного білку стають патогенними, утворюють кластери та філаменти в організмі істоти, включаючи мозок. Захворювання вважається завідома летальним. Скрепі, яка вражає овець, кіз і може бути «пристосована» до гризунів, тісно пов’язана з пріонними захворюваннями людини, такими як хвороба Кройцфельдта-Якоба, яка наразі не піддається лікуванню. Таким чином, скрепі є цінною експериментальною моделлю для розробки терапії пріонних захворювань.

У ході досліджень вчені Національних інститутів здоров’я та їхні колеги вводили ASOs у спинномозкову рідину мишей, уже заражених скрепі, або заражали їх білками скрепі протягом декількох тижнів після введення. Компанія "Ionis Pharmaceuticals" спеціально розробила ASO1 і ASO2 для зменшення у гризунів запасів власного нормального пріонного білку. Дослідження на мишах із застосуванням різних дозувань ASO1 та ASO2 були проведені в лабораторіях Rocky Mountain Laboratories (RML), Hamilton, Montana, (що входить до NIH's National Institute of Allergy and Infectious Diseases) та в Broad Institute of Cambridge, Massachusetts.

Вчені RML вводили мишам або ASO1, або ASO2 за 14 днів до зараження їх скрепі, а потім через 7 або 15 тижнів після зараження. У мишей, які отримували ASO1, не виявлялися клінічні ознаки захворювання протягом 250 днів або на 82% довше, ніж у нелікованіих гризунів (137 днів), перша група також жила на 81% довше (259 днів проти 143 днів). У мишей, які отримували ASO2, клінічні ознаки захворювання не проявлялися в середньому 272 дні, або на 99% довше, ніж у мишей з «нелікованої» групи (137 днів), а жили вони на 98% довше, ніж контрольна група (283 дні проти 143). У експериментах Broad Institute of Cambridge гризуни отримували або ASO1, або ASO2 за 2 тижні до зараження скрепі, а потім через сім тижнів після зараження. Обидва ASO уповільнили втрату маси тіла мишей. Гризуни, ліковані ASO1 та ASO2, жили довше, ніж ті, що не одержували олігонуклеотидів, на 61% (274 дні проти 170 днів) та 76% (300 днів проти 170 днів) відповідно.

Група RML також протестувала ASO на уже діагностованій пріонній хворобі, лікуючи мишей через 17 тижнів після зараження скрепі — приблизний період появи клінічних ознак. Гризуни, які отримували ASO1, не виявляли клінічних симптомів хвороби протягом 189 днів, або на 33% довше, ніж неліковані (142 дні). Вони також показали повільніше прогресування хвороби і прожили на 55% довше, ніж контрольна група (244 дні проти 157). Щодо ASO2 значних сприятлих ефектів виявлено не було.

Дослідники планують розширити свої дослідження ASO та перейти від скрепі до пріонних хвороб людини. Інші групи вчених виявили також багатообіцяючі початкові результати досліджень використання ASO проти хвороби Альцгеймера, аміотрофічного бічного склерозу (хвороба Лу Геріга) та хвороби Гантінгтона.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com