Правда про ноотропи за 3 хвилини
Пігулка, яка покращує пам’ять, увагу та інтелект в цілому, дає мозку «працювати на повну» є ідеєю із наукової фантастики. Та в реальному світі за неї тримаються багато фармацевтичних фірм, продовжуючи вже багато років розробляти так звані ноотропи — ліки, харчові добавки або інші субстанції, котрі так чи інакше мають покращити когнітивні функції центральної нервової системи.
Правда про ноотропи

Пігулка, яка покращує пам’ять, увагу та інтелект в цілому, дає мозку «працювати на повну» є ідеєю із наукової фантастики. Та в реальному світі за неї тримаються багато фармацевтичних фірм, продовжуючи вже багато років розробляти так звані ноотропи — ліки, харчові добавки або інші субстанції, котрі так чи інакше мають покращити когнітивні функції центральної нервової системи.

Сотні продуктів продаються в онлайн магазинах з гучними заявами як от — збільшить вашу креативність, покращить пам’ять, прискорить мислення абощо інше — та всі вони є простими харчовими добавками, тобто сумішами вітамінів, ліпідів, антиоксидантів та рослинних речовин, які тим чи іншим чином пов’язані зі здоров’ям мозку. Найпопулярнішими інгредієнтами добавок є омега-3 жирні кислоти, вітаміни групи В, флавоноїди  або екзотичні корінь женьшеню чи трава яка зветься бакопа і гінкго білоба. Та за жоден із них немає підтвердження ефективності саме у поліпшенні когнітивних функцій. Ані у здорових людей, ані у людей із помірним когнітивним дефіцитом. Так, вони можливо покращують загальне здоров’я, або здоров’я мозку та не варто забувати, що вони є похідними із продуктів харчування, тож раціональне, комплексне харчування має задовольняти потребу організму у всіх нутрієнтах, тим самим впливаючи на здоров’я. І не варто забувати — таке раціональне харчування має сенс тільки якщо воно тривале, а ще краще постійне. 

Часто до ноотропів відносять препарати призначені для лікування синдрому порушення активності уваги (СПАУ) та нарколепсії, що містять у своєму складі метилфенідат, інші амфетаміни та декстроамфетаміни — психостимулятори центральної нервової системи. Найвідоміші з них Аддералл та Риталін продемонстрували свою ефективність для зменшення симптомів вищенаведених захворювань ще у середині ХХ століття, тоді ж і з’явилося питання — «а як вони впливатимуть на здорову людину?». Після великої кількості досліджень, які, до речі, часто проводилися за участю студентів, тому що саме вони є найбільшими споживачами ноотропів різного виду для покращення результатів у навчальному процесі на шляху до омріяної професії, а також на вступних та випускних іспитах, коли рівень стресу максимальний, а час сильно обмежений, вчені підтвердили, що стимулятори, особливо ті які містять амфетаміни або декстроамфетаміни, у якості діючого компоненту, покращують когнітивні функції, точніше покращують пам’ять. Та ефекти індивідуально варіабельні, і дозозалежні, а ще крім позитивного впливу є низка побічних дій, серед яких і психози, суїцидальні думки, серцево-судинні захворювання – порушення ритму, кардіоміопатії, раптова серцева смерть та інфаркт міокарда, гепатотоксичність. Саме через таку значну кількість негативних дій національні протоколи країн іноді мають суттєві відмінності у призначенні цих препаратів, та жоден не рекомендує їх використання у здорових людей, аби не піддавати їх невартим цього ризикам.

Історія пірацетаму — одного з найвідоміших ноотропів — почалася ще у 1972-му році, коли румунським та бельгійським вченим вдалось його синтезувати, так звану «пігулку пам’яті» — психоактивний препарат, який класифікували у тоді нову групу ноотропів. Науковці вбачали доцільним використання пірацетаму у хворих із нейродегенеративними захворюваннями і за результатами досліджень того часу позитивний результат спостерігали, наприклад у пацієнтів із хворобою Альцгеймера. Та вже за декілька років був опублікований ґрунтовний, Кокрейнівський огляд, який включив 24 дослідження, що мали 11959 пацієнтів, та стверджував: «деякі дослідження мали позитивний результат, та загалом вони недостатні аби рекомендувати пірацетам для покращення когнітивних функцій, але дослідження варто продовжити». А ще за 10 років, з аналогічним висновком опублікували інший огляд, на цей раз стосовно застосування пірацетаму у хворих з ішемічним інсультом. 

Поява пірацетаму стимулювала ринок «розумних таблеток», почали з’являтися нові препарати, наприклад модафініл, відомій під брендовою назвою Провігіл. У 1998 році його затвердила FDA для лікування нарколепсії, хоча на той час механізм дії не до кінця був відомий. Рецептурний препарат, заборонений для вільного продажу (4-та категорія — препарати з низьким ризиком зловживання та можуть викликати фізичну чи психологічну залежність), створений для лікування нарколепсії, обструктивного апное уві сні та зсувів циркадних ритмів внаслідок нічної роботи, тощо. Він дуже швидко став вибором американців у світі різко зростаючої економіки з його напруженими днями і ночами. І, навіть, показав свою ефективність для підвищення уваги, пильності, енергійності у людей без жодного із вище перерахованих діагнозів. У певний момент модафініл навіть вважався доволі безпечним, звісно він мав ряд побічних дій, та при тривалому прийомі не виявили жодних значних ризиків. Причиною сумнівів є механізм дії препарату — він змінює рівні норадреналіну, дофаміну, серотоніну та інших нейротрансміттерів у мозку і до сьогодні невідомі віддалені ефекти таких змін, але певні дослідження вказують на зміну пластичності мозку з наступним зниженням когнітивних функцій.

Сьогодні існують багатонадійні ліки, які мають позитивний ефект у підвищенні продуктивності мозку, та все ще кожен з них як гра у кості — можливо буде короткочасне «прискорення» мозку, а можливо це нанесе йому шкоди (або будь-якому іншому органу в організмі). «Нині немає жодного безпечного препарату для покращення когнітивних функцій» - каже французький психіатр з Університету Екс-Марсель Гійом Фонд з приводу ліків для СПАУ, модафінілу та інших рецептурних ноотропів. Але це не означає, що всі препарати цієї групи неефективні і ризиковані у застосуванні.

«Мій улюблений ноотроп це 1,3,7-триметилксантин» - заявляє Марк Мояд з Університету штату Мічиган. Він дійсно допомагає у певних аспектах когніції, наприклад з пильністю та пам’яттю. До речі, інша його назва — кофеїн. Не зважаючи на те, що сучасні дослідження не відкидають шкідливість кофеїну для організму, він все ж більше корисний аніж небезпечний, якщо вживати у помірних кількостях.

Але якщо Ви серйозно налаштовані у пошуках дієвого методу покращити пам’ять, а також запобігти зниженню когнітивних функцій з віком — фізична активність це Ваш вибір. «Сильні докази, доведена ефективність, а також безпечність — це все про регулярні фізичні вправи» заявляє Марк Мояд. Це не так просто як проковтнути пігулку, але це найбезпечніший метод, поки що.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com